Vali Aksoy’dan Arıcılara ‘ihracat’ Çağrısı

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Samsun’daki arıcılarımızdan hedeflerinin iç piyasa değil, dış piyasa olarak öngörmelerini ve...

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Samsun’daki arıcılarımızdan hedeflerinin iç piyasa değil, dış piyasa olarak öngörmelerini ve buna göre üretim yapıp kendilerini geliştirmelerini istiyoruz” dedi.

Samsun İli Arı Yetiştiriciliği Birliği tarafından, “Samsun Arıcılık Paneli” düzenlendi. Samsun İl Özel İdaresi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunus Bekdemir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı (SAYBİR) Rasim Kaplan, Canik Başarı Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ve Bal Biyokimya Uzmanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamaruddin Muhammed Yusoff, öğretim üyeleri ve arıcılar katıldı.

Reklam
Reklam

Panelin açılış konuşmasını yapan ve panel hakkında bilgi veren SAYBİR Başkanı Rasim Kaplan, üretimden pazarlamaya kadar içi dolu bir panel sunacaklarını, panelin içersinde arı hastalıkları, arı ürünleri, arı ürünlerinin kalitesi ile ilgili sunumlar yapılacağını vurguladı.

Canik Başarı Üniversitesi’nde Bal Araştırma Merkezi kurduklarını ifade eden Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, “Araştırma merkezi içersinde çok donanımlı bir laboratuvar merkezi var. Bunun içersinde birde akredite laboratuvarı kuruyoruz. Yani analizlerimizi üniversitemizde yapmamız mümkün olacak. Bunun ötesinde esas arı ve bal üzerinde Ar-Ge çalışması yapacağız. Bu bizim ürünümüzü daha kıymetli kılacak. Araştırma merkezlerimiz balın kalite kriterleri üzerinde, bal saflığı üzerinde, özellikle balın biyo aktivitesi üzerine ve tıbbi özellikler üzerine çalışacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin arı üretiminde dünyada söz sahibi olan ülkelerden birisi olduğunu belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Yıllara göre farklılıklar göstermekle birlikte bazen dünya ikincisi bazen dünya dördüncüsü konumunda üretimini gerçekleştiren bir ülkedir. Bu üretimde ürettiği balın belirli bir kısmını da ihraç eden bir ülke konumundadır. Bu anlamda ürettiğimiz ürünün hem insan sağlığı açısından herhangi bir olumsuz ortamla karşılaşmaması hem de dünya standartlarında en üst kaliteyi yakalayabilmek adına yapacağımız çalışmalarda üzerine koyacağımız bir takım farklı durumları bugün hocalarımız bizlerle paylaşacak. Samsun’da Türkiye’de bal üretiminde ilk 10 içersinde yer alıyor. Bunu daha iyi bir noktaya taşıyabilmek sizlerin bu alanda yapacağı kaliteli bal üretimine bağlı. Ürettiğimiz balların Türkiye içersinde tercih edilmesine bunun da ötesinde benim sizlere hedefim olarak öngördüğümüz ihraç edilebilir bir bal üretimini ortaya koymamızdır. Samsun bu konuda yeni bir birikime sahip. Bu birikimimizi biraz daha titiz bir çalışma ile ihraç edilebilen bir bal üretimine getirmemiz gerekiyor. Bunu yaparken de biraz da dikkat edeceğiz ve duyarlı çalışmalar içersinde olacağız. Bu noktada da önemli bir çalışmayı önümüzdeki dönemde Samsun’da hayata geçirmiş olacağız. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız özellikle arıcıların daha iyi şartlarda çalışabilmesi için bal ormanları geliştirme adına çalışmalar yürütüyor. Samsun’da da bal ormanı adına bir çalışmamız var” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bal üreticilerine tavsiyelerde bulunan Vali Aksoy şöyle devam etti: “ ‘Ürettiğimiz balı satıyoruz’ diyerek kendi kendimize yetinmeyeceğiz. İhracatı kendimize hedef koyacağız. İhraç edilebilir bir üründe aranan özellikler nelerse biz bu ürünün o şekilde gerçekleşmesini sağlamak durumundayız. Samsun’daki arıcılarımızdan hedeflerinin iç piyasa değil, dış piyasa olarak öngörmelerini ve buna göre üretim yapıp kendilerini geliştirmelerini istiyoruz. Özellikle organik bal üretimi de çok önemli. Önümüzdeki dönemlerde buna yönelik ilgi ve talep ortaya çıkacaktır. Çalışmalarımızı bu anlamda da yoğunlaştırmamız büyük önem taşıyor. Samsun’da ürettiğimiz balı bir marka haline getirmeliyiz. Bu markayı sadece Türkiye’de değil, dünyada da satar bir noktaya gelmek durumundayız.”

Konuşmaların ardından OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Güler, Endüstriyel şekerlerin arı beslemede kullanımı, OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Cevat Nisbet her arı ürününün sağlıklı olup olmadığı, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Uzman Veteriner Hekim Mithat Kurt bal arılarında nosema hastalığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde görevli Dr. Ali Korkmaz Ana arıda kalite ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Cihat Eroğlu da bal standartları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: