Valiler Dünyanın İlk Borsasında 'gong' Çaldı

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) yönetim kurulu toplantısı için Kütahya'ya gelen Uşak, Afyonkarahisar ve Manisa Valileri,...

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) yönetim kurulu toplantısı için Kütahya'ya gelen Uşak, Afyonkarahisar ve Manisa Valileri, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ile birlikte bin 700 yıl önce Çavdarhisar Aizonai antik kentine kurulan borsada sembolik olarak 'gong' çaldı.

Kalkınma Ajansı toplantısı için Kütahya'ya gelen vali, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ve ticaret odaları yöneticilerine tarihi borsayla ilgili bilgi veren Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, "Burada bir dönem hakikaten çok canlı ticaret olmuş. Milattan sonra 100-300 yılları arasında ticari hayat gelişmiş. 4 ilimizin bir araya geldiği ajans sayesinde bölgemizde ticaretin yeniden gelişmesini hedefliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Gong çalınmasının ardından; Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ve beraberindekiler antik kenti gezdi.

DÜNYANIN İLK BORSASI

Adının mitolojik kahraman 'Azan'dan geldiği sanılan Aizonai'de ortaya çıkarılan Zeus Tapınağı'nın çevresinde MÖ 3000 yıllarına ait yerleşim tabakaları bulundu. Aizanoi, 1824 yılında Avrupalı seyyahlarca keşfedildi. M.Schede ve D.Krencher başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün başlattığı kazılara 1970 yılından bu yana devam ediliyor. Ancak kentte son 5 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığının ayırdığı ödenek sayesinde Alman arkeologlar yerine Türk arkeologlar kazı yapıyor. Antik kentte zamanında 120 bin civarında insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Antik kentte yıllardır yürütülen kazılarda, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, 2 hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, bir bent ve su yolları gün ışığına çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: