Vali Lekesiz: İyi Tarım Uygulamalarıyla Gelir Artışı Mümkün

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, iyi tarım uygulamaları sayesinde ürünlerden sağlanan katma değerin artırılmasına ve...

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, iyi tarım uygulamaları sayesinde ürünlerden sağlanan katma değerin artırılmasına ve birim alandan daha fazla gelir elde edilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Lekesiz, yıllık 500 milyon liralık girdi sağlayan narenciyenin de dört ilçeyi doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.

Hatay Valiliği, Mustafa Kemal Üniversitesi ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce 'İl Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı' kapsamında düzenlenen 'İyi Tarım Uygulamaları ve Narenciye' konulu panel, Dörtyol Fourway Otel'de yapıldı. Toplantıda iyi tarım uygulamasının logosu da basına ve halka tanıtıldı.

Reklam
Reklam

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, MKÜ Rektörü Prof. Dr. H. Salih Güder, Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, Erzin Kaymakamı İskender Yönden, Dörtyol Belediye Başkanı Vekili Musa Başar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temsilcisi Fehmi Mert, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Coşkun, Hatay Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ekici, Dörtyol Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Bölükbaşı, Zirai ilaç bayileri, paketleme firmalarının temsilcileri, muhtarlar ile çok sayıda üretici katıldı.

Panelde konuşan Vali M. Celalettin Lekesiz, Dörtyol'un tarımda son yıllarda tüm dünyada adından söz ettirdiğini söyledi. Lekesiz, "Ürünlerden sağlanan katma değerin artırılması ve birim alandan daha fazla kar elde edilmesi için plan kapsamında iyi tarım uygulamaları ayrıca ele alınmış ve İl genelinde bitkisel üretimde organik ve global GAP (iyi tarım) sertifikalı üretim miktarı arttırılması hedeflenmiştir." diye konuştu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Andiç ise iyi tarım uygulamasının anlamı ve içeriği hakkında bilgiler verdi. İyi tarımı; bitkisel ve hayvansal ürünlerin mikrobiyolojik gıda zararlarını en aza indirecek şekilde üretilmesi ve çiftlikte işlenmesi için izlenmesi gereken prosedür ve uygulamalar olarak tanımlayan Andiç, "İyi tarım uygulamaları tarımın kendisi olup, alternatif bir tarımsal üretim modeli değildir. Kimyasal ilaç, kimyasal gübrelerin kullanımı söz konusu olmakla bu uygulamalar, entegre mücadele ve entegre ürün yönetimi prensiplerinde insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde tatbik edilmektedir. İyi tarım uygulamaları sertifikası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yetkilendirilen özel kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından düzenlenir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Daha sonra proje ortağı olarak söz alan MKÜ Rektörü Prof. Dr. H. Salih Güder de üniversite olarak bugüne kadar yürüttükleri iyi tarım uygulamalarını anlattı. Marka tescili için müracaat edilen ürünlerle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Güder, yapılacak olan narenciye festivallerinin önemine değindi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Andiç'in, proje koordinatörü olarak geliştirdikleri e- izlenebilirlik yazılımı hakkında üreticileri bilgilendirmesinin ardından üreticilerin sorularının cevaplanmasıyla panel sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: