Vali Kızılcık’tan Trabzonlu İşadamlarına “katma Değeri Yüksek Ürünler Üretelim” Önerisi

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Sanayici İşadamları Derneği’nin (TSİAD) 10. Olağan Genel Kurulu’na katılarak...

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Sanayici İşadamları Derneği’nin (TSİAD) 10. Olağan Genel Kurulu’na katılarak Trabzonlu işadamlarına tavsiyelerde bulundu.

Trabzon’da bir otelde gerçekleştirilen Genel Kurul’da konuşan Vali Dr. Recep Kızılcık, birçok AB ülkesi krizle boğuşurken Türkiye olarak 2008 krizi sonrası yüzde 8’lere varan büyüme hızını yakaladıklarını hatırlatarak “Çin’den sonra dünyanın en iyi büyüyen 2.ekonomisiyiz. Çin nasıl büyüyor diye baktığımızda Çin’in katma değeri yüksek ürünler üreterek dünya pazarına sunduğunu görüyoruz. Türkiye olarak bizde bunu yapabiliriz. Biz de altınımızı, gümüşümüzü, bakırımızı, bor madenimizi ve diğer madenlerimizi kendimiz geliştirerek onu katma değeri yüksek bir ürün haline getirebilir hatta dünya pazarlarına satabiliriz. İşte bu şekilde 2023 hedefine yani kişi başına düşen 25 bin dolar gelir hedefine 10 yılda değil, 5 yılda ulaşmamız mümkün olacaktır. Ama bunun için önce kendimize bakmamız, yetişmiş insan gücünün önünü açmamız gerekiyor.İş yapma yöntemimizi de değiştirmemiz lazım. Ar-Ge’ye dayalı üretim ekonomisini kurarak katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Trabzon’un önemine de vurgu yapan Kızılcık, “Trabzon 4 bin yıllık geçmişiyle, Rusya’ya, Orta Asya’ya ve Çin’e açılan önemli bir kapının başındaki bir şehirdir. İş alemi olarak bu özelliğimizi göz önünde bulundurarak sadece iç pazara değil, dış pazarlara da yönelirsek, hem ülkemiz hem de bölgemiz zenginleşecektir. Trabzon çok büyük bir şehirdir. Bunun yanında tarihi ve doğal güzelliklerimiz ile de büyük bir potansiyele sahibiz. Alternatif turizm alanlarını geliştirdiğimiz zaman Trabzon’a yerli ve yabancı binlerce hatta milyonlarca turisti çekebiliriz. Mesela geçtiğimiz yıl Trabzon’a 2 milyon 600 bin turist geldi. Bu turistlerin ziyaretinden şehrimiz 120 milyon dolara yakın bir para kazandı.Bunun yanında yabancılara 70’in üzerinde gayrimenkul satıldı. Bu şu demek; kendimizi tanıtıyor, farklı kültürlerle tanışma ortamı oluşturuyor, insana dayalı bir medeniyet inşa etmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Trabzon’un doğal bir lojistik merkez olduğunun altını çizen Kızılcık, demiryolunun gelmesiyle de Trabzon’un bu özelliğinin daha da öne çıkacağını bu şekilde hem bölgemizin hem de ülkemizin 2023-2071 hedeflerine çok daha hızlı bir şekilde yürüyeceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Kızılcık, konuşmasında 5084 sayılı teşvik yasasının TBMM’de görüşüldüğünü belirterek,“5084 sayılı yasa meclise sunuldu, muhtemelen 10-15 gün içersinde neticelendirilecektir” bilgisini verdi.

Öte yandan Nezih Onur başkanlığında oluşturulan tek liste ile gidilen kongrede mevcut başkan Yalçın Orhan, görevini Nezih Onur’a devrederken, Nezih Onur’un yönetim kurulunda Hasan Kamil Hayali, Sırrı Furkan Eren, Aytaç Aydoğan, Serkan Aytekin, Ertuğrul Doğan, Dursun Ali Sakarya, Melike Savaş, Serdar Boğoçlu, Fatih Mengüç, Murat Yavuz ve Tayfun Denizer gibi işadamları bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: