“Vallahi Fırlatıp Atacağım Şu Gözlüğü” Denilen 10 An

Yıllar boyu çekici bulanı, itici bulanı, seveni, sevmeyeni eksik olmadı gözlüğün. İnsanlığın sadece biraz daha net görebilmek adına icat ettiği bu protez, takanına ise her zaman zorluk verdi. İnsanların çeşitli tuhaf tepkileriyle karşılaşan “gözlüklü”ler, bakın en çok nelere sinirleniyor.

“Şu gözlüğü bi’ temizle ya”

Tamam abisi, çok hevesliysen sen temizle! Her an bunun kontrolünü yapamıyor ki insan. Ayrıca gözlük takmayan insanların emin olması gerek ki, biz gözlüğün kirlendiğinin onlardan daha çok farkında oluyoruz. Bunu abartmaya gerek yok. Fırsat bulamamışızdır, bir şey olmuştur illa ki. Memleket meselesi haline getirmeyin şunu, lütfen.

“Ehehe size de silecek lazım”

Bravo, birazdan Nobel verecekler. Hiç kimsenin aklına gelmemişti daha önce böyle bir şaka ve böyle bir icat!

Reklam
Reklam

“Buharlanmış abi gözlüğün”

Bunu da ilk önce senin fark etmen inanılmaz. Biz bardağa çay doldururken hangi açıyla aşağı bakarsak gözlüğün buharlanmayacağını bile tecrübelerimizle sabitleyen ve hesaplayan insanlarız, sence senin bu uyarına ihtiyacımız mı var? Bence yok. Biliyorum, sıcak bir ortama dışarıdan girdiğim için buharlandı gözlüğüm, ama zaten ben hallederim bunu. Gözüne parmağımı soksam fark etmez misin mesela? “Şimdi sen çıkarınca nasıl görüyorsun”

Biz gözlüklü insanlar gözlüğümüzü çıkarınca hepinizi çıplak görüyoruz. Biraz da bulanık görüyoruz ama bu pek sorun olmuyor. Hepiniz çıplaksınız ya, düşünsene. Evet, sen de çıplaksın. “Lens falan?”

Hayır, o samimiyetsiz şeyi gözümüze sokmak istemiyoruz. Yıllar sonra o gözleriniz lens yüzünden çizik telefon ekranı gibi olduğunda görüşürüz. Ayrıca, her gözü olan lens takamaz. O işler öyle kolay değil. “Bu bez yine iz bıraktı”

Allah o bezin belasını versin o zaman! Gözlüğü temizlemek için gözlükçüden aldığın bir bez neden ve nasıl iz bırakabilir? Bırakıyor işte! “Abi dur gözlük…”

Hah! Dünyanın en pis anlarından birisi… Bu kelimeleri peş peşe sarf ettiyseniz, o gözlük en iyi ihtimalle yamulur. En kötü ihtimalleri saymaya gerek yok. “Kesin bilgisayarcısındır sen”

Karşınıza çıkabilecek en kuru genellemelerden birisi: Gözlük takıyorsan sen çok feci derecede bilgisayarla uğraşıyorsundur. Ya da acaba küçükken Meydan Larousse okuyarak mı böyle oldun? “Burnum yine yara oldu”

Hava 37 derece, insanlar sokağa çıplak çıkmak üzere, sıcaktan yanıyorsunuz ve burnunuzun hemen üstünde bir gözlük var. Akşama kalmaz o burun yara olur, artık gözlük yer yapmıştır orada kendine. Böylelikle deli gibi sızlamaya başlar burnunuz. Fakat olsun, her şey sevdiğinizin yüzünü birazcık daha net görebilmek için. O acıya da katlanılır.“Şimdi senin gözlükler kaç numara?”

Öncelikle gramerle başlayalım. Türkçede tek parça olan bir pantolona nasıl “pantolonlar” demiyorsak, gözlüğe de “gözlükler” demiyoruz. Ayrıca GATA’da göz muayenesinde miyim; ne gerek var bu bilgiye?

Reklam
Reklam