Vakıflar yurtdışından yardım alabilecek

ANKARA (ANKA)- TBMM Genel Kurulu'nda önümüzdeki günlerde görüşülmesi beklenen Vakıflar Yasa Tasarısı, mülhak, cemaat ve yeni vakıflar için önemli değişiklikler getiriyor.

Vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Vakıflar Yasa Tasarı ile ilgili bilgilendirme amacıyla kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısına katılan Bakan Yazıcı, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 9 maddesini veto ettiği yasa tasarısında değişiklik yapmadan yeniden TBMM Genel Kurulu'na sevk ettiklerini belirterek ve düzenlemenin yasalaşması halinde getireceği yenilikleri şöyle sıraladı:

Reklam
Reklam

-Çağdaş kamu denetimi egemen kılınacak.
-Vakıf kurucularında aranan şartlar basitleştirilecek.
-Vakıf yönetiminde yer almak kolaylaştırılacak.
-Yabancılara vakıflarda görev alma hakkı getirilecek.
-Vakfı küçük zararlara uğratanların azli yerine daha basit cezalara çarptırılmaları sağlanacak.
-Vakıflara boşalan organları tamamlama hakkı getirilecek.
- Yeni kurulan vakıflar yurtdışında faaliyet gösterip, teşebbüslerde bulunabilecek, ayni ve nakdi yardımlar kabul edebilecek.
-Vakıflar bağımsız denetim organları tarafından denetlenebilecek.
-Vakıflar, denetim amacıyla gelirlerinin yüzde 5'ini vakıflar Genel Müdürlüğü'ne vermek zorunda kalmayacak.
-Vakıf meclisi üye sayısı 5'den 15'e çıkartılacak..
-Vakıflar izin almadan mal edinebilecek.
-Vakıflara ait hayrat ve taşınmazlar haczedilemeyecek.
-Yurtdışında bulunan vakıf eserleri onarılamıyor ve yok olup gidiyordu. Yeni kanunla yurtdışında yer alan abide ve tarihi eserlerin tadilatı ve onarımı için bütçeden kaynak aktarılacak.
-Vakıf eserlerini sponsor olarak onaranlara vergi muafiyeti getirilecek.
-Vakıf eserlerinde yap-işlet-devret modelini uygulayanlara verilen 29 yıllık işletme hakkı 49 yıla çıkartılacak.

Reklam
Reklam

- CEMAAT VAKIFLARI MİSYONERLİK YAPARSA-
Bakan Yazıcı, Vakıflar Yasa Tasarı ile cemaat vakıflarına tanınan yeni haklara dikkat çeken bir gazetecinin, "Cemaat vakıfları alacakları yardımlarla misyonerlik faaliyetleri yaparlarsa ne olacak?" şeklindeki soruya, "Cemaat vakıflarının misyonerlik faaliyetlerine ilişkin bir bilgi bize ulaşmadı. Vakfın dini amacı varsa, amacı doğrultusunda elbette çalışacak" yanıtını verdi.

-VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 15 TRİLYONLUK GELİRDEN VAZGEÇTİ-
Bakan Yazıcı, Vakıfların denetim amacıyla gelirlerinin yüzde 5'ini Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne vermek zorunda kalmaması nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yıllık ortalama 15 trilyonluk bir gelirden de vazgeçtiğini belirtti.
Batı Trakya da yaşayan Türklerin kurdukları vakıflar adına yaptırdıkları camilere Yunanistan'ın izin vermediği ve Vakıflar Kanunu'nda yapılan değişiklik sonrası batı ülkelerinden de karşılık görüp göremeyeceğimiz şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:
"Başkaları bize referans olamaz. Biz onlara referans olmalıyız. Bizim halkımıza hak verilmiyor diye biz de onlara hak veremeyiz diyemeyiz" (ANKA)

Reklam
Reklam