Vali Tepe: Ani Harabeleri'nde, 100 Seneye Restorasyon Bitmez

Ani Harabeleri'nde ağır aksak ilerleyen çalışmalar, Kars Valisi Eyüp Tepe’yi derinden düşündürüyor. Vali, bu mirasın...

Ani Harabeleri'nde ağır aksak ilerleyen çalışmalar, Kars Valisi Eyüp Tepe’yi derinden düşündürüyor. Vali, bu mirasın gelecek nesillere kalabilmesi için elden geçirilmesi gerektiğini ve bir takım çalışmaların yürütüldüğünü ifade ederek, “Açıkçası bunlar böyle lokal lokal yapılacak olursa 50 seneye de 100 seneye de Anideki restorasyonlar bitmez.” dedi.

Kars Valisi Eyüp Tepe Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada Kars’a 42 kilometre uzaklıktaki, Ocaklı köyü sınırları içerisinde 5 bin yıllık tarihi miras olan Ani Harabeleri'nin Kars turizmine kazandırılmasında yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Vali Tepe, konuyu Kültür ve Turizm Bakanı'na açtığını ifade ederek, Ani'nin devasa bir antik kent olduğunu, bu antik kentin ve mirasın gelecek nesillere aktarılabilmesi için elden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Şu aşamada bir takım çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Vali, halbuki Ani Harabeleri'ne ciddi bir kazı çalışmasına, çok iyi bir kazı ekibine, buna bağlı bir kazı evine ve bir kazı başkanına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

ANİ KAZI EVİNE KAVUŞUYOR

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda Pamukkale Üniversitesi'nden Dr. Fahriye Bayram’ın kazı başkanı olarak faaliyetlerine Ani’de başlayacağını açıklayan Vali Tepe, “Bu çalışmalar içerisinde İl Özel İdaremizin arkasında bulunan binayı bizden istediler. Bizde burayı kazı evi için tahsis edeceğiz. Bir prefabrik kazı evi montajı yapılacak o kazı evi montajından sonra çalışmalar hız kazanacaktır.” şeklinde konuştu.

Vali Tepe, gerçekçi bir bakış açısıyla Ani’de taşıma suyuyla değirmenin dönmeyeceğinin altını çizdi. Pamukkale Üniversitesiyle Kars arasında ki çok ciddi bir mesafenin olduğunu, burada olması gerekenin ise Kafkas Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar Fakültesi Bölümü'nün önümüzdeki süreç içerisinde bu kazı işlerini devir alması olacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Ani’de, çok fazla iş olduğunu da aktaran Vali Tepe, “Buradan 20 üniversiteye iş çıkar. Ani bilinenin dışında geniş bir coğrafya içerisinde ve bu coğrafyada yapılacak çok iş var. Dolayısı ile aslında Kafkas Üniversitesi'nin bu konuda ilerleyen dönem içerisinde devreye girmesi gerekiyor. Ama biz şuanda elimizdekini kaybetmemek adına Pamukkale Üniversitesi'nde ki hocamıza dört elle sarıldık. İşte kazı evi için yer mi? Biz tahsis edelim diyoruz. Bu konuyla alakalı müsteşar beyle de görüştük ve Bakan Bey'e not verdik. Müsteşarımız yakın tarihte gelecek. Kendilerini bekliyoruz ve bu ziyaretle daha somut net söylemlerde bulunacağız. Biz bize düşeni yapıyoruz muhataplarımızı bilgi bombardımanına tutuyoruz gelişmeleri zaman içerisinde göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: