Vali Güzeloğlu Soli Pompeıpolıs’te

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 14 yıldır kazı yapılan Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti’nde çalışmaların...

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 14 yıldır kazı yapılan Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti’nde çalışmaların sonuçlanması için daha güçlü bir desteğe ihtiyaç olduğunu belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve yerel yönetimlerimizle birlikte konuyu tekrar değerlendireceğiz” dedi.

Mersin Valisi Güzeloğlu, Mersin’in merkez Mezitli ilçesindeki Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti’ndeki Sütunlu Cadde ile Soli Höyüğü’ndeki restorasyon ve kazı çalışmalarında incelemelerde bulundu. Sabahın erken saatlerinde antik kente giden ve Soli Sütunları’nı inceleyen Güzeloğlu, burada Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı’dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Soli Antik Kenti’nin M.Ö 700 yılları civarında kurulduğunu aktaran Prof. Dr. Yağcı, kazı sırasında çıkarılan tek konsol heykelinin kentin batı kısmındaki sütunlardan birinin üst kısmına yerleştirilerek burada sergilendiğini söyledi. M.Ö 525 yılında meydana gelen Erken Bizans Depremi’nin verdiği zararların antik kentin kuzeye bakan bölümünde rahatlıkla görülebildiğini aktaran Yağcı, burada küçük bir kilisenin konuşlandırıldığı bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Daha sonra Soli Höyüğü’ne geçen Güzeloğlu’na, höyükteki çalışmalarla ilgili de bilgi veren Yağcı, höyüğün güneydoğuya bakan kısmındaki Arkeik Dönem Teras Evleri’nin 4 odasından çıkan eserlerin M.Ö 6. yüzyılı işaret ettiğini, güneybatı kısmına bakan ve Soli Antik Kenti ile deniz manzarasını buluşturan amfi tiyatronun, günümüzde 3 oturma sırası ile 3 basamağının görülebildiğini ifade etti. Yağcı, tiyatronun toprak altında kalan kısmının şu an için kazılamadığını dile getirirken, projelendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından kazı işlemlerinin başlayabileceğini kaydetti. Yağcı, höyüğün doğu yamacında yer alan ve M.Ö 15. yüzyıl Hitit kazamatlı sur sisteminin önemli bir kısmı olan blokların açığa çıkarıldığını da söyledi.

“SOLİ’NİN TEKRAR GÜN YÜZÜNE ÇIKMASI İÇİN MERSİN VALİLİĞİ OLARAK EŞ ZAMANLI KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI PLANLIYORUZ”

Kazı çalışmalarını yürüten arkeolog ve işçilerle de yakından ilgilenen Güzeloğlu, 2013 Akdeniz Oyunları’na kadar yapılabilecek en iyi çalışmanın sergilenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Güzeloğlu, bu çerçevede, eylem planı ve çalışma takviminin talep ve sonuçlarının listelendirilmesi, çalışmaların teknik olarak bütün sezona yayılması için somut eylem planı hazırlanması, kamulaştırma noktasında yeterli bilginin alınması, Soli Antik Kenti’nin ayağa kaldırılması için sponsorluk çalışmalarının başlatılması noktasında yetkililere talimat verdi.

Reklam
Reklam

Yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Güzeloğlu, Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti’nin Türkiye ve Mersin adına önemli bir kültürel varlık olduğunun altını çizdi. Antik kentteki çalışmaların 14 yıldan bu yana sürdürüldüğüne ancak, herhangi bir somut gelişmenin elde edilemediğine dikkat çeken Güzeloğlu, “Tarihsel geçmişinde ticaret yapılan bir liman kenti olan Soli, günümüz yaşam ve şehir kimliğinde Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde eşine çok az rastlanır bir antik kent oluşumunu bizlerle buluşturuyor. Soli’nin tekrar gün yüzüne çıkması için Mersin Valiliği olarak eş zamanlı kazı ve restorasyon çalışmaları planlamasının içerisindeyiz. Kazı çalışmalarında geride bırakılan 14 yılda Kültür Bakanlığımızın ödenekleriyle ve yılda 1 ay kadar kısıtlı bir çalışma süresiyle devam eden kazılara bu yıl ilk defa 800 bin TL’yi aşkın ödenek aktardık. Soli’deki çalışmaların sonuçlanması için daha güçlü bir desteğe ihtiyaç var. Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve yerel yönetimlerimizle birlikte konuyu tekrar değerlendireceğiz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı ise Güzeloğlu’nun çalışmalara büyük katkı koyduğunu belirterek, “14 yıldan bu yana sürdürülen kazılara görev geldiği günden beri büyük katkı koyan ve Soli’yi tekrar güneşle buluşturma adına mücadelemizi görünür kılan Valimize çok teşekkür ederim” ifadesini kulanda.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: