Vali İpek’in Hayalindeki Cami

Bayburt Valisi Hasan İpek, hayalindeki camileri "Yalnızlık çeken bir insanın yalnızlığının dindiği, hastaların dertlerini paylaştığı,...

Bayburt Valisi Hasan İpek, hayalindeki camileri "Yalnızlık çeken bir insanın yalnızlığının dindiği, hastaların dertlerini paylaştığı, evinde imkansızlıktan ders çalışamayan örgencilerin ders çalıştığı bir yer" şeklinde tarif etti.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebeti ile Bayburt Müftülüğü tarafından Şair Zihni Kültür Merkezi'nde 'İslam ve Engelliler' konulu konferansa Bayburt Valisi Hasan İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Kahraman, İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, kurum müdürleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

Programda konuşan Bayburt Valisi İpek, “Diyanet İşleri Başkanlığımız toplumun güncel ihtiyaçlarını belirleyerek, daha aktif hale getirmeye başladı. Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nı engeli vatandaşlarımızın ihtiyaçları belirleyerek bunların çözüm yollarını bir hafta boyunca Türkiye’de konuşacağız. Ben sizlere cami ve din görevlisinden beklentilerimi belirteceğim. Birçok şey söylendi, camiler İslam nişanıdır, ibadet yeridir, ezanla başlayıp dua ile terk edilen bir mekan olmamalı. Cami, Müslümanların bir araya geldikleri, yalnızlık çeken bir insanın yalnızlığının dindiği, hastaların dertlerini paylaşan din görevlisi ve cemaat ile ağrılarının hafiflediği, evinde imkansızlıktan ders çalışamayan örgencilerin ders çalıştığı ve herkesin kendisinden bir şey bulacağı bir cami hayal ediyorum. Tarihimizde camiler böyle donanımlı idi. Osmanlı'da camilerinin yanında imareti, medresesi, sübyan mektebi ile birbiri ile entegreli çalışmışlardır. Her Cuma ayrı bir camide cuma namazını kılmaya çalışıyorum. Camilerimiz çok düzenli ve temiz, bu durum beni çok sevindiriyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Mustafa Kahraman ise din görevlisi kelimesi ve algısı üzerine konuştu. Kahraman, şunları söyledi: "Din görevlisi olmak daha resmi, isteksiz bir kavramdır. Bunun yerine yeni teklif; din gönüllüsü. Din gönüllüsü teklifi gelince ben de bu din adına, durumdan kendine vazife çıkararak bir şeyler yapmak istiyorum, din gönüllüsü olarak mesai mantığını reddediyorum."

"KADINLARI 'CAMİ ENGELLİ' HALİNE GETİRDİK"

Camiler üzerinde erkekler kadar kadınların da hakkı bulunduğunu ifade eden Kahraman, şöyle devam etti: "Engelsizler kadar engellilerin de hakkı vardır. Onun için yakın bir zamana kadar mabetlerin ikliminden engellenen, mahrum bırakılan ilk engelliler kadınlardır. O kadar kadınlardı ki mimarimizde kadınlarımızın rahatlıkla ibadet edebileceği ne bir şadırvan ne de bir özel mekan düşünülmemişti. Hz. Peygamber (SAV) bu ihtiyacı kendi hayatında hissetti. Erkeklerin kafasındaki engelleyici anlayışı kırmak için o gün 'Allah'ın kadın kullarını mescitlerden engellemeyin' dedi. Bazı şikayetler üzerine mescide özel kapı açtırdı. Kadınlarımız rahat ibadet edecekleri mekanı bizzat kendisi tesis etti, çünkü bu bir ihtiyaçtı. Cami içersinde oluşacak mabet iklimini kadınların evlerinde bulmaları mümkün değildir. Orası ayrı bir yer onun için. Peygamber'den sonra Müslümanlar tek taraflı rivayet devreye soktular ve kadının evinde ibadet etmesini savunup durdular. Bunun için bir fitne söylemi icat edildi. Ben de yılarca bu fitne söylemini araştırdım. Fitneyi buldum, fitne erkeklerin kafasında. Böyle olduğu için biz kadınları mabetten kovarak, kadınları 'cami engelli' ilan ederek, onların bulunmadığı mekanda rahat rahat ibadet ettik.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: