Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, Van’ın gelecek yıllardaki gelişim durumunu değerlendirerek yeni bir planlamaya gittiklerini açıkladı. Uslu, Valilik olarak genel tavırlarının iş makineli kamu kurumları ve askeri birliklerin şehir merkezinden taşınması olduğunu, bu konuda önemli mesafe kat edildiğini açıkladı. Van’ın bir noktaya yığıldığını ve şehrin sıkıştığını belirten Atay Uslu, Van'ı rahatlatmak ve daha geniş bir alana yaymak için planlamalar yaptıklarını kaydetti.
Van Sanayici ve iş Adamları Derneği tarafından, iş adamlarının yaşadığı sıkıntıları dinlemek ve merak ettiği konularda aydınlatmak amacıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, VASİAD Başkanı Ali Çiçeksay, KOSGEB Müdürü Emre Yörük ve AFAD Van Şube Müdür Cafer Giyik ve Vanlı esnaflar da katıldı.
Toplantıda katılımcıların sorularını yanıtlayan Vali Yardımcısı Atay Uslu, iş makineli kamu kurumlarını, askeri birlikleri, okulları kent merkezinden çıkarmayı planladıklarını belirtti. Uslu ayrıca, kentin yeni imar revizyonunun yapılması için Van Belediyesi’nin yetkilerini bir yıllığına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrettiğini ve bakanlığın da gereken çalışmaları hızlı bir şekilde başlattığını bildirdi.
Van Belediyesi’nin depremlerin ardından imar planında yenileme yapmak zorunda olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Atay Uslu, şöyle devam etti:“Belediye imar planında yenileme yapmak zorundaydı çünkü Van’ın gerçek jeolojik haritası yoktu. Yıllardır süren çalışmalar sonucunda karmaşık bir şehir ortaya çıkarmıştı. Depremden sonra yeni binalar yapılması için ciddi bir çalışmaya ihtiyaç vardı. İmar konusunda yetkili olan belediye bir karar almalıydı. Bilim adamları ile konuşmalıydı. Çevre Şehircilik Bakanlığı da 'bu süreç uzun bir süreç, biz yardımcı olabiliriz' dedi. Belediye de doğrusunu yaparak, bunu kabul etti ve işi bakanlığa devretti."
Yeni imar planı revizyonunun yapılması için sürenin 12 ay olduğunu hatırlatan Uslu, "Duruma göre değişiyor ama bazı mahallerde 3, bazılarında 5 ay. Bunu en hızlı yapabilecek olan Şehircilik Bakanlığı'ydı, Belediye de bunu ona devretti. Onlar da bu işi çok hızlı bir şekilde yapıyor. Bildiğim kadarıyla bir kısmının jeolojik çalışmaları yapıldı. Ve haritalar çıkarıldı. Bundan sonra bazı mahalleler için izin çıkarılacak ve imar çalışmaları başlayacak. 1 yıl imar yapamama gibi bir durum yok, olursa da bu Van’ı bitirir. İnşallah önümüzdeki günlerde bu sorun çözülecek. İmar konusundaki yetki hala belediyededir. Belediye bu konuda yetkilidir. Çalışmanın da her aşamasında vardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri de geçen hafta yapılan bir toplantı idi. Biz Van Belediyesi'nden ekipleri davet ettik ve belediyelerden yetkililer de bu toplantılara katıldılar.” diye konuştu.
ASKERİ BİRLİKLER ŞEHİR DIŞINA
Van’ın daha modern, daha rahat ve düzenli bir kent olması için birçok toplantılar gerçekleştirdiklerini belirten Atay Uslu, Van’ın geleceği ile ilgili tüm konuları değerlendirdiklerini ve akıllara gelebilecek tüm ihtimalleri, artıları ve eksileri ile masaya yatırdıklarını bildirdi.
Valilik olarak imar konusundaki genel tavırlarının iş makineli kurumların il dışına çıkarılması olduğunu yineleyen Uslu, "Bunların çalışmaları tamamlanma noktasına geldi. İkincisi askeri tesislerin şehir dışına çıkarılması idi. Bu da önemli bir aşamada kat edildi. Bunun dışındaki kurumlar içinde yeni yerler belirleniyor. Bizim hedefimiz depremden önce sıkışan bu yoğunluğu azaltmak. Ama bu işin uzmanı olmasam da şunu anlatmak lazım. Geldiğim ilk günden beri bu şehir meydanındaki Hükümet Konağı fazla deniyor. Herkes bunun kalkmasını istiyor. Fakat dünyanın neresine giderseniz gidin şehrin ortasında Hükümet Konağı vardır. Bu Londra’da da böyle, Paris’te de böyle. Biz önce şehri bir yere yığmışız Cumhuriyet Caddesi’ne sıkıştırmış, fakat çözümü de Hükümet Konağı’nda arıyoruz. Valilik kalkıyor, adliye kalkıyor, hastane kalktı. Bunun için iyi bir planlama yapmak lazım. Yoksa valiliğin, adliyenin, hastanelerin gittiği yerlerde yeni bir yığılma yaşacak.” diye konuştu.
Özellikle okulların bir bölgede toplanması ve bu mevcut alanlarda çalışmalar yapmak için uğraştıklarına işaret eden Uslu, “Kalecik ve Bostaniçi bölgesine doğru şehir genişleyecek. İleriye doğru düşündüğümüzde turizm çalışmaları olacak. Erciş ve Edremit’e kadar olan yerlerin turizm bölgesi olması çalışmaları var. Gevaş’ın çevre yoluna bağlanması çalışması var. Van bu sayede yeni bir artere kavuşacak. Yeni binalar yapmanız gerekiyor. Biz de imarın önünün açılmasını istiyoruz. Bakanlık da belediye de bu işi hızlandırmalı. Belediye bu işin bir yıldan az sürede biteceğini bilerek bunu devretti. Ve iyi de yaptı. Bunlar bir günde yapılacak şeyler değil.” açıklamasını yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz