Vali Şentürk: ORAN’da sistemden kaynaklanan adaletsizlik devam ediyor

Yozgat Valisi Necati Şentürk, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN)'na gönderdikleri 50 projeden yalnızca 8'inin kabul...

Yozgat Valisi Necati Şentürk, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN)'na gönderdikleri 50 projeden yalnızca 8'inin kabul edildiğini belirtti. Büyük oranda kalkınmış olan Kayseri gibi illerin, daha fazla projelerinin kabul edildiğini belirten Vali Şentürk, bunu, sistemin adaletsizliği olarak nitelendirdi.
Yozgat Galata Çamlık Otel'de, ORAN 2011 yılı mali destek programları bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Şentürk, Yozgat, Sivas ve Kayseri illerinin oluşturduğu ORAN'ın başkanlığının kendisine geçtiğini belirtti. Şentürk, "Bu yıl ORAN'ın mali bütçesi 17 milyon lira olarak belirlendi. Bu 17 trilyonun 12 trilyonu özel sektör için kobilere dağıtılacak. Geriye kalan 5 milyon ise küçük ölçekli altyapı, turizm altyapısı geliştirme projeleri karşılığında hibe olarak verilecektir." dedi.
Daha önceki çağrıya çıkan projelere sadece il özel idareleri, belediyeler ve organize sanayi müdürlüklerinin katıldığını kaydeden Vali Şentürk, "Bu seferki çağrıların diğer çağrılardan bir farkı var. Diğer alt çağrılarda, küçük altyapı çalışmalarına sadece il özel idareleri ve belediyeler, bir de organize sanayi müdürlükleri katılabiliyordu. Bunun eksikliğini hissederek, kaymakam arkadaşları da devreye sokmak maksadıyla aşağı yukarı bütün kamu kurumları proje yapabilecek durumdalar, kaymakamlar da köylere hizmet götürme amacıyla bu projeleri yapabilecekler. Belediyeler de bu projeleri yapabilecekler. Özel sektöre verilecek olan 12 milyon TL tutarındaki paranın 7,3 milyon TL'si AR-GE faaliyetleri için ayrılacak. 4,5 milyon lirası da jeotermal ve madencilik sahasında faaliyet gösteren özel sektör işletmelerine proje karşılığı hibe olarak verilecektir." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"AJANSLARIN KURULUŞ AMACI İLLER ARASI DENGESİZLİĞİ KALDIRMAK"
Vali Şentürk, kalkınma ajanslarının kuruluş felsefesinin, iller arasındaki dengesizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu ifade etti. Şentürk, şunları kaydetti: "Geçen yıl bu hibe çağrıları, özellikle özel sektör bazında diğer kamu sektörü için de aynı idi. Büyük bir kısmını Kayseri ili aldı. Arkasından Sivas geldi. Onun arkasından biz geldik. ORAN'a Kayseri ili 250 tane proje takdim etti. Bu 250 projeden yaklaşık 29 tanesi kabul edildi. Biz de 50 tane proje verdik. Kabul edilen proje sayısı da tabii olarak 8 tane. Dolayısıyla kaynaklıkların dağılımında sistemden kaynaklanan adaletsizlik devam etti. Zaten Kayseri, kalkınmış bir il, en büyük payı da kayseri alıyor. Oysa kalkınma ajansının kuruluş felsefelerinde daha çok iller arasındaki dengesizliklerin kaldırılması söz konusu idi. Ama sistem tam tersine işledi. Gelişmiş illere daha çok yardım, Yozgat gibi daha az gelişmiş iller de daha az yardım aldı. Ben buna itiraz ediyorum ve sistemi kabul etmiyorum. Elde bir yasa var. Her il istediği kadar proje sunacak, bu projeler içerisinde bağımsız değerlendiriciler kurulu oluşturulacak. Bu projeleri değerlendirilecek, hangi proje daha güzelse daha kaliteli ise daha verimli ve daha fizibil ise o proje kabul edilecek."

Reklam
Reklam

"YOZGAT’TA 200, KAYSERİ’DE 20 BİN KOBİ VAR"
Yozgat ile Kayseri’nin proje yapma kültürleri arasında çok büyük farklılıkların olduğunu vurgulayan Vali Şentürk, "Proje mantığı açısından baktığınızda iş doğru, kuruluş felsefesine baktığınız zaman iş öyle değil. Bizde var 200 tane, Kayseri'de ise 20 bin tane kobi var. Bu bakımdan tabiî ki Kayseri’nin proje yapma kültürleri, elemanları çok daha gelişmiştir. Hem çok sayıda proje hem daha kaliteli projeler yapıyorlar. Bizim projeler ufak tefek şeylerden eleniyor. Yani proje tekniğini bilmediğimizden eleniyor. Bu itibarla da benim sizden istirhamım, çok proje gönderiniz. Özellikle özel sektörden rica ediyorum çok sayıda proje yapın. Umut ederim ki bu paylaşımdan adil bir paylaşım çıkar. Eğer proje sayınız çok fazla değilse, yaptığınız projeler çok doğru projeler değilse, tekniğine uygun projeler değilse yine hüsrana uğrarız. Çok proje göndermemiz lazım. Sizlerden biraz daha gayret sarf ederek proje kültürünüzü geliştirmenizi istiyorum." şeklinde konuştu.
ORAN Genel Sekreteri Dr. Mustafa Palancıoğlu da 2011 yılı mali destek programları hakkında bilgi verdi. Palancıoğlu, karşılaşılan sorunlarla tekrar karşılaşmamak için edinilen deneyimleri katılımcılara aktardı.
Galata Çamlık Otel'de yapılan toplantıya Yozgat Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yusuf Başer, ORAN Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve iş adamları katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz