Vakıflar kanun tasarısında sert tartışmalar

ANKARA (İHA) - TBMM'de 9. AB uyum paketi içinde yer alan Vakıflar Kanunu Tasarısı ele alındı. Bölümler halinde ele alınan tasarının 1. bölümünün görüşmelerinde AK Parti ile tasarının yasalaşmasını önergelerle ve söz alarak engellemeye çalışan CHP arasında sert tartışmalar yaşandı.

AK Parti Amasya Milletvekili Hazma Albayrak, yasanın görüşmelerinde CHP'lilere, "Zamanında camileri, vakıf eserlerini samanlık ve ahır olarak kullandınız" deyince sinirler bir anda girildi. Bunun üzerine CHP'li vekiller oturdukları sıradan kalkarak, Hazma Albayrak'a doğru hamle yaptı. CHP sıralarından 'şerefsiz ' sözleri ve küfürler yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, kürsüye gelerek AK Parti'lilere, "Ben, dindar Kuva-i milliyeci bir dedenin torunuyum. Onlar olmasaydı, bugün senin adın Hamza olmazdı. Sizi müfteri ilan ediyorum. Siz çirkin bir siyasetçisiniz" dedi. CHP'li Muharrem İnce de, "Camiler samanlık ve ahır yapılmadı. Ama camileri soydunuz. Soyuldu" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Gerginlik daha fazla yükselmeden TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin ve AK Parti Grup Başkanvekillerinin araya girip Albayrak'ın Genel Kurul'dan çıkarılmasıyla düşürüldü. 27. maddede söz alan Orhan Eraslan ise AK partililerin bu yasadan dolayı mahkum olacağını iddia ederek, "Bunu bilip uyarmayan vebal altındadır. Bunun için çıkıyoruz. Vicdanlarınıza sesleniyoruz. Hükümetinize uymayın, vicdanlarınızı dinleyin, diyoruz. Belki çocuklarının yüzüne utanmadan bakmayacak milletvekilleri bu yasaya 'hayır' diyecektir. Burada Atatürk'e, CHP'ye küfrediliyor. 1936 yılında bir hatip, camiler ahır yapıldı dedi. Bu kime saldırıdır. Burada başbakan yardımcısı var. Başbakan yardımcısı biliyorsa camilerin ahır yapıldığını, çıksın açıklasın. Bu bühtana engel olmuyorsunuz. Böyle bir şey yok. Bir başkası çıkıyor Sevr'in imzalanmadığı yalanını söylüyor. İmzalanmıştır ama meclis-i mebusan dağıtıldığı için yürürlüğe konmamıştır. Türk milleti kabul etmemiştir. Burada Sevr yok deniliyor. Sevr var" ifadelerini kullandı. Eraslan'ın sözleri de Genel Kurul'da kısa bir süre gerginliğe neden oldu. AK Partililer Eraslan'ın 'Burada Atatürk'e ve CHP'ye küfrediliyor' sözlerini geri almasını, bunların tutanaklara geçmemesini istedi.

Reklam
Reklam

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise Genel Kurul'daki konuşmasında cemaat vakıflarının yurtdışında kesinlikle faaliyette bulunamayacağı yönünde eleştiriler üzerine kısa bir açıklama yaptı.

AK PARTİDEN CHP'YE İHTAR AK parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, Genel Kurul kürsüsünden yaptığı konuşmada esas saldırının AK Partiye yapıldığını kaydederek, özellikle başbakana saldırı yapıldığını belirtti. Çelik, "Bu bir yıldır yapılıyor. Bundan siyaset kaybediyor, siyasetçi kaybediyor, milli irade kaybediyor. Bunu içtenlikle söylüyorum. Biz devam ederiz,.bu anlayışa devam ederseniz grup olarak 1 saat konuşmaları aldığımız da ne duruma düştüğünüzü gördünüz. CHP grubunun tutanakları okuduğumuz zaman dumana dönüştüğünü gördük. Burada öyle cümleler var ki. O tutanakta. 'Utanmaz adam diyor. Kafandaki tüm pislikleri görüyorum, pislik herif' diyor. Arkadaşların hep birlikte teskin diyetine girdik. Devam ederseniz AK Parti önümüzdeki haftadan itibaren buradaki her olumsuz tavrınız karşısında cevabını verecektir. Eğer böyle değil diyorsanız bir uzlaşma, karşılıklı saygı ortamı içerisinde meclisin mehabetine yakışır, meclisin siyasetini ve siyasetçinin itibarını yükselten bir şey izleyecekseniz. AK Parti bunu izlemeye çalışıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Genel Kurul'da, alınan karar doğrultusunda gece geç saatlere kadar süren çalışmalar sonucunda Vakıflar Kanun Tasarısı'nın 1. bölümündeki 30 madde kabul edildi. 2.Bölüm üzerindeki görüşmeler de tamamlandı. İkinci bölümün maddelerine geçilmesi sırasında komisyon ve hükümet yerine oturmadığı için TBMM Başkanvekili Alptekin oturumu kapattı. Bu çerçevede geçiciler dahil 91 maddeden oluşan Vakıflar Kanun Tasarısı'nın kalan bölüm ve maddelerinin görüşmeleri gelecek haftaya kaldı. Genel Kurul 7 Kasım günü yeniden çalışmalarına başlayacak.