Vali Güler'den güvenlik garantisi

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Valisi Muammer Güler, Haziran ayı sonunda İstanbul'da yapılacak NATO Zirvesi'nin Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, güvenlikle ilgili tartışmalarının hiçbirinin doğru olmadığını söyledi. Vali Muammer Güler, Bursa'da gerçekleştirilen El Ensar Örgütü'ne yönelik operasyonda yakalananların NATO Zirvesi sırasında eylem yapmaya hazırlandıkları yönünde ifadeler verdiklerini kaydederek, "Ancak, bunun toplantıya etki edebilecek boyutta olduğunu sanmıyorum. Lakin, biz her türlü ihtimali değerlendiriyoruz. Bu tür toplantılar uluslararası terör örgütlerinin, globalleşme karşıtlarının ilgisini çeken toplantılardır. Dünyanın neresinde olursa olsun yapılan toplantılarda bu tür tehditler söz konusu olur. Altını çizerek söylüyorum; bu konuyla ilgili her önlemi alıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul'da 28-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek tarihi NATO Zirvesi için yapılan hazırlıklar konusunda İHA'ya bilgi veren İstanbul Valisi Muammer Güler, toplam 55 ülkenin katılacağı zirvenin Türkiye açısından son derece önemli olduğunu belirtti. NATO Zirvesi'ne 55 ülkenin devlet ya da hükümet başkanlarının yanı sıra, milli savunma bakanlarının katılacağını hatırlatan Vali Güler, "Ayrıca uluslararası basınla birlikte toplam 3 bin 500 delegesyonun gelmesi öngörülüyor. Bu yönden düşündüğümüzde HABİTAT'tan bile daha önemli bir zirve yapılacağını ifade edebilirim. Bu zirve, İstanbul'un kongre merkezi olmasının önemini daha da ortaya çıkarabileceğimiz bir fırsattır. İstanbul'un bu anlamdaki öne çıkışı daha önemlidir. Buna ilişkin tedbir çalışmalarımız sürüyor. İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık Koordinatörlüğü'nde çok yönlü çalışmalar yürütüyor. Daha öncesinde yapılan çalışmalarda ihtiyaçlar belirlendi, şimdi artık tedbir planlaması yapılıyor" dedi.

"HERKES RAHAT OLSUN" NATO Zirvesi öncesinde güvenlikle ilgili ortaya atılan tartışmaların hiçbirisinin doğru olmadığını ifade eden Vali Muammer Güler, İstanbul'un dünyanın en güvenli metropollerinden bir olduğuna dikkat çekti. Vali Güler, "Benzer nüfusu taşıyan metropoller içerisinde istatistiklerle suç kayıtlarında da bellidir. İstanbul, en güvenli şehirlerden biridir. Hatta önceki gün NATO Genel Merkezi tarafından bu toplantıya ilişkin hiçbir sorun olmadığı ifade edilmiştir. Zaman zaman Türkiye'de yapılan bazı operasyonlarda NATO'ya yönelik bazı tespitlerin olduğu kamuoyunun gündemine yansıyor. Şimdi uluslararası bu tür toplantılar globalleşme karşıtlarının, belli illegal grupların hatta terör örgütlerinin ilgisini çeken toplantılar. Bu toplantılar vesilesiyle bir takım gösteriler, hareketler yapılmaya çalışılıyor. Bununla ilgili tehditlerde bulunuluyor, bunları önemsememek lazım. Bizim devlet olarak aldığımız çok önemli güvenlik önlemleri mevcuttur. Bu tedbirlerle ilgili ilerde geniş açıklama yapacağım, ancak koruma tedbirleri, güvenlik tedbirleri, kongre alanının tümüyle bir koruma bandı içine alınması ve havaalanından gelişten itibaren bütün etkinlikler bazında yapılan koruma önlemleri planlanmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

NATO Zirvesi sırasında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda uçuşlara izin verilmeyeceği iddialarının asılsız olduğunun altını çizen Vali Güler, "Kesinlikle böyle bir şey yok. Öncelikle İstanbul'un bir kongre merkezi olması demek normal hayatın akışı içinde bu tür toplantıların yapılmasına fırsat tanımaktır. Bütün hayatı durdurarak toplantı yapamazsınız. Ancak belli bazı kısıntılar olacaktır, bu da hayatı etkileyecek anlamında olmayacaktır. Günlük hayatta devam edecek, gerekli önlemler de alınacaktır. İstanbullar bu yönde rahat olsunlar" ifadelerini kullandı.

EL ENSAR ÖRGÜTÜ'NE YÖNELİK OPERASYON VE CIA AJANLARININ İSTANBUL'A GELDİĞİ İDDİASI İstanbul Valisi Muammer Güler, Bursa'da gerçekleştirilen El Ensar Örgütü'ne yönelik operasyonda yakalananların NATO Zirvesi sırasında eylem yapmaya hazırlandıkları yönünde ifadeler verdiklerini de kaydederek, "Ancak, bu toplantıya etki edebilecek boyutta olduğunu sanmıyorum. Lakin, biz her türlü ihtimali değerlendiriyoruz. Bu tür toplantılar uluslararası terör örgütlerinin, globalleşme karşıtlarının ilgisini çeken toplantılardır. Dünyanın neresinde olursa olsun yapılan toplantılarda bu tür tehditler söz konusu olur. Altını çizerek söylüyorum; bu konuyla ilgili her önlemi alıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Vali Muammer Güler, "Amerikalılar'ın özellikle bu konuda endişe ettikleri ve 60 CIA ajanını İstanbul'a gönderdiklerine" dair iddiaların hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

"Bakın, böyle bir şey söz konusu değil. Güvenlik tedbirlerimizi İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık seviyesinde yapılan toplantılarla belirliyoruz. Kendi özel güvenliğiyle gelecek kişiler olabilir. Mesela Sayın Bush'un yaklaşık bin kişilik bir heyetle geleceği ifade ediliyor. Bunlar, onların kendi yakın korumalarıdır. Bizim de buradan devlet adamlarımız başka ülkelere gittiğinde yakın korumaları yanlarında oluyor. Ancak, bu bizim tüm tedbirlerimizin önüne geçecek, inisiyatifi alacak şekilde değil. Kesinlikle inisiyatif bizdedir, doğal olan da budur. Şunu özellikle söylemek istiyorum; NATO Zirvesi'nin Türkiye'de yapılmasından rahatsız olanlar var. Bazı grupların toplantıyı sıkıntıya sokacak şeyleri hep manüpüle etmelerinden de rahatsız olduğumuzu belirtmek isterim. Türkiye bu toplantıya hazırdır. Toplantının Türkiye'de yapılmasını istemeyenlerin çabaları sonuçsuz kalacaktır. Bu konuda Türk Hükümeti'nin, İstanbul Emniyeti'nin tedbirleri en üst seviyededir. Hiç kimsenin en ufak bir şüphe duymasına gerek yoktur."

Reklam
Reklam