Van Esnaf Odaları: En büyük sorun kredi sorunu

Van Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, yaşanan depremlerden en çok esnafın zarar...

Van Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, yaşanan depremlerden en çok esnafın zarar gördüğünü söyledi. Deprem ardından, Van’daki esnafa kredi verileceğinin açıklandığını, bunun sevindirdiğini söyleyen Aplaslan, ancak bu müjdenin bekledikleri gibi çıkmadığını belirtti.

Alpaslan, “Bu böyle olursa esnaf nasıl kazanılır, Van nasıl kalkınır. Kredi konusunda esnaflarımız sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntıların giderilmesi için girişimlerimiz devam ediyor.” dedi.

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği öncülüğünde toplanan 19 oda başkanı, yönetim ve denetleme kurulu üyeleri, deprem sonrası esnafın durumunu değerlendirdi. İl ve ilçelerden 19 sivil toplum kuruluşu başkanı, yönetim ve denetleme kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda yaşanan sıkıntılar dile getirildi. Toplantıdan önce bir değerlendirme yapan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, "Van'daki son durumu değerlendirmek amacıyla burada toplandık. Öncelikle depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Hepimizin başı sağolsun." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Van'da yaşanan depremlerden sonra ekonomide de büyük deprem yaşadıklarını söyleyen Alpaslan, bu depremlerden sonra en çok esnafın mağdur olduğunu belirterek, "Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde iki büyük deprem yaşadık. Bu depremlerden sonra ekonomide de büyük bir deprem yaşadık. Hiç kimse esnaf kadar mağdur olmadı. Esnaf, hem evini hem de iş yerini kaybetti. Bizlerin iş alanları daraldı. İlin durumunu merak eden varsa, kent merkezine gidip esnafın durumuna baksın ve ona göre bir tablo oluştursun. Bizler kendi yağımızla kavrulan ve alın terimizle kazanan kişileriz." ifadelerini kullandı.

"BANKALAR BÜYÜK SIKINTI YAŞATIYOR"

Hükümetin kredi açıklamalarının kendilerine bir umut olduğunu, ancak bankaların büyük sıkıntı yaşattığını belirten Alpaslan, “Esnaflar bir ilin omurgasıdır. Bir ilin ekonomik durumunu öğretmek, onun hakkında bilgi almak isteyenlerin esnafları dinlemesi yeterlidir. Yaşanan depremler sırasında esnaflarımız büyük bir özveri göstererek, yardımların yerine ulaştırılmasında ve diğer alanlarda ellerinden geleni yaptı. Hükümetimiz, esnafların tekrar ayağa kaldırılması konusunda bize KOSGEB’i örnek gösterdi. Herkes bundan yararlanacak dendi. Bu açıklamalar içimize su serpti. Biz kredi almak için müracaat ettik. Ancak bu kredilerde afet statüsünün gözetilmediğini gördük. Hizmet sektörünün gözardı edildiğini gördük. Sorunları belirledik, talepleri dinledik ve bunları yetkili kurumlara ileteceğiz. Biz Van olarak depremi yaşadık ve bu depremden çevre iller bile ekonomik olarak etkilendi. Bu nedenle Van’ın ilçelerinin kapsam alanına alınmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

KOSGEB'de verilen kredilerde bütün esnafın kapsama alınmasını istediklerini ifade eden Alpaslan, "Şu ana kadar 30 bin TL kredi alımları için 6 bin 300 kişi müracaat etmiş, bunlardan 3 bin 800 kişiye cevap vermiş ve bunlardan 102 kişi kredilerden yararlanabilmiş. 100 bin TL kredi limitinde ise 8 kişi yararlanabilmiş. Bu bizim hangi derdimize derman olabilir. Böyle olursa Van nasıl kalkınabilir. Biz dosyalarımızı hazırladık. Bu sorunları ilgili kurumlara ileteceğiz.” dedi. Yapılan açıklamanın ardından, 19 oda başkanı, oda ve yönetim kurulu üyeleri yaşanan sorunları değerlendirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz