Vakıflar Haftası

Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında Antalya'da, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı tarafından "Vakıf ve İktisat" paneli düzenlendi.  

Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında Antalya'da, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı tarafından "Vakıf ve İktisat" paneli düzenlendi. Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Vakıflar Haftası'nın her yıl mayıs ayının ikinci haftası kutlandığını ve bu yıl etkinliklerin 31'inci yılını kutladıklarını söyledi. Ülke genelinde Vakıf Haftası kutlanırken her yıl bir tema seçildiğini belirten Genç, bu yıl seçilen temanın da "Vakıf ve İktisat" olduğunu kaydetti. Tarihte ilk vakfiyenin 1048 yılında Erzurum'un Pasinler ilçesinde kurulduğunu hatırlatan Genç, "Vakıf hizmetlerinin başlangıç tarihi hakkında elimizde kesin bir bilgi yok ancak ben inanıyorum ki yaradılışın gayesi ve Allah'ın insanlara verdiği karakter yapısıyla, sistemli olarak olmasa bile yaradılışımızdan beri vakıf ilişkisi, vakıfla ilgili hizmetler insanlık tarihi ile birlikte başlamıştır" dedi. Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Cihat Göktepe de yaptığı konuşmada, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış haline vakıf denildiğini söyledi. Göktepe, vakfın esaslarının arazinin satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi olduğunu, yani vakıf malının ebedi kalmasının arzulandığını ifade etti. Vakıf ilişkilerinin kişiler arası olabileceği gibi kitleler arası da olabileceğini belirten Göktepe, İslam tarihinde ilk defa Hz. Ömer devrinde vakıf işlerinin kurumsallaştığını belirtti. İş adamlarının hayırda yarışması gerektiğini savunan Göktepe, şöyle konuştu: "Erciyes Üniversitesi'nde fakülte binalarının hepsinde özel isim vardır. Her hayırsever bir fakülte yaptırmıştır. Böylelikle üniversite de bina yapımıyla uğraşmamış, binanın içiyle yani daha fazla akademik çalışma nasıl yapılabilir? onunla uğraşmıştır. Bu sistem devlet üniversitelerinde olduğu gibi vakıf üniversitelerinde de vardır. Uluslararası Antalya Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Bizim yaptığımız da Osmanlı Devletinde yapılan vakıf sisteminin modernize edilmiş halidir. Çünkü eğitim sadece devletin elini taşın altına sokup işin içinde olmasıyla götürülecek bir husus değildir. Eğitim büyük ve kollektif bir iştir. İçinde fedakarlık olmalıdır." Panele, Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan da katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: