Van'da tecavüz edilip öldürülen 38 günlük bebeğin annesinin yaptıkları dehşete düşürdü!

Van'da, 2017 yılında, sevgilisinin 38 günlük erkek bebeğine cinsel istismarda bulunup öldüren Ferdi Arat'ı ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15 yıl, bebeğin annesi Pınar Tatar'ı ağırlaştırılmış ömür boyu ve arkadaşları Yılmaz Güzel'i de 15 yıl hapis cezalarına çarptıran mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkeme, Tatar'ın bebeğin annesi olmasına rağmen, olayın adli makamlara yansımasına ve delillerin ortaya çıkarılmasına engel olup, delilleri ortadan kaldırmaya çalıştığını belirtti. Mahkeme, davayı takip etmeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Van İl Müdürlüğü görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi. Avukat Mahmut Çiftçi, kararın tarihi olduğunu söyledi.

DHA'nın haberine göre Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, geçen yıl, 38 günlük erkek bebeğin istismar edilip öldürülmesiyle ilgili davada, bebeğin annesi Pınar Tatar'ı ağırlaştırılmış ömür boyu, sevgilisi Ferdi Arat'ı ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15 yıl, arkadaşları Yılmaz Güzel ise bebeği öldürmeye yardım ettiği gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. 39 sayfalık kararda, bebeğin annesi Pınar Tatar ve sevgilisi Ferdi Arat'ın birlikte yaşadıkları, sanık Yılmaz Güzel'in tahsis ettiği dairede kaldıkları, olayların da bu evde yaşandığı ifade edildi.

Reklam
Reklam

ÇOCUĞUNU ÖLDÜREN SEVGİLİSİNİ KORUMAYA ÇALIŞTI

Sanıkların birbirlerini korumak için gerçeğe aykırı ifadeler verdiği belirtilen kararda, bebekte meydana gelen kafa travmasına bağlı yaralanmanın, sert cisimle vurmak veya sert bir cisme çarpmayla oluşabileceğinin tartışmasız olduğu vurgulandı. Pınar Tatar'ın çocuğunu öldüren Ferdi Arat'ı korumaya ve olayı gizlemeye çalıştığı ifade edilen kararda, annenin kendi çocuğunun ölümü ile ilgili delillerin ortaya çıkarılmasını eylemli olarak engellemeye çalıştığı ve sanıkların birbirlerini korumak için verdikleri ifadelere itibar edilmediği kaydedildi.

DELİLLERİ KARARTMAK İÇİN ÖNEMLİ ÇABALAR GÖSTERDİLER

Ferdi Arat'ın maktul bebeği darp ederek, kafa travmasına bağlı beyin kanamasına neden olduğunu kaydeden mahkeme, sanıkların olaydan sonra delilleri karartmaya yönelik önemli çabalar gösterdiğine dikkat çekti. Bebeğin kafatasındaki parçalı kemik kırığının ağırlığı dikkate alındığında Ferdi Arat'ın katil kastıyla hareket ettiğini belirten mahkeme, sanığın bebeğe cinsel istismarda bulunduğunun da bilimsel raporlarla kanıtlandığını kaydetti. Mahkeme, birbirlerini koruyan sanıkların, olayın adli makamlara intikali anına kadar, suçun ortaya çıkmasını engelleyecek ifade ve davranışlarda bulunduklarını vurguladı. Kararda, Pınar Tatar'ın cinsel istismara ilişkin çelişkili ifadelerinde de sevgilisi olan Ferdi Arat'ı korumaya ve suçun açığa çıkmasını engellemeye çalıştığı ifade edildi.

Reklam
Reklam

CANAVARCA HİSLE İŞLENDİ

Bebeğin cinsel istismar ve öldürme eylemlerine maruz kaldığını kaydeden mahkeme, bebeğe karşı sanığı öldürme eylemine yöneltecek herhangi bir nedenden söz etmenin mümkün olmadığını vurguladı. Ferdi Arat'ın eylemini canavarca hisle işlediğini belirten mahkeme, üst sınırdan ceza verildiğini kaydetti. Pınar Tatar'ın delillerin ortaya çıkarılmasını eylemli olarak engellemeye çalıştığı ve Ferdi Arat ile birlikte delilleri ortadan kaldırmaya çalıştığı belirtilen kararda, "Pınar Tatar, henüz 40 gününü doldurmayan bebeğin annesi olmasına rağmen, suçun adli makamlara yansıması ve delillerin ortaya çıkarılmasına eylemli olarak engel oldu" denildi.

BAKANLIK GÖREVLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Ankara, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, Trabzon, Van ve İzmir Barolarının davaya katılma talebinde bulundukları belirtilen kararda, suçun failleri arasında bebeğin annesinin de bulunduğu belirtildi. Kararda, en temel insan haklarından olan hayat hakkı ve vücut bütünlüğünün korunması değerleri saldırıya uğrayan maktul bebeğin haklarının korunması, insan haklarını savunmak, korumak ve işlerliğini sağlamak bağlamında, baroların davaya kabullerine karar verildiği kaydedildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na davetiye çıkarıldığı ve davaya katılmalarına karar verildiği belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

Reklam
Reklam

"Eylemin mahiyeti ve toplumda yaratacağı infial nazara alındığında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Van İl Müdürlüğü görevlilerinin yargılamayı takip etmemesi nedeniyle haklarında suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir. Cezaevinden doğum yapmak üzere izin alan sanık Pınar Tatar'ı izleme, gözetleme ve maktul bebeği korumakla görevlendirilen kamu görevlilerinin bulunup bulunmadığı, varsa görevlerini ihmal edip etmediği konusunda suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir."

'TARİHİ VE EMSAL NİTELİKTE KARAR'

Davayı takip eden ve katılma talepleri kabul edilen Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden Avukat Mahmut Çiftçi, olayın çok vahim olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu dosyalarda baroların katılımının önemli olduğunu düşünüyoruz. Zaten mahkeme, gerekçesinde bunu özellikle belirtmiş. Bizim açımızdan çok olumlu bir gerekçeydi. Çocuğun 38 günlük oluşu, annenin sanık oluşu ve çocuğun haklarını savunacak kimsenin olmayışı, bizim de ısrarla belirttiğimiz avukatlık kanunundan kaynaklanan görevlerimiz ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan sorumluluklarımız nedeniyle katılma talebimiz kabul edildi. Çok olumlu bir karardı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndaki sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Talebimiz, sanıkların sadece cezalandırılması değil, devletin koruma yükümlülüğünü yerine getirmesi konusundaki eksikliğin de giderilmesiydi. Bu konuda da mahkeme olumlu bir karar verdi. Anne uyuşturucu kullandığı için cezaevine giriyor ve doğum yapmak için cezaevinden çıkıyor. Uyuşturucu bağımlısı annenin çocuğunu takip etmesi gereken görevliler var. Mahkeme bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakanlık, müdahil olmasına rağmen davayı takip etmedi. Bu nedenle sorumlular hakkında ikinci bir suç duyurusunda bulunuldu. Bu dosya bizim için çok önemli, tarihi bir dosyaydı. Mahkemeye heyetine teşekkür etmek isteriz. Emsal nitelikte bir karar oldu. Mahkemeler katılma talebimizi dar yorumluyordu. Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, hakikaten bunu olması gerektiği gibi yorumlayıp, katılma talebimizi kabul etti."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: