Vali Aksoy’dan “özel İdare” Açıklaması

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, İl Özel İdaresi ile ilgili basında çıkan haberleri değerlendirdi.İl Özel İdaresi’nin...

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, İl Özel İdaresi ile ilgili basında çıkan haberleri değerlendirdi.

İl Özel İdaresi’nin basında çıkan haberlerinin çok ağır olduğunu belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Zaman zaman bazı basın yayın organlarımızca İl Özel İdaresi’nde açıkça yolsuzluk yapıldığı gibi iddialar çıkıyor. Yani bunlar sabitmiş, olmuş ve gerçekleşmiş gibi. Bu doğru değildir, kabul edilebilir bir yanı yoktur. Suç işlendiğine dair kanaati oluşan her kim varsa, bunu gitsin Cumhuriyet Başsavcılığı’na versin. Bunu ‘bana valiliğe versin’ de demedim. Bilinçli söyledim bunu. Diyelim ‘ben inceleteceğim bir şey olmadığı ortaya çıkacak’. Gerçekte de öyle. Sonra da ‘vali bey bunu kapattı mı’ gibi bir kanaat insanlarımızın aklında oluşacak. Bazı gazete genel yayın yönetmenleri beni aradı, ‘Bunlarla ilgili elimde belgeler var. Bunları size mi vereyim’ diye. Ben de ‘Eğer suç işlendiğine dair elinizde bir kanaat varsa bunu gidin Cumhuriyet Başsavcılığı’na verin’ dedim” dedi.

Reklam
Reklam

2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında basın yayın organlarına ve ajanslara İl Özel İdaresi tarafından bugüne kadar ödenen ücretlerle ilgili de konuşan Vali Aksoy, “Şimdi İl Genel Meclisimizde de araştırma komisyonunun da ortaya çıkardığı bir rapordan bahsediliyor. Ben de bunu basından izledim. Bunun üst yazısı var ama yazı bize henüz resmi olarak intikal etmiş değil. Yani ekindeki tespitler ve bilgiler nelerdir bilmiyorum. Gazete haberlerinden toplanarak yazılmış bir haber midir yoksa gerçekten gidilip tespit yapılmış ve ortaya konmuş bir şey midir? Çünkü oradaki bazı iddialar ciddidir. Yani ‘ihalenin doğrudan temini yüzde 10’u aştığı’ iddiası doğru ise bu ciddi bir iddia ve incelenmeye değerdir. Ama bu gazete haberinden dolayı yazılmış mıdır yoksa tespite dayalı olarak mı yapılmıştır. Raporda gelince bunu göreceğim. Şunu da çok net olarak ifade edeyim gerek isterse Cumhuriyet Başsavcılığımızdan isterse İl Genel Meclisimizin bu raporu hangisi olursa olsun bunun incelenmesini ben İçişleri Bakanlığı’ndan bir müfettiş isteyeceğim ve yaptıracağım. Yani burada hiç kimsenin kafasında soru işareti kalmasın. Hiç kimse suç işleme ayrıcalığına haiz değildir. Eğer bir suç varsa onunda gereği mutlaka yapılır. Bunu herkes bu şekilde bilmelidir. Ama bir kurumu, o kurumun çalışanlarını, o kurumun karar organlarını kimsede zan altında bırakmasın arkadaşlar. Yani bu kabul edilebilir değildir doğru değildir. Eleştiri olabilir, eleştiriye saygı duyarız bir ölçüye kadar ki bu yapıldı ona da saygı duyduk” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İl Özel İdaresi’ne gazete ve dergilerce sunulan projelerin hiçbirisinin hukuka aykırı olmadığını ifade eden Vali Aksoy şöyle devam etti: “Bunlar bir proje ile gelmiştir. Proje idare tarafından uygun görülmüş ve buna o destek sağlanmıştır. Şunu eleştirebilirsin, A gazetesi bir kere, B gazetesi 5 kere almıştır. Bu eleştiriye saygı duyarım. İdarede notunu alır, buna göre çalışmasını yapar ve bu eleştirileri mutlaka göz önünde bulundurur. Ama burada yolsuzluk varmış gibi sunulması, o kurumu ve o kurumun çalışanlarını rahatsız ediyor. Bunu daha önce bir gazeteci arkadaşımızda yazdı. Ona sordum ‘Siz özel İdaresi’ne proje sundunuz mu?’ diye, o da ‘Sunmadım’ dedi. Mayıs ayından önce proje sunanların hepsine vermişler, reddedilen olmamış. Mayıs ayından sonra kimseye vermedik ve vermiyoruz da. Bunlar iyi bir projedir. İyi niyetle yapılmıştır, yerel gazeteyi desteklemektir. Eleştiri olabilir,saygı duyarım ama eleştiri sınırında kalmalıdır. Burada çok büyük ağır ifadeler kullanıldı. ‘Tüyü bitmemiş yetim hakkını birilerine peşkeş çektiniz’ gibi ifadeler o kurumun çalışanlarını çok rencide ediyor. Bunu çok net söylüyorum. Hatayı savunmam, kim hata yaparsa yapsın bunun gereğini yaparım. Kimsenin suç işleme ayrıcalığı olamaz. Suç işleyen olursa gereği yapılır. Ama suç olup olmadığı daha kesinleşmediği, sadece bunu yapılmış gibi sunmak o kurumun çalışanlarına ve karar organlarına çok büyük haksızlık oluyor. Varsa elinde somut bilgi ve belgesi dedikoduya dayalı değil, yanlış bir takım bilgi ve belgelerle değil, birisi birisini sevmiyorsa ‘onu nasıl yıpratırım’ diye sağa sola bir takım dedikodular yayıyorsa, bunlar çok makul değil. Bu kurumun bir şeyi varsa, bunların gereğini yapacağım. Burada herkesin belirli bir hassasiyet göstermesi lazım. Özel İdare Samsun’un önemli bir kurumudur. Samsun’da çok önemli hizmetler yapmıştır ve yapmaya da devam edecektir. Tabi Büyükşehir Belediyesi yasası çıkıp kapatılmazsa.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: