Vali Harput: 5 Milyon Turist Için Hanlar Bölgesini 15. Asra Taşımalıyız

Bursa Valisi Şahabettin Harput, 5 milyon turist hedefine ulaşmak için Hanlar Bölgesi’nin 15. asırdaki tarihi...

Bursa Valisi Şahabettin Harput, 5 milyon turist hedefine ulaşmak için Hanlar Bölgesi’nin 15. asırdaki tarihi kimliğine taşınması gerektiğini söyledi.

Vali Şahabettin Harput, Türkiye’nin 2023 hedefleri için Bursa'nın İstanbul'dan sonra ihracatta ikinci il olarak önemli bir konumu olduğunun belirtti. Turizmin Bursa’da gelişmesinin bu hedefler için önemli olduğunu kaydeden Harput, “Birincisi artık Bursa'da yeni sanayi alanlarına girmiyoruz. Sanayiyi kendi içinde yoğunlaşıyor. Yüksek teknoloji ve katma değeri yüksek sanayiye dönerek geliştirmeye çalışıyoruz. Ayrıca yeni istihdam alanları için hizmet sektörü dünyada her yerde bir numara. Bizde de istihdamda hizmet sektörünün bir numara olması lazım. Hizmet sektörünü de lokomotifi turizmdir. Turizm, 64 mesleğe iş veriyor. Dolayısı ile gelecek yıllarda istihdam için herkesin fabrikalarda işçi, kapıcı, bekçi olmayacağına göre hizmet sektörünü öne almak ve hizmet sektöründe de turizmi yerli yerine koymak zorundayız. İkincisi ise dünyadaki o 1 trilyon dolarlık turizm pastasından pay almak bizimde hakkımız.” dedi.

Reklam
Reklam

5 MİLYON TURİST İÇİN HANLAR BÖLGESİNİ 15. ASRA GÖTÜRMELİYİZ

Bursa’nın turizminin temelini tarih, termal ve dağ üzerine kurduklarını anlatan Harput, şöyle konuştu: “Öger turu bilirsiniz, Vural Öger benim hemşehrimdir, Konyalıdır. ‘Sayın Valim, ben buraya 1 milyon turisti tek başıma getiririm, yeter ki şu Hanlar bölgesini, Muradiye’yi, Tophane’yi şöyle 15. asra bir taşıyın. O sonradan çıkma ucubeler bir kalksın.’ Bunlar gerçekler. Doğru tabi, doğru söylüyor. Dünyada bir Prag örneği var. Bir Paris örneği var. Paris’e 80 milyon insan niye gidiyor, tarih için gidiyor.”

Bu manada tarih, Uludağ ve termalde önemli mesafe kat ettiklerini kaydeden Vali Harput, şunları söyledi: “Termalde 2009’da 13 litre, Bursa’da ki toplam kullanılan termal su miktarı, 13 litre, 26 otel. Otel başına bir litre su düşmüyor. Bu gün il merkezinde 300 litre, toplam 7 bin yatağa hitap edecek bir kısmı döşenmiş, bir kısma döşenmek üzer olan bir hat. Ardından peş peşe gelen termal oteller. Tabi bunlar yetmiyor elbette. Termali hem kaplıca hem de sağlık olarak düşünüyoruz.”

Reklam
Reklam

Türkiye’nin termalde Avrupa’da bir, dünyada ise 7. ülke olduğunu bildiren Harput, “Özellikle turizmde Arap dünyasında Bursa’yı özel bir cazibe merkezi yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bir Arap turist, 6 batılı turistin bıraktığı dövizi bırakıyor. Ayrıca sağlık, termal ve kongre turizmi normal turizmin 6 ile 8 katı döviz bırakıyor.” dedi.

Bursa’yı Arap dünyası turizm ana destinasyonu ilan ettirdiklerini anlatan Harput, 13 Haziran 2013’de Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliğine (EHTTA) müracaat ederek Bursa’yı EHTTA’nın asli üyesi yaptıklarını hatırlattı.

DAĞYENİCE’YE 4 MİLYAR DOLARLIK TEKLİF

Dağyenice’de yürütülen Türkiye’nin tek ve en büyük ‘termal tatil köyüne’ de büyük ilgi olduğunu ifade eden Harput, şu ana kadar yatırımcı talebinin 4 milyar doları bulduğunu söyledi.

Bursa’da sağlık serbest bölgesi kurulacağı müjdesini veren Vali Şahabettin Harput, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık Bakanlığı'nın teşebbüsü ile bir Amerikalı firmanın Türkiye’de birkaç yerde sağlık serbest bölgesi için teşebbüste bulunduğunu duyduk. Davet ettik, kendileri ile görüştük ve Bursa’yı bu maksatla uygun görüp resmen talep ettiler. Biz de Sağlık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'na yönlendirdik. Şu anda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ilan etti. Bursa termal sağlık serbest bölgesi olmak üzere çalışmalar hızla devam ediyor. Bunun da gerçekleşmesi Bursa’yı ayrı bir cazibe merkezi yapacak.”

Reklam
Reklam

Bursa’da 2009’a göre turist sayısında yüzde 130 ila 200’ün üzerinde artış yaşandığını kaydeden Vali Harput, “Ama bu yeterli değil. Benim hedefim Bursa’da 2023’de 5 milyon turist.” ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz