Van Cumhuriye savcısına suç duyurusu

İZMİR (İHA) - İzmir Barosu Avukatlarından Tarcan Ülük, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında, "Görevi kötüye kullanma", "Görev ihmali" ve "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) manevi şahsına hakaret" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Tarcan Ülük'ün Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulmak üzere İzmir Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği ve savcının emir komuta içinde şahsi menfaat ile hareket edip etmediği ve görevini bu yönde kötüye kullanıp kullanmadığının derinlemesine araştırılması istenen dilekçede, öncelikle savcının işten el çektirilmesi gerekliliği ile ilgili yasal prosedürün tamamlanması, gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davası açılması istendi.

Reklam
Reklam

Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırlanan iddianameden her Türk vatandaşının duyması gerektiğine inandığı rahatsızlığı hissettiğini kaydeden Ülük, "İddianameyi yazan Cumhuriyet Savcısı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın soruşturmasını da yürütmüştü. Genel olarak bu Sayın Savcı hakkında 'hükümetin tetikçisi savcı' diye bir kanaat ve yorum var. Bağımsız yargıda görev yapan bir savcıya kamuoyu tarafından böyle bir yakıştırmanın yapılmasının o savcıyı rahatsız etmesi lazım" diye konuştu. Hazırlanan iddianamenin yazılı ve görsel basına yansımasının bir görev ihmali olduğunu öne süren Ülük, "Yansıyan bilgiler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın yargıyı etkilemekle ilgili olarak söylediği söz anında daha iddianame yazılmamıştır. Hazırlık soruşturması devam etmektedir. Söylenen söz de astı olan bir askerin iyi olduğundan ibarettir ki yargı bundan etkilenemez. Şimdi ben huzurunda aynı şeyi söylüyorum, Yaşar Büyükanıt'ın söylediği her sözü aynen tekrarlıyor ve kendimi ihbar ediyorum. Daha da ileri gidiyorum, Sayın Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz iyi bir validir, Şemdinli Kaymakamı Cihat Feslegan iyi bir kaymakamdır, görev yapan albayımız Erhat Kubat da iyi bir albaydır. Hadi benim hakkımda da dava açsın" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"SAVCI KENDİ İSTEĞİYLE GÖREVDEN AYRILMALIDIR" Şemdinli olayları sırasında bazılarının Atatürk büstüne saldırdığını, arabaları yaktığını ve bu kişilerin hepsinin tespit edildiğini öne süren Ülük, "Bu sözde vatandaşlarla ilgili olarak, Şemdinli soruşturması sonucunda Sayın Başbakan talimat verdi, 'dibine kadar araştıracağız' dedi Kaç kişi hakkında dava açıldı, Atatürk'ün büstünü söken ahlaksızlar hakkında dava açıldı mı" dedi.

Kamuoyunun TSK'nın en üst vazifesinde bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı'nın örgüt kurduğu ve yargıyı etkilediği yönündeki iddiaların, tamamen millet ile ordunun arasını açmaya yönelik provokatif eylemler olduğunu ileri süren Ülük, amacın millet adına bu mücadeleyi yapan insanları sindirmek olduğunu iddia etti. Ülük, "4 Temmuz 2003'te Türk askerinin başına çuval geçirilmesine sessiz kalan iradenin halkı ne kadar üzdüğü ortadır. Bu hadise ikinci bir çuval vakasıdır, milleti çok derinden sarsmıştır, üzmüştür. Bu üzüntünün öfkeye dönüşmemesini diliyorum. Türk milletine karşı yapılan saldırılara bu kadar sessiz kalınmasını da istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Büyükşehirlerin, sokakların terör tehdidi altında olduğunu öne süren Ülük, "Hükümet bununla uğraşacağına sahte timsah gözyaşlarıyla 'bunun dışındayız' demektedir. Sayın Savcı'ya sormak istiyorum; Yaşar Büyükanıt yargıyı etkilediyse, iddianame yazıldıktan sonra gazetelere demeç veren AK Parti milletvekilleri yargıyı etkilemiyorlar mı? Onlar hakkında soruşturma yapmayı düşünmüyor mu? Bu nasıl bir çifte standarttır. Sadece terör örgütünün sözcülüğünü üstlenmiş bir takım şahısların ifadeleri, iddianameymiş gibi kamuoyuyla paylaşılarak ceza mahkemesinin önüne götürülmektedir. Bu hadise tamamen siyasi nedenle yapılmıştır. Hükümet ile aynı siyasi görüşte olmayan, devletle ilgili siyasi refleksleri farklı olan Kara Kuvvetleri Komutanı'nın Genelkurmay Başkanlığı'na geçişinin önlenmesi amacıyla yapılmış bir senaryo olarak algılanmaktadır. Sayın savcı, bu oyunların tetikçisi olmaktan şikayetçi olmalıdır ve kendi isteğiyle görevden ayrılmalıdır. Adalet Bakanı'nın açıklamalarını da izledim, 'bize gelmiş herhangi bir talep yok' diyor. Resen harekete geçmelidir, yine de talep yok diyorsa, işte şikayet dilekçesi, gereğini yapsınlar" şeklinde konuştu.
Ülük ayrıca, suç isnat edilen tüm kamu görevlilerinin arkasında olduklarını ve gönüllü olarak hukuki hizmet vereceklerini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam