Vali Daşöz: Manisa'nın Turizmde Hak Ettiği Yeri Alması Için Çalışıyoruz

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, restorasyon çalışmaları son aşamaya gelen tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni’nde...

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, restorasyon çalışmaları son aşamaya gelen tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, restorasyonun başlamasından bu yana süren çalışmalar hakkında Vali Daşöz’e bilgi verdi. Karaköse, restorasyon çalışmalarının 2005 yılında başladığını, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iç restorasyonun tamamlandığını, dış cephedeki özel şahıslara ait 26 dükkanın restorasyonunun Özel İdare tarafından kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payından ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca sağlanan destek ile sürdüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Restorasyonun başlamasından bu yana proje ve müteahitten kaynaklanan bazı gecikmeler yaşandığını belirten Karaköse, çalışmaların sonbaharda bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi. Vali Daşöz, şehzadeler şehri Manisa’nın 14. yüzyıl eserlerinden tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni’nde yürütülen çalışmaları yakından takip ettiğini söyledi.

Manisa’nın çok önemli tarihi değerleri bulunduğunu ifade eden Vali Daşöz, restorasyonun en kısa sürede tamamlanmasının ardından bedestenin Manisa’nın kültür ve turizm hayatına kazandırılacağını belirtti. Vali Daşöz, “Manisa’nın turizmde hak ettiği yeri alması için çalışıyoruz. Başlattığımız turizm seferberliği kapsamında eksikliklerimizi en kısa sürede gidermeliyiz. Manisa’yı turizmde güzel günler bekliyor.” dedi. Vali Daşöz, bedesten incelemesinin ardından beraberindekilerle Yenihan’a geçti.

RUM MEHMET PAŞA BEDESTENİ

Rum Mehmet Paşa Bedesteni, Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından Rum Mehmet Paşa tarafından İstanbul'da yaptırılan cami ve medreseye vakıf olarak inşa edildi. Kuzey-Güney yönünde uzanan enine dikdörtgen planlı olan tek katlı yapı, içten içe 42 x 10 m ölçülerinde. Dört yönden giriş kapısı bulunmakta. Bina, içten beş sivri kemerle altı bölüme ayrılmış ve üst örtü içten beşik tonozla kapatılıp, dıştan klasik kiremitli bir kırma çatı ile örtülmüştür. Dış cephelerde 29 dükkan yer almıştır. Güney ve Batı girişlerinin dış kısımlarında daha geç devirlerde yapılan birer çeşme bulunmakta. Yapının inşaat malzemesi taş ve tuğla.

Reklam
Reklam

Ticari sit sahası olarak tescil edilen alan içerisinde kalan Bedesten; Çeşnigir Camii, Cumhuriyet Hamamı ve sahadaki 19. yy. sonları ve 20. yy. başlarında inşa edilmiş dükkanlarla güzel bir çevre dokusu oluşturmakta.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: