Vali Altıparmak: Antalya’nın Makro Planlamaya Ihtiyacı Var

Vali Ahmet Altıparmak, Antalya'nın Gazipaşa’dan Kemer’e kadar makro planlamaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Altıparmak, "Şu anda...

Vali Ahmet Altıparmak, Antalya'nın Gazipaşa’dan Kemer’e kadar makro planlamaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Altıparmak, "Şu anda bakıyorsunuz her yer yerleşim, her yer ticari alan. Dünyanın hiçbir yerinde bu yok.” diye konuştu.

Vali Altıparmak, Antalya’da görev yapan yaygın ve yerel basının temsilcileriyle merkez Aksu ilçesindeki Anadolu Park Restoran’da bir araya geldi. Antalya basını hakkındaki olumlu kanaatlerini belirten Vali Altıparmak, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Antalya’nın akla gelen ilk sorunun ulaşım olduğunu ifade eden Altıparmak, bunun çözümü için atılması gereken adımların başında ile kuzey ve batı çevre yolunun geldiğini söyledi. Bu sorunu yerel yönetimlerin çözemeyeceği yönündeki görüşlere katılmadığını ifade eden Altıparmak, “Masaya yatırıp, sorun olarak görmek çok önemli. Sadece Büyükşehir için söylemiyorum, bütün ilçe belediyeleri de dahil olmak üzere bu çok önemli.” dedi.

Reklam
Reklam

Büyükşehirlerin sınırlarını il geneline genişleten Büyükşehir Yasası ile ilgili bir soruya da Vali Altıparmak, Antalya’nın bundan en çok yararlanacak illerden biri olduğu karşılığını vererek şöyle konuştu: " Antalya Gazipaşa’dan Kemer’e kadar büyük bir ova. Buranın makro planlanması gerekiyor. Kaş’a kadar demiyorum, çünkü orası kesiliyor. Orası ayrı planlanacak. Burası kendi başına bir bölgesel planlama gerektiriyor.” diye konuştu. Demiryollarının ya da kıyı kenar çizgisinin hiçbir yerel yönetim tarafından kendi başına planlanamayacağı örneğini paylaşan Vali Altıparmak, “Alanın lekelerinin doğru belirlenmesi lazım. Şu anda bakıyorsunuz her yer yerleşim alanı. Her yer ticari alan. Dünyanın hiçbir yerinde bu yok. Bu kadar kıymetli arazi, bu kadar boş alan için kullanılamaz. Doğru kullanmamız lazım. ‘Burası tarım, burası rekreasyon, burası orman’ diye tek bir otoritenin kullanmasında çok büyük, çok ciddi yarar var. Bu ihtiyaçtır.” şeklinde konuştu.

Antalya Limanı’na demiryolu bağlantısının projede yer almasına, Antalya-Alanya arasına hızlı trenin yıllardır konuşulmasına rağmen, Büyükşehir ve Alanya belediyeleri dahil olmak üzere, bölgedeki hiçbir belediyenin ya da yöneticinin, “Bu demiryolu nereden geçecek?” diye sormadığını, kendilerinden taslak proje istemediğini dile getiren Altıparmak, “Herkes ileriye dönük olarak bunları düşünmek, planlamak zorunda.” dedi. Şehrin en önemli sorunu olan ulaşım için de aynı şekilde düşünmek gerektiğini vurgulayan Altıparmak şöyle devam etti: “Şehrin bir tarafı dağ bir tarafı deniz. Araya sıkışmışız. Dolayısıyla doğudan batıya, batıdan doğuya gelecek trafik yoğunluğunu bu ara zeminden geçirmek mümkün değil, zor. Kuzey yoluyla kurtarmamız gerekiyor. Bir başka şey daha düşünmemiz lazım. Kepezaltı’ndan girildiği zaman Kepez’den devam eden yolun karşılığı var mı? Yok. Niye yok? Bunu Ulaştırma Bakanlığı mı açacak? Buna çözüm getirilmesi gerekiyor. Bu şehrin yaşanabilir kılınması için bunların düşünülmesi lazım.”

Reklam
Reklam

DEMİRYOLUNU LİMANA BAĞLAYACAK GÜZERGAH İMARA AÇILMIŞ

Vali Altıparmak, Antalya’da bütüncül planlama yapılmadığı için yaşanan sıkıntılardan birine şu somut örneği verdi: “Liman’a demiryolu var. Demiryolu geliyor, limana ulaşmadan arada imara açılmış alanlar var. Bunun önünü kesmek için gayretler var. İnşallah çözülecek.” Altıparmak, yardımcılarından birinin başkanlığında ilgili kurum temsilcilerinin bir araya gelerek yaptığı toplantılarda imara açılmış yerlerin bertarafına dönük çalışma yapıldığı bilgisini verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ADALAR BAZINDA OLMALI
Antalya’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı olan illerin başında geldiğine değinen Vali Altıparmak, ancak dönüşümün ada bazında değil, adalar bazında olması gerektiğinin altını çizdi. Altıparmak, şu değerlendirmede bulundu: “Çünkü Antalya’nın inversiyon sorunu var, hava çöküyor. Yukarı dağ aşağı deniz, bu sirkülasyonu Varsak veya Boğaçayı üzerinden sağlayacak bir doğal sistem varmış ama maalesef binalarla onu kapatmışız. Denizden gelen hava akımının, sirkülasyonunun önünü kesmişiz. Bu inversiyonu kaldıracak, sirkülasyonu sağlayacak şekilde bu dizaynın iyi yapılması lazım. Etap etap dönüşümler yapılırken yolunun, yeşil alanının ona göre bırakılması lazım. Üç, beş sene sonra denizdeki hava akımını sağlayacak şekle gelmemiz lazım.”

Reklam
Reklam

ÇÖPLERİNİ BİLE TOPLAMIYORLAR

Ahmet Altıparmak, bir gazetecinin sorusu üzerine taş ocaklarından kendisinin de rahatsız olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Birim amirleri toplantısında ısrarla söylediğim şudur: Kendinizi yetkisiz görmeyin. Size sadece izin için geliyorlarsa bile, ruhsatı sizden almasa bile engel olmanız gerektiği vicdani kanaatiniz varsa, ‘engel olun’ diyorum. O size dava açsın. Ben arkanızdayım diyorum, bütün birim amirlerine.” Burdur yolundan her geçişinde ilgili kurumlara “Bunlar sınır ve ruhsat aşımı yapıyor mu?” diye talimat verdiğine değinen Altıparmak, “Hakikaten rahatsız oluyorum. İlla ihtiyaç varsa görünmeyen kısımlara yönlendirmemiz lazım. Bunların giderken orayı etap etap temizleyip, ağaçlandırıp, tabi haline getirmesi lazım. Bunu yaptıramıyoruz. Hatta bırakın onu, çöplerini toplatmakta zorlanıyoruz.”

ANTALYA ENGELLİ DOSTU ŞEHİR

‘Antalya engelli dostu bir şehir.’ diyen Vali Altıparmak, her ilçede üçer kişiden oluşan grupların yaptığı denetimler sonunda, yüzlerce kamu kurum kuruluşunun değişikliğini öngördüğünü ve bu tavsiyeler doğrultusunda hareket ettiklerini belirterek, bu çerçevede; 390 okuldu rampa, 253 okula bahçe düzenlemesi, 149 derslikte engelliler için düzenleme, 147 lavabo ve tuvalet düzenlemesi, 119 okula asansör yapıldığı bilgisini paylaştı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz