Valilikten Mantar Uyarısı

Zonguldak Valiliği doğada yetişen mantarlarla alakalı zehirlenmelere karşı uyarıda bulundu.Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemizde özellikle...

Zonguldak Valiliği doğada yetişen mantarlarla alakalı zehirlenmelere karşı uyarıda bulundu.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemizde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığı oldukça yaygındır. Bu tür mantarları yedikten sonra zehirlenerek hastanede yatmak zorunda kalan ve ölen yüzlerce kişi vardır. Zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmek çok zordur. Ancak uzmanlar tarafından mikroskobik incelemeler sonucu ayırt edilebilen mantarların bilinçsizce toplanıp yenilmesi halk sağlığı açısından önemli bir problemdir. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi önemlidir.

Reklam
Reklam

Ülkemizde mantar zehirlenmeleri önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını devam ettirmektedir. Zehirli veya yenilen mantarlar konusunda toplumsal bilincin oluşması ile mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde önemli bir oranda azalma olacaktır. Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerden ayırt etmek oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Beslenmemizde sıkça tükettiğimiz yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülür. Oysa mantarın besin değeri etle aynı değildir. Kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantar yemeyin, bu tür mantarlar öldürücüdür. Doğada kendiliğinde yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu anlamak mümkün değildir. Türü bilinmeyen mantarlar yerine kültür mantarlarını tercih etmek gerekir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarları yemeyiniz. Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde; Kardiyovasküler bozukluklar, Çarpıntı, Şuur bozuklukları, Bulantı, Kusma, İshal, Yüksek ateş, Solunum ve Dolaşım yetersizliği görülür" denildi.

Reklam
Reklam

MANTAR ZEHİRLENMELERİNDE NE YAPMALIYIZ?

Ayrıca mantar zehirlenmelerine karşı, "Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Eğer imkan varsa başvurmadan önce, hasta kusturulmalıdır. Hasta ateşli ise alnına ve kasıklarına buz kompresi konulmalıdır. Hasta baygın ya da şuursuz ise yüzüne soğuk su serpmeli veya amonyak buharı koklatılmalıdır. Hastayı ayıltmak için asla alkollü içki kullanılmamalıdır. Laboratuar incelemeleri için mide kusmuklarını muhafaza etmek gerekir. Bu tedavi için önemli olabilir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihinin olup olmadığına bakınız. Kulaktan dolma yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olamayan inanışlar mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

Mantarın Konusunda Doğru Bildiğimiz Yanlış İnanışlarda, Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır. Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır. Pişirilen mantarın zehri kaybolur. Mantar yoğurt ile yenilirse zehirlenilmez. Kurutulmuş mantar zehirlemez. Çayırda yetişen mantar zehirlemez. Koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısım mavileşirse zehirlidir. Salyangozlar zehirli mantarı yemez. Ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez, gibi inanışlar yanlış inanışlar. Doğada kendiliğinden yetişen, türü bilinmeyen mantarları yemeyin, yedirmeyin. Zehirli olabilir. Güzel bir mantar yemeğinden sonra kendinizi istenmeyen bir yerde bulabilirsiniz" denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz