Van Valisi Münir Karaloğlu, depremlerin ardından çadır ve konteyner kentlerde yaşayan depremzedeler için devletin, günde 1 milyon TL elektrik parası ödediğini açıkladı.
Vali Karaloğlu, yapılan yardımların dağıtılmadığı yönündeki eleştirilere cevap vererek, “Soruyorlar, ‘toplanan yardımlar nereye gitti diye. Depremden bu yana elektrik, kömür, konteynerin faturası 302 milyondur.” dedi.
Depremden etkilenen vatandaşlar, en çok devlete verilen yardımların depremzedelere dağıtılmamasından şikayet etti. Vatandaşların bu eleştirilerine Van Valisi Münir Karaloğlu cevap verdi. Karaloğlu, Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından bugüne kadar depremzedeler için 70 milyon TL elektrik faturası ödendiğini belirterek, “Şimdi soruyorlar, toplanan yardımlar nereye gitti?. Devlet sadece günlük 1 milyon TL elektrik faturası ödüyor. Depremin meydana gelmesinin ardından bu ayın başına kadar geçen süreçte Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş’ye 70 milyon TL ödeme yapıldı. Elektrik, kömür, konteynerin faturası 302 milyondur. Bir konteynerin devlete maliyeti 13 bin TL’dir ve bugüne kadar kente 28 bin konteyner getirildi.” diye konuştu.
Vali Karaloğlu, depremden sonra zengin-fakir gözetmeksizin herkese yardım elini uzattıklarını belirterek, “Şu ana kadar 115 bin ton kömür dağıtıldı. Bu dağıtılırken de hiç bir ayrım yapılmadı. Bu bizdendir-bu bizden değildir mantığı devlette geçerli bir mantık değil. Herkes bizim vatandaşımız. Yardımları dağıtırken de böyle bakıyoruz. 2 ayda 115 bin ton kömür, yani 7 bin 766 kamyon kömür dağıtmışız. Gıda, giyecek, nakdi yardımları bunun içine katmıyorum. Deprem olduğu günün ertesi köylerde çalışmalar başladı. Köylerde yaşayan 6 bin 250 aile çok kısa süre içerisinde konteynerlere yerleştirildi. Erciş ilçesinde de 4 bin aile konteyner kentlere nakledildi. Şu anda Van merkezde 21 ayrı noktada konteyner kentler kuruluyor. Bugüne kadar 14 bin depremzede konteynerlere yerleştirildi. Konteyner kentlerin tamamının bitmesiyle 180 bin kişi buralarda barınacak. Bu da Türkiye’deki bir çok ilden daha fazla bir nüfusu konteynerlere yerleştireceğimizi gösteriyor. Hala çadır kentlerde yaşayan vatandaşlarımız var. 20 bin depremzede çadırlarda yaşıyor. Bunlar da en kısa zamanda kurulacak konteynerlere yerleştirilecek. Deprem süresinde aksaklıklar yaşandı. En büyük aksaklık deprem öncesi hazırlıksız olmamızdır. Hiçbir şekilde depreme hazırlıklı değildik. Bunun sıkıntısını yaşadık. Deprem şokunu üzerimizden attıktan sonra çok hızlı bir şekilde çalışmalara başladık. Türkiye’de ilk defa bir afet durumuna bu kadar hızlı müdahale edilerek yaralar sarılmaya çalışıldı. Ama herşeye rağmen yine aksaklıklar oldu. Bundan sonra da olmaya devam edecek. Vatandaşımızı mağdur etmemek için azami çaba gösteriyoruz. Belirttiğim gibi sıkıntı depremden sonra değil deprem öncesi hazırlığımızın olmamasıdır.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz