Vakıflar Haftası Konulu Hutbe Okundu

İl Müftü Yardımcısı Cengiz Yağcı'nın, Vakıflar Haftası dolayısıyla hazırladığı hutbe, bugün camilerde okundu.

İl Müftü Yardımcısı Cengiz Yağcı'nın, Vakıflar Haftası dolayısıyla hazırladığı hutbe, bugün camilerde okundu.

Hutbede, "Vakıf, kişinin şahsına ait bir malı Allah'ın rızasını kazanmak, ölümünden sonra da insanlığa hizmet etmek ve Allah'a yakın olmak üzere menfaatini insanlara, mülkiyetini Allah'a tahsis etmesidir. Alınması, satılması ve vakfedenin şartlarına uygun olmadan kullanılması, el değiştirmesi caiz olmayan vakıflar, akarlarıyla toplumun birçok dertlerine derman olmuşlardır" ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Hutbede, Anadolu'muzun her yerinde görebileceğimiz camiler, medreseler, çeşmeler, yollar, köprüler, bedestenler, dükkanlar ve arazilerin, "insanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır" hadisini rehber edinen ecdadımızın insanlık adına sunduğu müstesna eserler olduğu belirtildi.

Yüce Mevla'mız "Siz sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcayıncaya kadar asla iyiliğe erişmiş olamazsınız. Her ne infak ederseniz şüphesiz Allah onu bilir" ayetini inzal buyurunca, Sahabe-i Kiramın sevdiği malları infak hususunda birbirleriyle adeta yarışa girdiği belirtilerek şöyle denildi: "Bizzat Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) Medine'de kendi öz mülkü olan Fedek arazisini müslümanların ihtiyaçlarının karşılanması için vakfetmiştir. Hz. Ömer de, Hayber'deki hurmalığını Hz. Peygamberimizin (s.a.s) tavsiyesi ile satılmamak, mirasa konu edilmemek, hibe edilmemek şartıyla fakirlere, akrabaya, Allah yolunda savaşanlara, yolda kalmışlara, misafirlere harcanmak üzere vakf etmiştir. Hz. Cabir (r.a) de: "Ben muhacirlerden ve ensardan; mal sahibi olup da, vakıf veya tasaddukta bulunmayan hiç kimseyi tanımıyorum" demiştir."

Reklam
Reklam

Hutbede ayrıca, "Özünü bu ruhtan alan ecdadımız Allah'a yakınlık ve insanlığa hizmet amacıyla birçok yerde vakıf eserler bırakmış olmalarına rağmen biz ecdat yadigarı değerleri ne kadar koruyabiliyoruz" denilerek şu ifadeler kullanıldı: "Vakfiyeleriyle sadece insanlara değil hayvanlara bile hizmet imkanı sunan hayır sahibi ecdadımızı minnet, şükran ve Fatihalarla yad ederek vefa borcumuzu ödeyelim ve bilelim ki Yüce Mevlamız:

'Sizin yanınızdaki tükenir, Allah katında olan ise kalıcıdır. Elbette sabredenlere, yapmakta olduklarının en güzeliyle mükafatlarını vereceğiz' buyurmaktadır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz