Vali Kıraç: İzmir EXPO’da Rakiplerinden Önde

EXPO Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı olan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Türkiye’nin ve...

EXPO Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı olan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Türkiye’nin ve İzmir’in tarihi, kültürel ve ekonomik avantajlarından dolayı EXPO 2020 yarışında diğer ülkelerden biraz daha önde olunduğunu söyledi. Kıraç, EXPO’ya hükümetin büyük önem ve destek verdiğini, önümüzdeki süreçte Bakanlar Kurulu üyelerinin beşer ülkede EXPO kulisi yapacağını bildirdi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi ve Sağlık Muhabirleri Derneği İzmir Temsilciliği üyesi basın mensupları ile sohbet toplantısında biraraya gelen Vali Kıraç, EXPO’nun bir ülke yarışı olduğunu belirterek, İzmir EXPO’su olarak bu takımın oyunculuğunu yaptıklarını vurguladı. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi 163 delegenin 22 Kasım’da hangi şehri seçeceğinin ortaya çıkacağını anlatan Kıraç, “Burada en büyük avantajımız, Türkiye’nin dünya ekonomisinde giderek yükselen yıldızı ve Türk pasaportunun giderek daha çok itibar görmesidir. Özellikle Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Afrika’da ve Uzakdoğu’da giderek tanınan ve arzu edilen bir ülke olmamızdan dolayı diğer ülkelerden biraz daha öndeyiz. 2011 yılı göstergelerinde dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesiyiz. İzmir olarak da Brooking Enstitüsü'nün yaptığı araştırmada dünyanın en hızlı büyüyen dödüncü metropol şehriyiz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

‘İNCİRALTI PLANLARI İPTAL EDİLDİ DEMEK İNSAFSIZLIKTIR

Son günlerde EXPO 2020’nin yapılacağı alan ile ilgili basında olumsuz haberlerin çıktığına da değinen Kıraç, şöyle devam etti: “BIE bu haberi görmüş. Bu yapılan, iş planlama çalışması. Hiçbir plana, kalemle cetvelle çizilerek uzlaştığı görülmemiştir. Şehri ilgilendiren bir plan yapılırken eleştiriler itirazlar gelebilir. Bunlar çok doğaldır. Netice itibariyle bu kişilerin ortak buluşacağı bir ortam oluşacaktır. Biz burada tüm aktörlerin görüşlerini aldık. İzmir’in en iyi şekilde bu işi gerçekleştirmesi ve uzun zamandır âtıl duran, üç tane tavuk kümesi veya bir iki sera ile o güzel coğrafyayı öyle tutmanın kimseye faydası yok. Dünyanın en büyük ve güzel yeşil parkını İzmir’e kazandırmak istiyoruz. 276 hektarlık İzmir EXPO alanı, EXPO sonrası Avrupa’nın en büyük ve dünyanın şehiriçinde en büyük ilk üç yeşil parkı olarak şimdiden kazandırmış durumdayız zaten. Yürütmeyi durdurmak farklı, iptal başka bir şey. Bu alan iptal edildi diyerek, bunu da elden BIE’ye göndermek hoş değil. Doğru eleştiriye her zaman açığız. Görüşümüz alınmadan alanın iptal edilmesinin açıklanması ise insafsızlık."

Reklam
Reklam

DÖRDÜNCÜ SUNUMDA BAĞIŞ VE HADİD OLACAK

EXPO’nun tanıtım faaliyetlerinde daha çok yer alması için konsept çalışması hazırladıklarını anlatan Kıraç, basının bu noktada halkın bilinçlenmesinde daha etkin rol almasını istedi. EXPO deyince Türkiye’de akla İzmir’in geldiğini vurgulayan Kıraç, “İzmir bu EXPO ile ilgili çalışmaları 30 senedir kendi içinde tartışıyor. Dolayısıyla Türkiye’deki bu bilinç seviyesi en yüksek şehirdir. Eylül ayında bir sempozyumumuz var. Haziran ayında Paris’te dördüncü sunum için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer üç sunumda bir bakanımız bizimle birlikteydi, dördüncü sunum içinse Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ı davet edeceğiz. Ünlü mimar Zaha Hadid’i sunuma davet edeceğiz. Hem konuşma yapacak hem de görselleri sunacak. Yerel aktörlerden birini henüz seçmedik ama bunun için yoğun şekilde çalışıyoruz. Bu konuda herkesin düşüncesine açığız, öneri gelirse mutlu oluruz.” şeklinde konuştu.

‘AFRİKA, UZAKDOĞU, ÇİN VE TÜRK CUMHURİYETLERİNE AĞIRLIK VERECEĞİZ’

Geçen aylarda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın öncülüğünde mini bir kabine toplantısı yaptıklarını aktaran Vali Kıraç, bakanların karma ekonomik eşbaşkanı olduğu ülkeler nezdinde İzmir ile ilgili bir lobicilik presini görüştüklerini, Bakanlar Kurulu’nun her bir üyesinin beşer ülkede EXPO lobisi yapacağını söyledi. Yerel lobicilik faaliyetlerinde şehrin önde gelen işadamı, sanayici ve ihracatçılarından 25 kişilik ekip oluşturduklarını da anlatan Kıraç, şunları kaydetti: “Dünyayı beş bölgeye ayırmak suretiyle bu arkadaşlara paylaştırdık. Şu ana kadar 45 ülke ziyareti gerçekleşti. Mayıs sonuna kadar hedeflediğimiz ülkelere gitme planını yapmış durumdayız. Burada delegeler önemli. Şu ana kadar 123 delegeyle birebir görüşme yapıldı. Bu delegelerin birçoğu Paris ve Brüksel’de yaşıyor. Bundan sonraki süreçte de çalışmamızı sürdüreceğiz. Lobiciliğin diğer önemli ayağı da başkanlık düzeyinde. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın yurtdışı gezilerinde, İzmir EXPO’su gündem maddesi halinde dile getiriliyor. Ağırlıklı olarak Afrika üzerinde duruyoruz. Afrika zirvesine Başbakan ve dolayısıyla biz de katılacağız. Uzakdoğu, Çin ve Türk dünyasına ağırlık vereceğiz. Latin bölgesinde de ada ülkelerinde çok sayıda BIE üyesi var, oralara da üst seviyede ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: