Van, Muş, Ege Ve Marmara’dan Sonra Kahramanmaraş Depremini Bildi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde sekiz yıldır deprem tahminleri üzerinde çalışan ve geliştirdiği formül ile Van, Muş,...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde sekiz yıldır deprem tahminleri üzerinde çalışan ve geliştirdiği formül ile Van, Muş, Ege ve Marmara depremlerini aylar öncesinden bilen Timuçin Özat, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremi aylar öncesinde bildi.

23 Ekim 2011’de Van depremini tahmin etmesi ile gündeme gelen ve Van’daki 2.9 Kasım depremi ile Muş ve Marmara depremlerini tahmin eden Zonguldaklı gazeteci Timuçin Özat, Kahramanmaraş’da deprem olacağı iddiasında bulunmuştu. Kahramanmaraş’ta Pazar günü meydana gelen ve geniş bir alanda hissedilen deprem Özat’ın bölgede beklediği deprem tahminini akıllara getirdi.

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş’ta 22 Temmuz günü meydana gelen ve merkez üssü Andırın ilçesi olan 5.0 büyüklüğündeki deprem Kahramanmaraş ve ilçelerinin yanı sıra, Adıyaman, Osmaniye ve depremin merkezine yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa’da bile hissedilmişti.

Van depremini tahmin etmesi ile gündeme gelen ve 26 Mart’ta Muş’ta olan 5.0, 7 Haziran’da Marmara Denizinde olan 5.1 büyüklüğündeki depremleri tahmin ederek kamuoyuna açıklayan Özat, Kahramanmaraş’ta da büyük deprem olacağı iddiasında bulunmuştu.

9 Haziran’da Kahramanmaraş’taki yerel bir televizyona canlı yayına bağlanan Özat, beklediği 6.4 büyüklüğündeki depremden önce bölgede hafif ve orta şiddete yaklaşacak sarsıntıların hissedilir değerlerde olacağını vurgulamıştı.

Eylül ayından itibaren İç Ege yöresinde de yoğun ve orta şiddetlerde deprem reaksiyonlarının yüksek olasılıklarla yaşanacağı iddiasında bulunan Özat, 2012 yılında Kahramanmaraş ve çevresinde meydana gelen hafif depremlerin aralıklarla devam edeceğini belirterek bölgede 2013 yılında 5.8 ile 6.4 arasında deprem olma olasılığının yüzde 75 ile 80 olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Özat, Andırın ilçesinde 8 yıl önce 4.2 büyüklüğünde sarsıntı olduğunu ve son aylarda, Andırın, Türkoğlu, Pazarcık ve Gölbaşı hattındaki mikro depremlerde kümelenmeler yaşandığının altını çizdi.

Kahramanmaraş’ın asıl depreminin Türkoğlu, Gölbaşı, Pazarcık ve Hatay hattında beklendiğini belirten Özat, şunları söyledi: "Andırın’da olan orta büyüklükteki deprem bölgedeki gerilmenin ifadesi olarak tanımlanıyor. Bölgede 89 kilometre uzunluğundaki ana segment 499 yıldır enerji biriktirmektedir. Ancak, yıllık birikimi GPS ölçümlerine göre ortalama 0.2 milimetre olduğu için depremin 7.0’ın üzerinde olma olasılığı çok zayıftır. Bölgede ahır dağı etekleri dışındaki alanların zemini çok sağlam olmadığından tahmin edilen 6.4 büyüklüğündeki salınım anlık olarak daha şiddetli hissedilebilir. Bunu endişeye neden olmak için demiyorum. Zaten bilim adamlarımızda bu konuya dikkat çekiyor. Andırın’da olan 5.0 büyüklüğündeki salınımın etkisi bölgenin zemininin kayalık olmasından dolayı kırılmıştır. Bazı binalarda çatlakların dışında zarar yaşanmadığı açıklandı. Ancak, bölgede 2 artçı sarsıntının olması düşündürücü. Bu büyüklükteki sarsıntının ardından artçıların sayısının daha fazla olması gerekiyordu. Bölgede Eylül-Kasım ayları arasında hissedilir mikrolarda artış yaşanma olasılığı var. Son 7 ayda 81 adet mikro aktivite yaşandı. Artık toplum olarak depremlere karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olduğumuza inanıyorum. Burada beni en çok sevindiren şu olmuştur. Deprem nedeni ile cam ve balkondan atlama haberi gelmemiştir. İşte bu depremlere karşı daha bilinçli olduğumuzun göstergesidir”

Reklam
Reklam

Aylardır Ege bölgesinde depreme dikkat çeken Özat, bölgede artan deprem aktivitelerinin birkaç haftalık aranın ardından Ağustos ve Eylül aylarından itibaren yeniden devam edeceğini, özellikle Denizli- Manisa ve Muğla açıklarında orta şiddetli 3 deprem aktivitesinin yaşanma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Deprem tahminleri ile ilgili olumlu olumsuz eleştiriler aldığını belirten Özat, şöyle konuştu: ”Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Bir çok çevre tarafından olumlu eleştiriler alıyorum ancak bazı çevreler tarafından da olumsuz eleştiriliyorum. Jeologlarımıza saygım sonsuz. Ben jeolog değilim bunu bir çok kişi bilir zaten. Depremlerin olacağı bölgeler, fay hatları ve büyüklükleri konusunda detaylı araştırmalar birçok yerde mevcut. Ben deprem tahminleri üzerinde 3 jeolog ile irtibatlı çalışmalar gerçekleştiriyorum. Yani yöntemlerim tamamen bilimsel. Aynı zamanda jeoloji bölümüne hazırlanıyorum. Yaklaşık 8 senedir bu konuda bilimsel araştırmalarım ve yüksek doğruluk oranlı tespitlerim mevcuttur.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz