Vali Mutlu: Fevkalade Oruntılı Ve Dengeli Müdahale Gerçekleştirdik

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte Taksim Gezi Parkı’nda...

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte Taksim Gezi Parkı’nda basın açıklama yaptı. Taksim'in riskli alan olması sebebiyle Taksim'e çıkılmaması için önlem aldıklarını belirten Mutlu, şahsi olarak Taksim ve İstiklal Caddesi gibi alanlarda 1 Mayıs ve benzeri kutlamalar yapılmasını doğru bulmadığını, ancak idareci olarak günün şartlarına göre karar verdiklerini söyledi. Fevkalade orantılı ve dengeli bir müdahale gerçekleştirdiklerini belirten Mutlu, fazla gaz kullanılıp kullanılmadığı şeklindeki soru üzerine, şiddet ve cop kullanmadıklarını, müdahalenin de başka yolu olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Mutlu, "Bugünü emek ve dayanışma gününü, neşe dolu huzurlu bir gün olarak kutlayabilmeyi yürekten arzu ediyorduk." dedi.

Bu maksatla da Taksim alanında fiziki koşullar nedeniyle bir miting yapılmasının mümkün olamayacağını defalarca ilgililere ve kamuoyumuza aktardıklarını belirten Mutlu, "Netice itibariyle emeğin sesinin yükseltilmesi ve bugünün huzurlu, neşeli, anlamlı bir gün olarak kutlanabilmesi yönünde yaptığımız daha önceki çağrılarda Kazlıçeşme Meydanında bir kutlama yerine ağırlıklı olarak marjinal grupların kendilerini gösterdikleri bir günü İstanbulumuz yaşadı." diye konuştu.

Vali Mutlu, "Öncelikle sevgili İstanbulluların çok değerli emekçi kardeşlerimizin, yapmış olduğumuz çağrılar doğrultusunda riskli olan Taksim Meydanı'na gelmeyecekleri yönünde sağduyulu bir beklenti içerisinde olduğumuzu söylemiş, aklı selimin emekli kardeşlerimiz ve İstanbul halkı tarafından değerlendirileceğini açıklamış ve bu konudaki itimadımın da tam olduğunu müteaddit defalar yinelemiştim. Tam beklediğim özelliklerde sağduyulu bir aklıselim içerisinde İstanbullular ve emekçi kardeşlerimiz, bugün Taksim Meydanına gelmedi. Ve bugün özellikle emekçilerimizi istismar etmeye çalışacak radikal grupların bugün yoğun olarak kendilerin göstermeye gayret edeceklerini söylemiştim." dedi. Mutlu, sağduyu sahibi İstanbullulara teşekkür ettiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

MUTLU: SAĞDUYU SAHİBİ VATANDAŞLAR GELMEDİ, RADİKAL, MARJİNAL GRUPLAR GELDİ

Taksim Meydanında daha önce 10 binlerin yüz binlerin çıktığını, 1 mayısı kutladığını belirten Mutlu, "Radikal grupların sabah 07.30'dan itibaren alana çıkma veya alana ulaşma yönündeki pek çok yollarda güvenlik güçlerimizle beklediğimiz çatışmaları gerçekleştirmek için harekete geçtiklerini gördük." dedi.

MUTLU: GÜVENLİK GÜÇLERİ, GÖREVLERİNİ LAYIKIYLA YERİNE GETİRDİ

Radikal ve marjinal grupların sayılarının 3 bin, 3 bin 500 civarında olduğun değerlendirdiklerini belirten Mutlu, "Sayıca fazla ama küçük bu marjinal gruplar Taksim civarındaki Şişli, Mecidiyeköy, Dolapdere, Tarlabaşı, Beşiktaş, Barbaros bölgeleri ağırlıklı olmak üzere güvenlik güçlerimizin oluşturduğu barikatlara yoğun saldırılar gerçekleştirdiler. Yüzleri maskeli, elleri molotoflu ve taşlı, demir bilyeli sapan ile gruplar tarafından emniyet güçlerimiz adeta yıldırılmaya ve geri çekilmeye zorlanmıştır. Ancak hazırlıklı olan emniyet güçlerimiz bulundukları yerlerde kendilerine verilen görevi mükemmel şekilde yerine getirerek Taksim'deki riskli alan geçiş noktasında tedbirleri harfiyen uyguladı." diye konuştu.

Reklam
Reklam

22 POLİS MEMURU YARALANDI

Bu tedbirler çerçevesinde emniyet güçlerine yapılan saldırılar sonucu 22 polis memurunun yaralandığını belirten Mutlu, "Yaralanan polis memurlarımızdan bir tanesi beyin travması nedeniyle ameliyata alındı. Şu anda yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Bu personelimiz, atılan demir bilyeler kafa kemiğinde yoğun kırığa neden olduğu için bir travmaya maruz kalmış ve bunun sonucunda da ameliyata ihtiyaç duyulmuştur. Bir memurumuz ayağından, başka bir memurumuz da el bilek kemiğinden yaralandı. kırıkları mevcut bu memurlar da şu anda ameliyat edilmek üzere hastanedeler. Emniyet teşkilatımızın 22 personelinden 3 tanesi ameliyata alındı. Toplam 5 memurun tedavisi halen devam ediyor. 17 personel de aldığı travmalar doğrultusunda tedavilerinin ardından taburcu edildi." dedi.

MUTLU: GÖSTERİCİLER, KENDİ ATTIKLARI TAŞ İLE YARALANDILAR

Vali Mutlu, "Maalesef emniyet güçlerimize yapılan saldırılar sonucunda çıkan olaylarda yaralanan sivil vatandaşlarımız da oldu. Sivil yurttaşlarımızdan 3'ünün farklı hastanelerde tedavileri devam etmektedir. Bunlardan bir tanesi kafa travması nedeniyle ameliyat edilmiş, şu anda hastanede yatmaktadır. Bu vaka ile ilgili marjinal ve radikal grupların taşlaması sonucunda yaralanan bir yurttaşımız olduğu net olarak elimizde bilgi mevcuttur. Dolayısıyla ameliyat olmuş, kafa travması geçirmiş sivil yurttaşımızın da saldırıya maruz kalma biçimi, kendi atmış oldukları taşlar sonucudur. Bu nettir. Elimizdeki bilgilerle bunu ifade edebiliyorum. İki yaralının ne şekilde yaralandıkları konusu, tarafımızdan hassasiyetle inceleniyor. Bu 3 sivil yaralının, değerlendirmeler sonucuna baktığımızda farklı marjinal grupların üyeleri olarak elimizde kayıtlı oldukları ve bu marjinal grup üyeleri oldukları da bilinmektedir. Dolayısıyla kendilerine elbette ki sağlık diliyorum. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ancak marjinal grupların üyeleri olduklarına dair kayıtlarımız vardır. Bunlardan bir tanesinin de kendi atmış oldukları taş veya farklı şeylerle yaralandıkları yönünde elimizde çok net kayıtlarımız vardır." açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

MUTLU: GÖSTERİCİLER, ŞİDDET KULLANILMADAN UZAKLAŞTIRILDILAR

Müdahaleler sırasında su ve gaz kullanılması yoluna gidildiğini belirten Mutlu, "Grupların emniyet güçlerimiz tarafından fiziki bir şiddete maruz kalmaksızın olay bölgelerinden uzaklaştırılmasına özen gösterilmiştir. Bu özen sonucunda da sabah saat 07.30'dan, az önceye kadar muhtelif yerlerde devam eden olaylarda hiç arzu etmezdik ama hem emniyet teşkilatımızdan yaralanmalar hem de 3 sivil yurttaşımız yaralanmışlardır." şeklinde konuştu.

MUTLU: DURUŞUMUZU VE DİSİPLİNİMİZİ SONUNA KADAR KORUDUK

Aldıkları güvenlik ve özellikle ulaşımla ilgili tedbirlerin etkili olduğunu belirten Mutlu, "Pek çok marjinal grubun Taksim'e çıkma konusunda farklı ilçelerden buraya gelme noktasında tedbirli olmamız icap ediyordu. Bunun çok tesirli olduğu da ortaya çıkmıştır. Bunun sonuncuda tahmin edilenden, beklenenden, günlerdir ifade edilen gerginlik ortamından daha rahat ama elbette ki arzu edilmeyen bir 1 Mayıs gerçekleşmiştir. Diliyoruz ki 1 Mayıslar her zaman bir neşe ve huzur günü olsun. Taksim'deki riskli alana çıkılmaması konusunda tedbirlerimizi çok dikkatli ve kararlı bir şekilde uygulayacağımızı daha önce açıklamıştık. Bu duruşumuzu, kararlılığımız ve disiplinimizi sonuna kadar muhafaza ettik." ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

MUTLU: KADIKÖY'DEKİ YASAL KUTLAMALARDA HİÇBİR SORUN ÇIKMADI

Kadıköy'de yapılan miting, yasal izinli 5 bin yurttaş katıldı. Hiçbir olumsuzluk yaşanmaksızın bu mitingin gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Gönül bu riskli alanda 1 mayısı kutlama yerine Kazlıçeşme'de bu mitingi tertip ederek Kadıköy'deki gibi huzurlu bir mitingin yapılmasını arzu ederdik.

MUTLU: GRUPLARA, KOLAYLIK SAĞLANMASI KONUSUNDA ÇABA HARCADIK

Taksim'de 1 mayıs kutlamalarını özellikle çelenk sunma ve Kazancı yokuşunda da sembolik anma töreni yapma şeklindeki arzuları gerçekleştirme yönünde bütün gün ilgilerle temas sürdürdüklerini belirten Mutlu, "HAK-İŞ bunu tastik etti. Ancak diğer gruplara kolaylık gösterilmesi konusunda çaba göstermemize rağmen bunun uygulanmadığını müşahede ettik." diye konuştu.

MUTLU: BU TEDBİRLERİ ALMASAK, DAHA SIKINTILI TABLOLAR YAŞANIRDI

Sağduyulu vatandaşlara tekrar teşekkür eden ve aldıkları tedbirler sonucunda bu bayram gününü evlerinde geçirmek zorunda kalan veya arzu ettikleri gibi geçirmeyen vatandaşlardan özür dileyen Mutlu, "Gönlümüz bu bayram gününü parklarda, caddelerde, alışveriş yerlerinde, sinemalarda, eğlence mekanlarında, akraba ziyaretinde aileleriyle, piknik yaparak geçirmelerini isterdik. Bu tedbirleri almasaydık İstanbul'da çok daha sıkıntılı tabloların yaşanması ihtimali yüksek olurdu. Kutlamaların Kazılçeşme'de yapılması dileğimiz karşılık bulmadı." dedi.

Reklam
Reklam

GÖSTERİLERDE 72 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamasının ardından Vali Hüseyin Avni Mutlu, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bugün yaşanan olaylarda 72 kişinin gözaltına alındığını belirten Mutlu, bu saat itibariyle metro hariç tüm toplu taşım ulaşımının normale döndüğünü söyledi. Mutlu, metro ulaşımının da kısa süre içinde normale döneceğini söyledi.

MUTLU: FEVKALADE ORANTILI, DENGELİ BİR MÜDAHALE GERÇEKLEŞTİRDİK

Olaylarda aşırı gaz kullanılıp kullanılmadığı şeklindeki soru üzerine de Vali Mutlu, "Suyu, gazı kullanmazsanız marjinal gruplar elinde sapanla, demir bilye atan radikal grup mensuplarını neyle dağıtacaksınız? Bunun dağıtımanın başka bir formülünü bilen varsa bize öğretsinler. Biz öğrenmeye hazırız. Fevkalade orantılı, dengeli bir müdehale gerçekleştirdik. Gönül elbette ki ne polislerimizin ne sivil vatandaşlarımızın sıkıntı çekmesini istemezdi. Biz kimseye demir bilye, taş atmadık. Attığımız gazdan polis de etkilendi. O bölgedeki vatandaşımız da etkilendi. O yüzden İstanbul halkından özür diledim." diye konuştu.

Reklam
Reklam

MUTLU: 1 MAYIS KUTLAMALARI İÇİN 22 BİN 600 POLİS GÖREV YAPTI

İstanbul'da 40 bin polis memurunun görev yaptığını belirten Vali Mutlu, 1 Mayıs için 22 bin 600 polis memurunun görevlendirildiğini, bu polislerden de 2 bin 600'ünün farklı illerden takviye olarak geldiklerini söyledi.

MUTLU: ŞAHSEN TAKSİM GİBİ YERLERDE KUTLAMA YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUM

Seneye yapılacak olan 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e izin verilip verilmeyeceği şeklindeki soru üzerine Vali Mutlu konuşmasını şöyle tamamladı: "Allah bize ömür versin, ben bu şehrin valisi olarak kalırsam seneye o vakit açıklamamı yaparım. Kişisel açıklamamı daha önce yaptım. Bir vatandaş, bir yurttaş olarak hangi meydanlarda toplantı yapılması konusunu ve sorumlu bir birey olarak kendi şahsi fikirlerimi beyan ettim. Kadıköy gibi Taksim gibi İstiklal caddesi gibi birtakım mahallerde bu tür gösterenin yapılmasını kişisel olarak çok uygun görmüyorum. Bu benim kişisel fikrimdir ama idareci olarak nasıl karar vereceğim ayrı bir konudur. Seneye bu şehrin valisiysem nasıl karar ereceğimi o günkü şartlar içinde değerlendiririm.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: