'Van Gölü' bir zamanlar, 'Tatvan Denizi'ymiş

Tatvan (AA) - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, "Van Gölü" isminin tarihte "Tatvan Denizi" olarak anıldığını, bunu ilk kez el yazması bir esere dayanarak ortaya koyduklarını söyledi.

Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Süleymaniye Kütüphanesinde bulunan, "Tezkiretü'l-Bünyan" isimli el yazması eser sayesinde, Van Gölü'nün isminin tarihte Tatvan denizi Olarak geçtiğini kanıtladıklarını belirtti. Geçmişte bu iddiaya yönelik, temelsiz bilgilerin bulunduğunu hatırlatan Demirtaş, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Van Gölü'nün adının, geçmişte Tatvan Denizi olduğu şeklindeki iddialar vardı. Ancak bu iddiayı ilk kez bilimsel bir temele dayandırdık. Dünyaca ünlü el yazması eserlerin bulunduğu, İstanbul'daki Süleymaniye Kütüphanesinde, tarihçi ve aynı zamanda Mimar Sinan'ın yakın dostu, Sai Mustafa Çelebi tarafından kaleme alınan Tezkiretül-Bünyan isimli yazma eserde, Van Gölü'nün, Tatvan Deniz'i veya Tatvan Deryası olarak geçtiğini gördük. Çünkü Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman döneminde İran'a düzenlenen seferde görev almış ve gölde geçişi sağlayacak gemilerin yapımı için çalışmış. Bunu kaleme alan tarihçi Sai Mustafa Çelebi de o dönemde gölün ismini Tatvan Denizi olarak, birçok kez kullanmış."

Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki, Hacı Mahmut Efendi'nin yazdığı 4911 numarada kayıtlı bulunan eserde de "Tatvan Denizi" ibaresinin geçtiğini anlatan Demirtaş, geçmişte bu bölgede söz konusu ismin kullanıldığı orijinal 2 eserle ortaya çıkardıklarını söyledi.Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Peker ise "Van Gölü' isminin tarihte "Tatvan Denizi" olarak kaynaklarda yer aldığını ve bunun bilimsel dayanağının ortaya çıkmasının tarih ve Tatvan açsından önemli olduğunu belirtti.Peker, "Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görevli bir öğretim görevlimizin, Süleymaniye Kütüphanesinde yaptığı araştırmalar neticesinde, bu bilimsel belge
bulundu. Bu belge, şu an elimizde. Böylece Tatvan ve çevresiyle ilgili önemli bir bilgiyi de elde etmiş olduk" dedi.

Reklam
Reklam