Vali Güvenç: Kan Davasına Dönüştürmeyin

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, silahlı kavga sonucunda iki kişinin hayatını kaybettiği, bir kişinin de yaralandığı...

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, silahlı kavga sonucunda iki kişinin hayatını kaybettiği, bir kişinin de yaralandığı Gülpınar köyüne giderek ailelere taziye ziyaretinde bulundu.

Köyün camisinde acılı ailelere baş sağlığı dileyen Vali Celalettin Güvenç, sağduyulu olmaları konusunda telkinde bulundu. Bölgede gereksiz yere insanların hayatını kaybettiğini belirten Güvenç, “Meseleleri öldürmeden de çözebileceğimizi öğrenmemiz gerekir. Bir insanı öldürmenin bütün insanları öldürmek gibi olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bunu çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. Bu bir vicdani sorumluluktur. Burada herkes birbiriyle akraba ekmeğinizin peşindesiniz. Bu yaşananlar doğru değil.” dedi.

Reklam
Reklam

Vali Celalettin Güvenç, haklı haksız değerlendirmesi yapmadıklarını ve genel bir değerlendirmede bulunduğuna dikkat çekerek, “Kırsalımızda kısmen sorunlar olsa da çözüyoruz. Önce biz bir aynaya baktık ‘nerede hata yapıyoruz’ dedik. ‘Devlet millet için vardır’ dedik. ‘Devlet milletin emrinde olmalıdır’ dedik. ‘Devlet tüm insanlarını kucaklamalıdır, ayrım yapmamalıdır’ dedik. ‘Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı; zengini, fakiri; kadını, erkeği kucaklamalıdır’ dedik. Devlet dediğimiz zaten millete hizmet için icat edilmiştir. Bizde bu anlayışı yukarıdan aşağı, aşağıdan yukarıya doğru yaymaya çalışıyoruz. İnsanlarımız arasında sevgi merhamet, şefkat gelişsin bunun çabasındayız. Köylerimizin altyapısını yapmaya çalışıyoruz. Şu parti bu parti yok. Gerek coğrafyası bakımdan gerek aşiretçilik yapısı bakımından Türkiye’nin en pilot ili burası burada yapacağımız daha çok iş var.” diye konuştu.

"HESAP GÜNÜNDE NE AĞALIK NE DE BEYLİK SÖKER"

Vali Celalettin Güvenç, kaba kuvvet ve insan öldürmenin dinde yerinin olmadığının altını çizdi. Allah katında herkesin eşit olduğunu dile getiren Güvenç, hesap gününde ağalık ve beyliğin iş görmeyeceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Zorbalık, insana üstünlük taslamanın, insanı hor görmenin inançta yeri olmadığını dile getiren Güvenç, "Herkes Allah’a insanlığı bakımdan hesap verecek. Ne ağalık söker orada ne beylik. Bir buçuk senedir vali olarak buradayım. 7 gün 24 saat bunu anlatmaya çalışıyorum. Şu kafaları değiştirelim. Hiçbir vatandaş, hiçbir insanımız, hiçbir garip köylümüz kendini yalnız hissetmesin. Jandarmaya da Emniyete de aynı talimatı veriyorum haklı olan vatandaşın her zaman yanlarındayız.” ifadelerine yer verdi.

Vali Güvenç, kan davası geleneğin süregeldiğini ve birden bire değiştirmenin meşakkatli olduğunu söyleyerek, bunu değiştirmek için iyi yolda ilerlediklerini belirtti. Kolluk kuvvetleriyle, savcısıyla, hâkimiyle suçluların üstüne gittiklerini anlatan Vali Güvenç, bunun olumlu sonuçlarını da aldıklarını kaydetti.

İki gün önce köyde yaşanan olayda iki kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Güvenç, "Devlet sizinledir. Bu işi de inşallah kan kanla yıkanmaz, gençlere büyükler sabırlı olarak rehber olsun. Savcılarımız, hâkimlerimiz görevini yapacaktır. güvenin ve emin olun.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Reklam
Reklam

Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise acılı ailelere taziyelerini bildirerek, dünyada hiçbir şeyin insanın bir damla kanına tekabül etmeyeceğini ifade etti.

Ziyarete Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu ile İl Müftüsü İhsan Açık da eşlik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: