Vali Tan: Saldırı bana yönelik değildi

VAN (İHA) - Van Valisi Hikmet Tan, bugünkü bombalı saldırıyla ilgili olarak, "Bana yönelik bir hareket olarak değerlendirmiyorum. Bu Van halkına yönelik bir terör hareketidir" dedi. Vali Tan ayrıca, son yıllarda Van'da yaşanan olumlu gelişmelerden rahatsız olan insanların olduğunu, ancak bu kişilerin muvaffak olamayacağını vurguladı.

Ordu Caddesi'ndeki Mavi Plaza önünde sabah saatlerinde meydana gelen olayda bomba yüklü bir araç, Vali Tan'ın konvoyunun geçmekte olduğu sırada infilak etmişti. Vali Tan olaydan yara almadan kurtulmuştu. Olayla ilgili makamında bir basın toplantısı düzenleyen Vali Tan, bugün 09.10 sıralarında makam aracıyla Vali Konağı'ndan çıktıktan hemen sonra Sempaş Alışveriş Merkezi'nin hizasına geldiğinde ani bir patlama olduğunu söyledi. Patlamanın şiddetiyle makam aracının ön, arka ve yan camların patladığını belirten Vali Tan, daha sonra olay yerinden hızla uzaklaştığını kaydetti. Emniyet müdürü ve bomba uzmanlarının yaptıkları inceleme sonrasında Vali Konağı'na 100 metre mesafedeki Cumhuriyet Caddesi'nde park edilmiş, içinde bomba yerleştirilmiş aracın patlatıldığının anlaşıldığını ifade etti.
Olayda Mehmet Hanifi Yıldız, Hüseyin Güleçen ve Veli Coşkun adlı vatandaşların hayatlarının kaybettiğini belirten Vali Hikmet Tan, 24 vatandaşın da yaralandığı söyledi. Yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğunu dile getiren Vali Tan, 16'sının taburcu olduğunu, 8'inin de tedavilerinin sürdüğünü kaydetti.

Reklam
Reklam

"SALDIRI BANA YÖNELİK DEĞİLDİ" Vali Tan, uzmanların yaptığı inceleme sonucunda içine bomba yerleştirilen Lada Samara markalı 65 EA 276 plakalı aracın Zülküf Çoban adına kayıtlı olduğunu ifade etti.
1.5 yıldır Van'da görev yaptığını belirten Hikmet Tan, "Bugüne kadar halkımızın huzurunu bozan, onun güvenliğini tehlikeye sokan tek bir olay cereyan etmemiştir. Kendine KONGRA-GEL adını veren terör örgütü 1 Haziran'dan itibaren ateşkesi kaldırmıştı. Hükümetimiz, devletimiz bu örgütü kucaklamak için Topluma Kazandırma Yasası çıkardı. Biz Van Valiliği olarak teslim olacak insanları huzur ve rahatlık için Van ilimizde bir merkez hazırladık. Ancak umduğumuz sayıda bir teslim söz konusu olmadı. Görev yaptığım süre içinde Van halkı ile iç içe oldum. Zaman zaman onların içinde oldum. Bana yönelik bir hareket olarak değerlendirmiyorum. Bu bana değil Van halkına yönelik bir terör hareketidir. 5'i çocuk yaralılardan. Bir tanesi sakız satıyormuş. Bu insanların hedefi ben değilim; Van halkıydı, Türk halkıydı. Bunlar kendi insanına yönelik bu saldırıyı yöneltti" dedi.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 25 sivil toplum örgütünün olayı kınayan bir bildiri yayınladığını ifade eden Vali Tan, "Öyle zannediyorum ki yarın olayın meydana geldiği yerden başlayarak valiliğin önüne kadar bu sivil toplum örgütlerinin katılacağı bir yürüyüş planlanıyor. Bu insanlar terör istemiyorlar. Bunu engellemeye çalışanlar var. Ben bu bölgenin çocuğuyum. Bunlara artık fırsat verilmeyeceğine kesinlikle inanıyorum. Eğer beni öldürmek isteselerdi ben zaten onların içindeydim. Beni her an hedef alıp ortadan kaldırabilirlerdi. Van'da son 1.5 yıl içinde büyük bir gelişme var. Bu gelişmeler insanları rahatsız ediyor. Tekrar ediyorum muvaffak olamayacaklar" diye konuştu.