Vali Topaca: Taş Ocağı Için 39 Başvuru Var, Maşukiye De Eskisi Gibi Olacak

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, kentte 71 taş ve maden ocağı bulunduğunu, 39’nun da başvurusunun önünde...

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, kentte 71 taş ve maden ocağı bulunduğunu, 39’nun da başvurusunun önünde beklediğini söyledi. Ocakları belli bir alana toplamak için çalışma yaptıklarını belirten Topaca, Maşukiye’ye açılması planlanan ocak alanın da eskisi gibi yeşillendirileceğini ifade etti.

2012 yılını değerlendirme toplantısı düzenleyen Vali Topaca, Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılmak üzere gözde turizm merkezi Maşukiye’ye açılması planlanan taş ocağına da değindi. Kocaeli’nde şu anda 71 taş ve maden ocağı bulunduğunu belirten Topaca, şöyle devam etti: “Bunun 56’sı aktif, 15’i ise pasif. Pasif olanlar da ruhsatını almış, ancak faaliyetlerine başlamamış. Ocağın 71’nin 66 tanesinin ruhsatı geçmiş dönemlerde belediyelerce verilmiş. Ben göreve geldiğim 2010’un haziranından itibaren 5 tane ruhsat verdim. 4’ü belediyelere biri de Eti Maden İşletme AŞ’ye. İşletmeninki de önceden gelen ruhsat yenileme.”

Reklam
Reklam

Topaca, göreve başlayınca bütün ocakları tarattığını, sonucunda birçoğunda eksik bulunduğunu gördüğünü ve 3’ünün de ruhsatını iptal ettiklerini kaydetti. Vali Topaca, şu an itibariyle taş ocağı açmak için 39 tane başvurunun önünde beklediğinin altını çizerek, “Bu konuyla ilgili çok ciddi baskı ve taleplerle karşı karşıyayız. Bizim şöyle bir politikamız var: Kömürcüleri nasıl organize sanayi bölgesine toplamışsak, aynı şekilde taş ocaklarını da belli bir alana toplamaya çalışacağız. Bunun için önümüzdeki aylarda yer tespiti yapacağız.” dedi.

MAŞUKİYE’YE RUHSAT DEĞİL TEMİN İZNİ

Vali Ercan Topaca, Maşukiye’ye ocak ruhsatı vermediklerini, sadece Yüksek Hızlı Tren projesinde ihtiyaç duyulan malzemeyi karşılamak için Devlet Demir Yolları’na temin izni verdiklerini dile getirdi. Bu iznin de süreli olduğunu kaydeden Topaca, “En geç mayıs ya da haziran ayına kadar malzeme alınacak. Kısa sürede eski haline getirmek için projesini de hazırlattık.” ifadelerini kullandı.

Tren projesinin milli bir proje olduğunu belirten Topaca, şunları aktardı: “Çıkacak olan malzeme için birçok araştırma yapıldı, halen yapıyoruz; başka bir yerden daha nasıl temin ederiz diye. Toplam bir milyon 800 bin ton malzeme ihtiyacı var. Bu malzemenin yaklaşık 800 bin tonu Maşukiye’den karşılanacak. Diğer bir milyon tonu da özel ocaklardan, Sakarya’daki ocaklarda bu cins malzeme nerede varsa oradan karşılanacak.” Maşukiye’den temin etmelerinde taşın cinsi ve ulaşımın kolay olmasının etkili olduğunu ifade eden Topaca, “Körfez ilçesinden alınabilirdi’ diye eleştiriler var. Şöyle düşünün, 500 kamyonla bu iş yapılacak. Kamyonlar günde 3 -4 sefer Körfez ve İzmit ilçelerinden geçerek yerlerine ulaşacak. O zaman trafik felç olur.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ocak için ÇED sürecinin devam ettiğini belirten Topaca, ayrıca bakanlıklarda da işlemlerin sürdüğünü, nihai kararın buradan geleceğini, kendilerinin sadece geçici işletim ruhsatı vereceğini anlattı. Topaca, ocağın açılmasıyla Maşukiye’deki turizm etkileneceği eleştirilerine katılmadığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Ben gittim gördüm. O bölgede herhangi bir turizm faaliyeti yoktur. Ocağın açılacağı yerde sadece bir dinlenme tesisi, piknik alanı var.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: