Valiler, Tarihi Çavdarhisar Borsası'nda 'gong' Çaldı

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Yönetim Kurulu Toplantısı için Kütahya'ya gelen Uşak, Afyonkarahisar ve Manisa Valileri,...

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Yönetim Kurulu Toplantısı için Kütahya'ya gelen Uşak, Afyonkarahisar ve Manisa Valileri, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ile birlikte, 1700 yıl önce Çavdarhisar Aizonai Antik Kenti'ne kurulmuş olan tarihi borsada sembolik olarak 'gong' çaldı.

Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantısı için Kütahya'ya gelen valilere, Belediye Başkanlarına, İl Genel Meclis Başkanlarına ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarına tarihi borsayla ilgili bilgi veren Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, "Burada bir dönem hakikaten çok canlı bir ticaret olmuş. Milattan sonra 100. 200. ve 300. yıllar arasında böyle bir ticari hayat gelişmiş. İnşallah 4 ilimizin bir araya geldiği yine ticaret ve sanayi kalkınmamızla ilgili bu toplantımızla bu vesile ile hayırlı olur" dedi.

Reklam
Reklam

Gong çalınmasının ardından Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ve beraberindekiler, Aizanoi Kentini gezerek bilgiler aldılar.

DÜNYANIN İLK BORSASI

Adının mitolojik kahraman 'Azan'dan geldiği sanılan Aizonai'de ortaya çıkarılan Zeus tapınağının çevresinde M.Ö. 3000 yıllarına ait yerleşim tabakaları bulundu. Aizanoi, 1824 yılında Avrupalı gezginlerce keşfedildi, 1830-1840 yılları arasında da tanımlandı. M.Schede ve D.Krencher başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün başlattığı kazı çalışmalarına 1970 yılından bu yana devam ediliyor. Ancak kentte, son 5 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayırdığı ödenek sayesinde Alman arkeologların yerine Türk arkeologlar kazı yapıyor. Antik kentte, zamanında 120 bin civarında insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Antik kentte yıllardır yürütülen kazılarda, dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınağı, 20 bin kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, 2 hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, bir bent, su yolları gün ışığına çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: