Tarihi 11 bin yıl önceye dayanan çok sayıdaki binanın ilgisizlik yüzünden tahrip olmaya başlaması üzerine valilik harekete geçti. 2001 yılında Özel İdare bütçesinden ayrılan ödenekle tarihi eserleri kurtarmaya başlayan valilik, kısa sürede 8 eserin yıkılıp yokolmasını önledi.
Bu çalışmalar sonunda Urfa Kalesi için 8 milyar 331 milyon, Hızmalı Köprü için 24 milyar 966 milyon, Millet köprüsü için 11 milyar 500 milyon, İsviçre Hastanesi için 35 milyar, TBMM Milli Egemenlik Evi için 128 milyar 762 milyon, Gümrükhanı için 21 milyar 625 milyon ve Gazipaşa İlköğretim Okulu için 37 milyar 500 milyon lira harcandı.
"AÇIK HAVA MÜZESİ TURİZME KAZANDIRILACAK"
Tarihi geçmişi ve sahip olduğu eserlerle adeta bir açık hava müzesini andıran Şanlıurfa'nın Türk turizminin hizmetine sunulması için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Vali Muzaffer Dilek, özel sektöre çağrıda bulundu.
Tarihi yapıların restorasyonunda özel sektörün yardımlarını beklediklerini belirten Dilek, "Tarihi eserlerin bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları ile öncelikle bu eserlerin tekrar kazanılması ve bizden sonra gelecek kuşaklara tüm otantik yapısı ile bırakılması amaçlanmaktadır. Kültür varlıklarına fonksiyon verildiğinde tekrar yaşamalarına olanak tanındığı gözden uzak tutulmaması gereken bir gerçekliktir. Bu çalışmalar tamamlandığında ise Şanlıurfa şehri, bir açık hava müzesi olarak turizm sektöründe hak ettiği ilgiye kavuşacaktır. Bu eserlerin tekrar toplum yararına kazandırılmasında sadece devletten yardım beklemek yanlış olacağından turizm sektörüyle uğraşanlar başta olmak üzere maddi durumu iyi olan ve Şanlıurfa'da bu tarihi yapıların restorasyonunda görev almak isteyenlere teknik anlamda her türlü yardım esirgenmeyecektir" dedi.