Vali Ayvaz: Geçmişte ülkeyi karıştırmak için özellikle kurulan dernekler vardı

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, vatandaşların geçmiş dönemlerde, ülkeyi karıştırmak için özellikle kurulmuş derneklerden korktuğunu şimdilerde...

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, vatandaşların geçmiş dönemlerde, ülkeyi karıştırmak için özellikle kurulmuş derneklerden korktuğunu şimdilerde ise tam tersinin yaşandığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenen, 'Uygulamaya Yönelik Rehberlik Çalışması' toplantısı Mardin'de yapıldı. Erdoba Babil Otel’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı, Mardin İl Dernekler Müdürü Hüseyin Kurtay, Dernek Denetçileri Muhsin Özaslan ve İbrahim Aşar’ın yanı sıra kamu kurumu yöneticileri, ilçe kaymakamları, üst düzey yöneticiler ile birçok dernek yöneticisi ve dernek üyesi katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıda konuşan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, günümüzde dernekler ve vakıfların halkın sesi, soluğu olduğunu söyledi. Ayvaz, "Nasıl ki partiler demokrasimizin vazgeçilmesi ise artık derneklerimiz de demokrasimizin vazgeçilmezidir. Tarihi süreç içerisinde gerçekten derneklerden vakıflardan korkuyorduk. Vatandaşımız haklıydı 30-40 sene öncelerini düşündüğümüzde bu derneklerin vakıfların baktığımız zaman kökleri dışarıdaydı. Dışarıdan yardımlar alıyorlardı, memleketi karıştırmak için özellikle kurulmuş dernekler vardı.” dedi.

Bugün hala söz konusu derneklerin icraatlarının yavaş yavaş ortaya çıktığını hatırlatan Vali Ayvaz, konuşmasına şöyle devam etti: ”Halkımızda haklıydı bunlardan korkmakta çekinmekte fakat günümüzde şimdi tam tersi oldu. Artık günümüzde o bahsettiğimiz kötü dernekler ve benzerleri kalmadı. Ama bir elin sayısı kadar kalanlar var. Onlarında kim olduklarını ve ne yaptıklarını hepiniz biliyorsunuz. Onlar marjinal duruma düştüler. Günümüzde tam tersi oldu. Şimdi dernekler ve vakıflar halkımızın sesi ve soluğu, artık devlet dairelerinde diğer bakanlıklarda insanımız oralarla temas ettiğinde şu dernek üyesi veya başkanı olarak tanıttığı zaman daha çok icraatta bulunabiliyor daha çok sesini duyurabiliyor."

Reklam
Reklam

"DERNEKLERİN ETKİSİ BÜYÜK"

Derneklerin etkisinin büyüdüğünü, bir ilde dernek ve vakıf sayısı çok olduğu zaman o ilde demokratik katılımın geliştiğini, yatırımların da daha fazla geldiğini vurgulayan Ayvaz, "Bu güzel bir gelişme hala yeteri kadar sayıya ulaşmış değiliz. Başkanımız Almanya’dan örnek verdi. Mesela Almanya’da özelikle sanayinin gelişmesinde oradaki derneklerin büyük etkisi var. Avrupa’da bir kişi en az üç en fazla on derneğe üye Türkiye ortalamasına baktığımız zaman otuz kişiden bir kişi derneğe üye oluyor. İllerin gelişmişlik düzeyine baktığımızda hani bir sloganımız var; ‘devlet vatandaş iş birliği’ eğer devlet vatandaş işbirliği yapacaksa, daha çok okulların ve yolların yapıldığını görüyoruz. Vatandaşımızda devlete katkıda bulunuyor. Aynı şekilde bir ilde dernek ve vakıf sayısı çok olduğu zaman o ilde hem demokratik katılım, hem demokrasinin daha çok geliştiğini yatırımlarında daha fazla geldiğini görürüz. Biz Mardin olarak o kadar ümitsiz değiliz. İstatistikleri de gördük. Her geçen gün bu sayıyı artırıyoruz. Biz bu derneklerin ve vakıfların çalışmalarından da memnunuz." şeklinde konuştu

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE’DE 575 BİN DERNEK VAR"

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı ise 575 binin üzerinde derneğin bulunduğunu, şu an da derneklere üye olan vatandaş sayısının ise 7 milyon kişi olduğunu kaydetti.

2004 yılından bu yana sivil bir anlayışla derneklere hizmet etmeye gayret gösterdiklerini belirten Yardımcı, "Avrupa Birliği'nin ilerleme raporlarının sonucu oradaki göstergelerle bağlantılı olarak ülkemizde bu kesimi halkın temsilcileri olan bu insanları bu kuruluşları sivil bir yapıyla yönetmeye gayret gösteriyoruz. Bu yönetme ifadesini bile ben çok fazla buluyorum. Bilgilendirme bilgilerimizi sunma rehberlik etme onların arkasından giderek sağından solundan giderek hukuk içerisinden bu sivil yapıların çalışmalarını desteklemeye gayret gösterilmelidir. Şuanda dernek sayımız 575 binin üzerinde. Bunlar kayıtlı kayıtsız derneklerde var. Derneklere üye olan vatandaş sayısı da 7 milyon küsur. Yani sivil toplum nüfusumuzun yüzde 10 dur. Ama Türkiye nüfusu 74 milyon küsur bizim acilen derneklerimize daha önem vermemiz ve çıtayı yukarıya çıkarmamız gerekmektedir. Avrupa’da birçok ülkede her vatandaş en az 5–6 tane derneğe üyedir. Bunu biz de yakalamamız lazım."

Reklam
Reklam

Toplantıda Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir ve Dernekler İl Müdürü Hüseyin Kurtay, birer konuşma yaparak, derneklerin önemi hakkında çeşitli bilgiler sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: