Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, uluslararası alanda rekabet edebilmek için kümelenmenin önemine değinerek, kümelenme konusunda Samsun’da güzel bir işbirliği, güzel bir uyum ve çalışmanın olduğunu söyledi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Yelken Kulüp’te gerçekleştirilen “Uluslararası Rekabetçiliğe Giden Yolda Kümelenme” konulu konferansa Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Emrah Sazak, Samsun TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin ve Samsunlu iş adamları ve sektör temsilcilerinin yanı sıra yurt dışından yabancı temsilciler de katıldı.
Uluslararası alanda rekabet edebilmek için kümelenmenin önemine değinen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Mobilya ve gıda sektörleri için aynı medikal el aletleri sektöründe olduğu gibi bir dernek çatısı altında birleşme ve çalışmalarını birlikte yürütülmelidir. Toplantının gündeminde üç ana sektör belirlendi ve bunlar ile ilgili kümelenme çalışmaları masaya yatırılacak konuşulacak ve tartışılacak. Samsun’da önceki yıllardan itibaren devam eden ve önemli bir mesafe kat edilen sağlık sektörü ve medikal el aletleri üretimi. Diğer sektörlere göre daha fazla birikimimiz var. Çalışmalarımız somut şekilde ortaya çıkmış ve neyi nasıl yapacağımız konusunda daha net fikirlere sahip konumdayız. Diğer sektörler mobilya ve gıda sektörü Samsun için üzerinde hassasiyet ile durduğumuz diğer iki sektör. Mobilya ve gıda sektörüne de aynı medikal el aletlerinde olduğu gibi bir dernek çatısı altında birleşme ve çalışmalarını birlikte yürütme noktasında bir gayret oluşmasını tavsiye ediyorum. Medikal sektöründe MEDİKÜM adı altında bir dernek oluşturuldu ve bu konuda sektörün tamamını kucaklayan birlikte hareket eden bir anlayış ile bu çalışmaları ortaya koyuyorlar. Biz bunu mobilya ve gıda sektörlerinde de oluşturabilir isek sesimiz daha gür çıkar. Çalışmalarımızı daha net şekli ile ortaya koyar ve daha hızlı mesafe alırız. Kümelenme artık önümüzde ki süreçte önem arz eden ve Uluslararası alanda rekabet etmenin en önemli unsurlarından biri olarak karşımızda duruyor. Samsun’da şu ana kadar oluşan bilincin bundan sonra ki süreçte bunu uygulamaya dönüştürme ve bundan yararlanma noktasında önemli bir aşamaya geldiğini düşünüyorum” dedi.
Kümelenme çalışmaları konusunda Samsun’da güzel bir işbirliği, güzel bir uyum ve güzel bir alışmanın olduğunu söyleyen Aksoy, “Bu çalışmalarda Ekonomi Bakanlığı’nın çok ciddi katkılarını aldık almaya devam ediyoruz. TSO bunun öncülüğünü yapıyor ve bu çalışmalarda bir üst kuruluş olarak faaliyetlerde bulunuyor. MEDİKÜM ve diğer sektör temsilcileri ve dernekleri bu konuda önemli katkılarda bulunuyor. Sivil toplum örgütlerimiz iş dünyasının bir araya geldiği derneklerimiz de bu tür çalışmalara katkılar sunuyor. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımız (OKA) belirli projeleri finanse ederek onların gerçekleşmesine katkı sunuyor. Samsun’da güzel bir işbirliği güzel bir uyum güzel bir çalışma var” diye konuştu.
Konferansın TSO tarafından yürütüldüğünü ifade eden TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, “Avrupa İşletmeler Ağı ve KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında KOBİ’ler arası işbirliklerinin artırılması, firmalarda verimlilik ve katma değer artışlarının sağlanması, firmaların teknolojiye erişimlerinin kolaylaştırılması, üniversite - sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, firmaların uluslararası pazarlara giriş ve bu pazarlarda rekabet edebilirliklerinin artırılmasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Emrah Sazak da kümelenmenin uluslararası pazarlarda katma değerli ürün ihracatının geliştirilmesine etkisini anlattı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz