Vali Aksoy, Vezirköprü'deki Kazı Ve Tarihi Yerleri Inceledi

Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindeki heyet, Vezirköprü ilçesinde yer alan tarihi yerleri ve devam eden...

Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindeki heyet, Vezirköprü ilçesinde yer alan tarihi yerleri ve devam eden projeleri incelemek üzere ilçeyi ziyaret etti.

Vali Aksoy ve beraberindeki heyet, ilk olarak Vezirköprü ilçesi Oymaağaç köyünde yer alan Nerik antik kenti ziyaret etti ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Roiner C. Czichen'den sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Nerik Antik Kent'teki kazı çalışmalarının 2007 yılında başladığını belirten Prof. Czichen, "Buranın Hitit döneminde dini merkez olarak kullanıldığını düşünüyoruz, Hititlerin dini törenlere önem verdiğini ve kazı çalışması yapılan yerde festivaller ve kurban törenlerinin yapıldığını düşünüyoruz. Bunu, kazı çalışmalarında bulunan tablet, mühür gibi değerli eşyalardan anlayabiiliyoruz. Buranın yüzde 95 Nerik Antik Kenti olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, sürdürülen çalışmalar sonucu bir mabed, sur kapısı ve Helenistik döneme ait mezarlar bulundu. Bu höyüğün 3 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor. Vezirköprü ilçesinin yeraltı tarihi zenginlikleri çok geniş. İlçede yapılan inşaatların öncesinde bir arkeolog görevlendirilerek alan çalışması yapılması gerekiyor." dedi.

Reklam
Reklam

Vali Hüseyin Aksoy ise "Burası tarihi değeri yüksek bir yer. Burası M.Ö. 1600'lü yıllara kadar uzanan zaman diliminde Hititlerin yerleşim yeri ve dini merkezi olduğu belirtiliyor. Buradan çıkan eserler Samsun'daki arkeoloji müzesinde sergileniyor. Kazı sonrası burası, turistik olduğu kadar tarihi bir yer olarak da ziyaretçilere hizmet vereceğini düşünüyorum. Burayı herkes ziyaret etmeli." diye konuştu.

KANYONDA TEKNE TURU

Buradan ayrılan, Vali Aksoy'un yeraldığı ekip, daha sonra Vezirköprü ile Bafra arasında yer alan Şahinkaya Kanyonu'nda bir tekne turu attı. Burada da bir konuşma yapan Vali Aksoy, "Bu kanyon ilimizin turizmi için önemli bir kanyon, adeta bir cennet köşesi, belediye ve kaymakamlık işbirliğiyle bir tekne alınarak buranın herkes tarafından gezilebilmesi sağlandı. Tüm Samsunluları ve doğa severleri bu kanyonu görmeye davet ediyorum." diye konuştu. Buradan hareket eden ekip, daha sonra Vezirsuyu adıyla bilinen tabiat parkını ziyaret etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: