Van OSB'de Yer Kalmadı, 137 Firma Arsa Sırasında Bekliyor

Van'da 1998 yılında kurulan ve kurulduğu yıllarda yatırımcı bulmakta zorlanan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB)...

Van'da 1998 yılında kurulan ve kurulduğu yıllarda yatırımcı bulmakta zorlanan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) şimdi yatırım isteklerine cevap veremiyor. Kurulduktan sonra 2000'li yılların başına kadar yatırımcı sayısı sadece 15 civarında olan Van OSB’de şimdi 94 fabrika üretim yapıyor. Ancak bunun ötesinde 137 firma da yatırım için sırada bekliyor.

Yatırım isteklerine cevap veremeyen Van OSB’de 1. etabın ardından kurulan 2. etabın da yetmemesi ile birlikte 3. etap tamamlanma aşamasına geldi. Alt yapısı büyük oranda tamamlanan 3. etapta 51 parsel 45 yatırımcıya verildi. Bu firmalardan 5’i yatırımlarına başladı, 39’u ise çalışmalarına devam ediyor. 3. etabı da yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Van OSB’de şimdi 4. etap için kollar sıvandı. Ancak 4. etap da tamamlansa yine sırada bekleyen yatırımcılara yetmeyecek. Bunun için arayışlara giren OSB yönetimi, OSB ile kuzeydeki çevre yolu arasındaki 290 hektarlık alanı OSB alanı olarak tescillemek için girişimlere başladı.

Reklam
Reklam

Van OSB’de yatırım için aralarında Çin ve Avrupa kaynaklı girişimcilerin de bulunduğu 137 firma sırada bekliyor. OSB’nin kapısını çalanlara yer tahsisi yapılamıyor. 4. etabın imar ve parselasyonu üzerinde çalışan Van OSB Yönetimi, en fazla 20 firmaya yer tahsisi yapabilecek. OSB yönetimi, yatırımcıların başka yerlere yönelmemesi için çalışmalarını yoğunlaştırarak OSB ile çevre yolu arasındaki 290 hektarlık alanın da OSB alanı olarak tescillenmesi amacıyla girişimlerine başladı.

1998 yılında ilk olarak bir yem fabrikasının kurulmasıyla faaliyete geçen Van OSB’de, 2000’li yıllara kadar sadece 15 civarında üretici firma yer aldı. O yıllarda elektrik, su, yol gibi alt yapı konusunda büyük sıkıntılar yaşayan Van OSB, sınır ticaretinin yoğun olarak yapıldığı dönem olmasından dolayı sermayedarların yatırım yapma ihtiyacına cevap verdi. Girişimcilerin birikmiş sermayesini Van OSB’de yatırıma dönüştürmesi ile 15’e yakın fabrika üretim yapmaya başladı. Bir süre sıkıntılarla üretim yapan firmalardan bazıları ekonomik krizlerden dolayı kapandı.

Reklam
Reklam

"2002 - 2003 DÖNEMİNDE TOPARLANMA OLDU"

O dönemde yatırımcılardan biri olan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, 2002 - 2003 yıllarından sonra OSB’de gözle görülür gelişmeler olduğunu söyledi. 2003 yılından itibaren yatırımcılar için çıkarılan teşviklerin ve istikrarın Van OSB’ye ilgiyi arttırdığını belirten Hakan, “1. ve 2. etapta alt yapı sorunu tamamen ortadan kalktı ve buralarda yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı. Şuanda 89 firmanın tamamı 1. ve 2. etapta üretim yapıyorlar.” dedi.

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde iki yıkıcı deprem yaşanması da yatırımcıların fikrini değiştirmedi. Depremden sonra Mart 2012’de 3. etapta 51 parsel 45 yatırımcıya tahsis edildi. Depremden sonra yüzde 100 doluluk oranına sahip olan 3. etapta yer kalmadı.

"4. ETABIN İMAR ve PARSELASYONU YAPILIYOR"

Van OSB’de 4. etabın imar ve parselasyonu Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) desteği ile yapılıyor. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, 4. etabın tamamlanmasından sonra bu etapta en fazla 20 firmaya yer tahsisi yapılabileceğini kaydediyor. Van’ın yeni teşvik paketinde 6. bölgede yer almasının yatırım talepleri üzerinde etkisi olduğuna dikkat çeken Hakan, 4. etapta yer verilecek firmaları belirlemek için birçok kriteri göz önüne almak durumunda kalacaklarını söylüyor. En nitelikli, yatırıma ve üretime en hızlı şekilde geçebilecek güce sahip 20 firmayı belirleyeceklerini kaydeden Hakan, “OSB’nin ilk zamanlarında ‘ne olursan ol buraya yatırım yapmaya gel’ diye yalvarıyorduk. Ancak şimdi geldiğimiz noktada daha seçici davranmak zorundayız ve ‘nitelikli değilsen sıranı bekle’ diyoruz." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"290 HEKTARLIK ALAN OSB’YE KAZANDIRILACAK"

Van’a yatırım yapmak için sırada bekleyen 137 firmanın da kıymetli olduğuna işaret eden Hakan, “Bu yatırımcılarımızı kaçırmak istemiyoruz. Bu nedenle OSB’den kuzey taraftaki Çevre Yoluna kadar olan 290 hektarlık alanın OSB’ye kazandırılması için girişimlerimiz var. Sanayi Bakanlığı bunu 2013 yatırım programına almış durumda. 290 hektarlık alanı OSB’mize dahil edersek yatırım isteklerine cevap olabileceğiz.” dedi.

ÇİNLİLERLE ORTAKLI YATIRIM

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, Van’a yatırım yapmak isteyen firmalar arasında Çin ve Avrupa Kaynaklı büyük firmaların olduğunu da söyledi. Yatırım taleplerinin ağırlıklı olarak enerji, inşaat ve gıda sektörlerinden geldiğini de belirten Hakan, Çin - Türk işbirliği gibi büyük yatırımların Van’da yapılacak olmasının mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Hakan, Van’ı cazip kılan ve yatırım isteğinin fazla olmasının sebeplerini de şöyle sıraladı;

- Van, bölgede merkez olabilecek tek il.
- Teşviklerin etkisi ve Vanın 6. bölgede yer alması
- Ekonomik istikrar ve güven
- Daha önce 1. ve 2. etaba yatırım yapanların para kazanması örneği
- Büyük bir potansiyelin olması
- Van’ın Kozmopolit bir il olması ve muadilinin olmaması
- Ortadoğu’ya ihracat yapabilmek açısından yakın olması.

Reklam
Reklam

"VAN ORTADOĞU'NUN TİCARET MERKEZİ OLACAK"

Özellikle yabancı kaynaklı yatırımlarla ilgili Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı ile ortak çalışmalar yaptıklarını da anlatan Hakan, "Yatırımların tamamının gerçekleşmesi ile birlikte Van Ortadoğu'nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olabilir. Özellikle enerji konusunda çok büyük yatırımlar yapılacağı görülüyor. Gelecekte Van enerji alanında Ortadoğu'nun yatırım ve üretim üssü olursa kimse şaşırmasın." dedi.

VAN OSB’NİN HEDEFİ

Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, OSB olarak yatırım isteklerinin tamamına cevap vermeyi arzuladıklarını kaydederek 2023 hedeflerinin olduğunu da söyledi. Hakan, "2023 hedefimiz en az 3 - 4 tane büyük marka yaratmak." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: