Vali Al; “jeotermal Konusunda Kaygı Ve Endişeye Gerek Yok”

Aydın Valisi Kerem Al, Çiftlik köyündeki jeotermal sahasıyla ilgili olarak herhangi bir kaygı ve endişeye...

Aydın Valisi Kerem Al, Çiftlik köyündeki jeotermal sahasıyla ilgili olarak herhangi bir kaygı ve endişeye gerek olmadığını belirtti.

Aydın İl Özel İdaresine ait Çiftlik sahası olarak adlandırılan jeotermal kaynak işletme ruhsatlı saha ile ilgili olarak son günlerde çıkan haberler sonrasında bir açıklama yapma gereği duyduğunu ifade eden Vali Kerem Al, “MTA Genel Müdürlüğü tarafından 17 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştirilen ihale sonucunda, İl Genel Meclisimizin 03.08.2011 tarihli kararı doğrultusunda Kuyucak - Ortakcı ruhsatlı jeotermal sahası 5 milyon 260 bin dolar, Germencik - Gümüşköy ruhsatlı jeotermal sahası 520 bin dolar, Çiftlik ruhsatlı jeotermal sahası 5 milyon 70 bin dolar bedel ile idaremiz bünyesine katılmıştır. Bu üç saha için MTA Genel Müdürlüğüne ödenen toplam parasal tutar 23 milyon 192 bin 328, 88 TL’dir. Bu sahaları satın almadaki temel amacımız, jeotermal kaynak bakımından zengin potansiyele sahip Aydın İlinde; konut ısıtılması ve soğutulması ile sera ısıtılmasına yatırım yapma konusuna sıcak bakmayan ve öncelikleri arasına almayan özel sektör yerine, bu konularda Valilik olarak önderlik yapmak ve Aydın’ımızın ihtiyaç ve beklentilerine kısa zamanda cevap vermektir. Başta elektrik enerjisi üretmek bakımından, potansiyelinin yüksek olduğu tahmin edilen bu sahalardan özellikle Çiftlik sahası, Aydın Merkeze yakın olması nedeniyle konut ısıtılması ve soğutulması önceliğiyle değerlendirilmiş ve üzerinde toprak gazı ölçümü ve jeokimyasal etüt çalışması yapılmış, sondaj aşamasına gelinmiştir. Ancak yürürlüğe giren, 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun kapsamında İl Özel İdarelerinin tasfiye edilmesi sürecine girilmekle, bu sahaların işletilmesi ve değerlendirilmesine ilişkin olarak uzun vadeli programlar yapma imkanı ortadan kalkmış ve İl Genel Meclisinin 08.01.2013 tarih ve 36 nolu kararıyla bu sahaların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında; talep edilmesi halinde, konut ısıtılması ve soğutulması ile sera ısıtılmasına yönelik olarak jeotermal ısı potansiyelinin, bedeli karşılığında transfer edilmesi koşuluyla satışına karar verilmiştir.

Reklam
Reklam

Bu sahalardan Kuyucak - Horsunlu - Ortakcı jeotermal sahasının 22 milyon 218 bin TL bedelle, Germencik - Gümüşköy jeotermal sahasının 11 milyon 120 bin TL bedelle Bereket Enerji Üretim AŞ’ye satışı yapılmıştır. İki sahanın satışından elde edilen gelir, üç sahanın alış maliyetinden yaklaşık 10 bin TL daha yüksektir. Bu nedenle satış değerlerinin düşük olarak algılanması söz konusu değildir” dedi.

Merkez Çiftlik sahasının öncelikli amacın kent ısıtması olması ve ihale şartnamesinde buna ilişkin koşulların ciddi ve bağlayıcı bulunmasından dolayı, yatırımcıların yeterince istekli ve cesur davranmadıklarından satılamadığını belirten Vali Al, “Bu koşulların idaremizin olmazsa olmazı olduğu ayrıca bilinmelidir. Bilindiği üzere jeotermal sahalarda her aşamada yatırım maliyeti oldukça yüksektir. Özellikle elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların maliyeti, Özel İdare ve belediye gibi sınırlı bütçeleri olan kurumların altından kalkmasını zorlayan boyutlardadır. Diğer yandan, özellikle önemli bir miktarını ithal ettiği düşünüldüğünde, elektrik enerjisi ihtiyacının ülkemiz açısından ciddi boyutlarda olduğu aşikardır. Bu bakımdan konut ısıtılması ve soğutulması ile sera ısıtılması için enerji üretiminden de vazgeçilmesi düşünülmemelidir. Bu yüzden şehir ısıtılması önceliğinde Merkez Çiftlik ve diğer sahalarda elektrik üretim santrallerinin kurulmasına da imkan vermek durumundayız. Diğer yandan 6360 sayılı Yasayla, jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular ruhsatına ilişkin yetki ve görevler, İl Özel İdarelerinin tüzel kişiliğinin kaldırıldığı illerde Valiliklerce yürütülür hükmü getirildiğinden ve muhtemel gelirlerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine aktarılıp İl Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca mahalli alt yapı ihtiyaçları için kullanılacağından, bu sahaların ilgisi nedeniyle hazineye devrinin söz konusu olması muhtemeldir. Bu bağlamda ilgili sahaların belediyelere devrine ilişkin yasal zemin bulunmamakta olup, böyle bir beklenti içine girmek gerçekçi bir yaklaşım olmaktan uzaktır. Ayrıca, yukarıda da belirtildiği gibi, söz konusu sahaların gerek MTA tarafından, gerekse İl Özel İdaresi tarafından yapılan satış ihaleleri bütün kamu kurumlarına da açıktı, pek tabi ki satışın her iki aşamasında da bu ihalelere belediyelerde katılabilirlerdi.

Reklam
Reklam

Bu sahalar ilimizdedir. Satılmış olsalar dahi, kaynak olarak ilimiz hudutları dahilinde, her türlü değerlendirme alanı içinde bulunmaktadır. Sahaların, satılmaması halinde hazineye doğrudan devri söz konusu olacağından, Valiliğimizin koşullu satışından elde edeceği düşünülen avantajların ortadan kalkacağı ihtimal dahilindedir. Adı geçen Çiftlik sahasının, jeotermal kaynakların değerlendirilmesi konusunda faaliyet göstermek üzere kurulan AYTER A.Ş. ne devri konusunda çalışmalar sürdürülmektedir. Bu konuda herhangi bir kaygı ve endişeye gerek yoktur” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: