"Van Gölü Havzası Meyve Yetiştiriciliği Çalıştayı"

Van Valisi Münir Karaloğlu, "Maalesef son yüzyılda bütün değerlerimizin üzerini külle toprakla örttüğümüz gibi, bölgenin meyveciliğini, bağcılığını öldürmüşüz" dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, "Maalesef son yüzyılda bütün değerlerimizin üzerini külle toprakla örttüğümüz gibi, bölgenin meyveciliğini, bağcılığını öldürmüşüz" dedi.

Van'daki bir otelde valilik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Ziraat Bankası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörlüğü, YYÜ Ziraat Fakültesi, DSİ Bölge Müdürlüğü desteğiyle düzenlenen, "Van Gölü Havzası Meyve Yetiştiriciliği Çalıştayı" törenle başladı.

Reklam
Reklam

Törende konuşan Vali Karaloğlu, 3 bin yıl önce Urartuların yaptığı sulama kanalları, bentler ve barajlarla dünyada ilk defa sulu tarımın Van'da yapıldığını söyledi.

Eski Van evlerinin bahçelerinde 10-12 çeşit elma ve armut bulunduğunu belirten Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Elimizdekileri yok etmişiz ve şimdi gelip Van'ımızı yeniden bulmaya çalışıyoruz. Olmayan şeyi konuşmuyoruz. Bu bölge, dünyanın ilk sulu tarımının yapıldığı bölgedir. Bize özgü çok önemli meyve türlerimiz var. Van'a özgü elma, armut türleri, Erciş'e özgü üzüm çeşidimiz var. Bölgenin hem meyveciliği hem bağcılığı var. Ama biz maalesef son yüzyılda bütün değerlerimizin üzerini külle toprakla örttüğümüz gibi, bölgenin meyveciliğini, bağcılığını da öldürmüşüz. Şimdi kaybettiklerimizi yeniden arıyoruz. Bölge yeniden meyvecilik, bağcılık bölgesi olacak."

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, çalıştayı kurumlar arasındaki dayanışmayla düzenleyerek, Van'ın sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Battal, Van'ın iklim ve çevre şartlarıyla meyve-sebzeciliği ön plana çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu çalıştayla, 'meyvecilik ve sebzecilikte adım attığımız zaman nelerin olabileceğini', üniversitemiz ve diğer kurumlar bir araya gelerek tartışalım, ortaya koyalım ve bu potansiyelimizi harekete geçirelim istedik. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) daire başkanımızdan, Van'a ceviz yetiştirme merkezi kurmasını talep ediyorum. Bu anlamda üniversitemizde çok önemli bir ekip yetişti. Türkiye'deki cevizciler büyük oranda YYÜ kaynaklı. Üniversitemiz ekip olarak oldukça güçlü. Van'ın önündeki engelleri kaldırabilirsek, Van kendi kendine yetecek potansiyele sahip. Van'ın potansiyelini açığa çıkaralım."

Çalıştay iki gün sürecek.

Muhabir: Sıtkı Yıldız / Berin Arslan Çetin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: