Van esnafı acil destek bekliyor

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerin yaptığı yıkım ve sonrası diğer illere yaşanan göçler sebebiyle kentteki esnaf zor günler yaşıyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, depremden sonra esnaf ve tüccarın ekonomik sıkıntı yaşadığını belirterek, ''Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunduğumuz acil destek planı kabul edilmezse şubat ayından itibaren esnaf iflas etmeye başlayacak'' dedi.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerin yaptığı yıkım ve sonrası diğer illere yaşanan göçler sebebiyle kentteki esnaf zor günler yaşıyor. Esnaf ve sanatkarların bazıları kepenklerini ya hiç açmıyor ya da çok erken saatlerde iş yerini kapatıyor.

Reklam
Reklam

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, yaşanan depremlerden sonra batı illerine yaklaşık 400 bin kişinin göç ettiğini belirtti.

Kent merkezindeki caddelerin boşaldığını ve insanın olmadığı yerde ticaretin de olmayacağını dile getiren Nadiroğlu, şunları söyledi:

''İlden göç edenlerin mevsim koşulları sebebiyle haziran ayından önce Van'a dönmesi çok zor görülüyor. Bu sebeple esnaf ve tacirimiz zor durumda. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) esnaf ve tüccarımıza kredi desteği için 25 milyon lirayı İş Bankası'na gönderdi. Yine KOSGEB'in 300 milyon liralık kaynağı geliyor. Valimizin desteğiyle KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu için odamızın hemen yanında konteynerler kuruldu. Bizim odamızın üyeleri burada dosyalarını hazırlayarak KOSGEB'e verip şifrelerini alacaklar. Esnafın iş yerleri ve evleri hasarlı olduğu için bankalara ipotek veremediklerinden dolayı burada Kredi Garanti Fonu devreye girerek esnafa kefil olacak. Küçük esnafımız 30 ve büyük esnaf ise 100 bin lira 1 yıl ödemesiz 24 ay ödemeli faizsiz ve masrafsız kredi alabilecekler.''

Reklam
Reklam

Depremden zarar gören esnafın alacağı krediyle ekonomik olarak hayata tutunmaya çalışacağını vurgulayan Nadiroğlu, haziran ayından sonra bir canlılık beklediklerini ancak Van'ın kendini toplamasının 15 yılı bulabileceğini ifade etti.

-''Van'daki meslek odalarına ve üyelerine sahip çıksınlar''-

Nadiroğlu, depremden sonra üst kuruluşları olan TOBB'un ''az da olsa'' kendilerine sahip çıktığını dile getirdi.

Ankara'daki meslek konfederasyonlarının Van'daki üye meslek odalarına ve üyelerine sahip çıkmaları gerektiğini kaydeden Nadiroğlu, ''Bu meslek konfederasyonları Van'da kendilerine bağlı meslek odalarına ve üyelerine sahip çıksınlar. Normal zamanda Van'daki meslek odaları nasıl kendilerine aidat ödüyorsa bugün onların sahip çıkma vaktidir. İnsanlarımız mağdur ve esnafımız batmış. Bugün sahip çıkmayacaklar da ne zaman sahip çıkacaklar?'' diye konuştu.

Nadiroğlu, Van'daki esnafın depremde gördüğü zarara ilişkin çalışmanın devam ettiğine dikkati çekerek, zararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığının teknik ekiplerinin yapacağı kesin hasar tespit çalışması sonucu belli olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Esnafı zor duruma sokan asıl nedenin deprem sonrası yaşanan artçılar ve göçle kentteki ekonomik hayatın durması olduğuna işaret eden Nadiroğlu, bütün sıkıntılara rağmen depremin ilk gününden itibaren üyelerine hizmet vermek için kurdukları çadır ve konteynerlerle hizmet verdiklerini söyledi.

-''Esnaf iflas etmeye başlayacak-

Van depreminin en çok ''zengin'' denilen kesimi vurduğunu anlatan Nadiroğlu, ''Van'ımız depremden önce iyi bir ivme kazanmıştı. Emlak fiyatları yükselmiş, insanların beklenti ve projeleri vardı. Depremden önce 300 bin TL olan dairelerin değerleri kayboldu. Bankalar şimdi evlerin ipoteklerini kabul etmiyor, 'oturulabilir' raporunu istiyor. Daha önce değer ve markalar ortadan kayboldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunduğumuz acil destek planı kabul edilmezse şubat yanından itibaren esnaf iflas etmeye başlayacak. Tüccar birer birer batacak'' diye konuştu.

(YÖ-NC-ECN)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz