Vali Aksoy: Türkiye’nin hassasiyeti, Karadeniz’i kurtarmaya yetmiyor

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA)’nın ‘Karadeniz İçin Çok Geç Olmadan’ sloganıyla düzenlediği Karadeniz Koruma Alanları Konferansı’na...

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA)’nın ‘Karadeniz İçin Çok Geç Olmadan’ sloganıyla düzenlediği Karadeniz Koruma Alanları Konferansı’na katılan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, sadece Türkiye’nin hassas davranmasının Karadeniz’i kurtarmaya yetmediğinin altını çizdi. Karadeniz Bölgesi sahillerinde deniz temizliği için gereken çalışmaların titizlikle yapılmakta olduğunu ifade eden Vali Aksoy, denize kıyısı bulunan ülkelerin de aynı duyarlılık içerisinde gerekli çalışmaları yapması ve ortak hareket etme anlayışına sahip olması gerektiğini kaydetti.
Kirlenmeye devam eden Karadeniz’in kirlilik röntgenini çekmek, sorunları tespit etmek ve çözüm yolları aramak amacıyla düzenlenen Karadeniz Koruma Alanları Konferansı, Büyük Samsun Oteli’nde yapıldı. Komşu ülkelerden bilim adamlarının da katıldığı konferansta bilimsel sunumlar yapılarak, geçmişten bugüne yaşanan çevre kirliliği sorunları masaya yatırıldı. Karadeniz havzasının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için alınması gereken çevresel ve sosyo ekonomik önlemlerin de irdelendiği konferansta, başta su yollarının taşıdığı kirlilik, arıtma tesislerinin yetersizliği, gemi kirliliği, aşırı avcılık ve istilacı türler nedeniyle ötrofikasyon meydana geldiğine dikkat çekilerek, denizin biyo çeşitliliğinin tehlikede olduğunun altı çizildi.
Konferansa konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, denizlerin korunması ve temizliğinin büyük önem taşıdığını söyledi. Bu konuda herkese önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü dile getiren Vali Aksoy, "Denizlerimizin kirliliğinin yaklaşık yüzde 80’i karadan kaynaklanıyor. Samsun bu tür kirliliklerin önlemesi konusunda belirli planlamalarını ve çalışmalarını yapmış, bir kent. Organize sanayi bölgemizin arıtma ihale aşamasına geldik. Kıyı ilçelerimiz ve nehir kenarında bulunan ilçelerimizin kanalizasyon ve arıtmaları oldukça önemli. Katı atık konusunda da 3 bölgede çalışmalar devam ediyor. Yer tespit çalışmaları yapılıyor. Valilik olarak takip ediyoruz." dedi.
Karadeniz’de kirliliğin önüne geçilmesi için sadece Türkiye hükümeti ve yerel yönetimlerinin hassas davranmasının yeterli olmayacağı görüşünü vurgulayan Vali Aksoy, şunları söyledi: "Karadeniz’in belirli ölçüde masaya yatırmakla beraber konunun kıyıya komşu ülkelerimizle birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin farkındayız. Bir veya birkaç ülkeden yapmış olduğunuz koruma faaliyetleri tek başına Karadeniz’i kurtarmaya yetmiyor. Bu bakımdan komşu ülkelerimizin de aynı duyarlılık içerisinde bu çalışmaları sürdürmesi, yapması ve ortak hareket etme anlayışı içinde çalışmalar gerçekleştirmesi gerekiyor."
Konferansa OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bulut, İl Çevre ve Orman Müdürü Ömer Albayrak, İl Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu Daimi Sekreteryası Kirlilik İzleme Memuru Valeria Abaza ve Entegre Kıyı Alanları Yönetimi Gürcistan Odak Noktası'ndan Dr. Mamuka Gvilava başta olmak üzere çok sayıda bürokrat ve akademisyen katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz