Vali Çınar: Ekmek Israfının Önlenmesi Için Daha Bilinçli Çalışma Yapacağız

Muş Valisi Ali Çınar, ilde ekmek israfının önlenmesine yönelik daha bilinçli çalışmalar yapılmasını hedeflediklerini söyledi....

Muş Valisi Ali Çınar, ilde ekmek israfının önlenmesine yönelik daha bilinçli çalışmalar yapılmasını hedeflediklerini söyledi. Vali Çınar, "Özellikle lokantalara gittiğimizde karşılaştığımız manzara, gerçekten israfın ne derece büyük oranda olduğunu gözler önüne seriyor. 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Ancak bunu hayatımıza ne kadar uyguladığımız tartışılır. Bu tür sorgulamaları sürekli yapmamız gerekiyor." dedi.

Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Ali Çınar, ekmek israfını önleme amacıyla kamu spotu şeklinde düzenlenen sinevizyon gösterileri sonrasında bir konuşma yaptı. Çınar, israfın önemine vurgu yaparak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Ekmek israfının, en çok ekmek üreten fırınlarda yaşandığını ifade eden Vali Ali Çınar, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Ekmek israfını önlemek ile ilgili yapılan araştırmalar çok çarpıcı sonuçları ortaya koymaktadır. Sayın Başbakanımızın ve Tarım Bakanımızın iştirakleri ile ilgili kurumların da katıldığı bir toplantıda bu kampanya başlatılmıştı. Bizler de bu kampanyayı yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. İlimizdeki ekmek israfının önlenmesine yönelik daha bilinçli çalışmalar yapılmasını hedefliyoruz. Ekmek israfının en çok yaşandığı yerlerin başında, ekmek üreten fırınlar yer alıyor. Ekmek fırınlarımız yeterli düzeyde piyasa araştırması yapmadıkları için ihtiyaç fazlası ekmek üretiyorlar. Bu da tüketilmeyen ekmeklerin israf olmasına neden oluyor. Diğer taraftan, yatılı okullarımız, askeri birliklerimizdeki yemekhanelerimiz, ayrıca evlerimizdeki bireysel tüketimlerimiz ve en önemlisi lokantalardaki ekmek israfı… Özellikle lokantalara gittiğimizde karşılaştığımız bir manzara gerçekten israfın ne derece büyük oranda olduğunu gözler önüne seriyor. Özellikle kebap ve döner gibi yemeklerin yanında getirilen pide ekmekleri çok fazla, insanların yiyebileceğinden çok daha fazlası masaya getiriliyor. Ana yemeğin altında, sağında solunda, her yanında ekmek var. Bu fazla ekmek hem insan sağlığına zararlı hem de insanlar o kadar çok ekmeği tüketmediği için israfa neden oluyor. Lokantalarımızda bu tür yemeklerin yanında az miktarda ekmek verilmeli, müşteriler ekstradan ekmek isterlerse yeniden verilmelidir. Ülkemizde israf, sadece ekmekle sınırlı değil, zamanımızı da israf ediyoruz. Kaynaklarımızı çok israf ediyoruz. Nihayet ekmeğimizi çok israf ediyoruz. Ekmek bizim kültürümüzde nimet olarak bilinir. Ekmeklerin fazladan israf edilmesi aslında bir vebale girilmesine de sebep olmaktadır. Buna en somut örnek “yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz” prensibine aykırı bir davranıştır. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” diyen bir peygamberin ümettiyiz biz. Ancak bunu hayatımıza ne kadar uyguladığımız tartışılır. Bu tür sorgulamaları sürekli yapmamız gerekiyor."

Reklam
Reklam

“TÜRKİYE’DE GÜNDE 6 MİLYON EKMEK İSRAF EDİLİYOR”

Toprak Mahsulleri Ofisi Muş Ajans Müdürü Şahin Okuldaş ise Türkiye'de günde 100 milyon ekmek üretildiğini, ancak bu 100 milyon ekmeğin 6 milyonunun israf edilerek çöpe atıldığını kaydetti. Bir günde israf edilen 6 milyon ekmeğin yaklaşık bin 500 ton buğdayla yapıldığını ifade eden Okuldaş, bin 500 ton buğdayın da yaklaşık 100 kamyon dolusu buğdaya denk geldiğini ifade etti.

Okuldaş, "Yani her gün 100 kamyon dolusu buğdayı israf ederek çöpe atmaktayız. Ülkemizde çöpe atılan ekmeğin parasal değeri yıla 1,5 milyar liraya tekabül etmekte. Bu parayla yılda 80 hastane, 500 okul yapılabilir ya da 500 kilometre yol veya on binlerce konut yapılabilir. Bu nedenle ekmek israfını önlememiz gerekmekte." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: