2017 yılı Mübarek Ramazan Ayı 27 Mayıs 2017 Cumartesi günü başlıyor. 24 Haziran 2017 Cumartesi günü Ramazan Ayı'nın son günü olarak belirlendi. 25 Haziran 2017 Pazar günü ise 2017 Ramazan Bayramı'nı kutlamaya başlayacağız. Van Ramazan imsakiye takvimine göre ilk sahura 26 Mayıs 2017 cumayı 27 Mayıs Cumartesi'ye bağlayan gece saat 02.54'de kalktı. ilk iftar vakti ise 27 Mayıs cumartesi günü saat 19.29'te oldu.
İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME
Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.
İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.
Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.
İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.
Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.
Van'ın Ramazan imsakiyesini, yukarıdaki bağlantıdan detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Van'da İftar Yemeği :
Püsürük - Püsürük tarifi
1,5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı yeşil mercimek
5 su bardağı su
1 su bardağı arpa şehriye
5 diş sarımsak
3 çorba kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber
Kuru nane
Tuz
Mercimeği akşamdan ıslatın. Ertesi gün yıkayıp, süzün. Üzerine su ilave edip, pişmeye bırakın. Arpa şehriyeyi ekleyip 15 dakika pişirin. Sarımsağı ezip, yoğurtla karıştırın ve çorbaya ilave edin. Kaynayınca ocaktan alın. Tereyağını tavada eritin. Toz kırmızıbiber ve naneyi ekleyip, bir-iki kez çevirin. Karışımı çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Ramazan ayında oruç nasıl açılır?
"Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu veala rizkike eftertu"
(Allahım! Senin Rızan İçin Oruç Tuttum Sana Güvendim, Senin Rızkın ile Orucumu Açtım.)
” Hamd Olsun Verdiğin Nimetlere, Sağlık ve Afiyet ile. Allahım beni, Anamı, Babamı ve Bütün Mü'minleri Bağışla (Amin)”
Ramazan ayında Peygamber efendimiz orucunu nasıl açardı?
Ramazan ayında oruç açma meselesi, ilerleyen saatlerdeki sağlığımız ve imsak sonrasındaki oruç süreci için oldukça önemli. Bununla ilgili birçok detay yer alsa da; Pergamber efendimizin oruç açma konusuyla ilgili çok yalın ve mantıklı notları bulunuyor. Daha verimli bir oruç süreci için Ramazan ayında oruç nasıl açılır?
Kaynaklara göre, Hazreti Muhammed'in orucunu açarken 'ateş dokunmamış' yiyecekler tercih ettiği aktarılıyor. Hz. Muhammed, oruç açmadan önce nelere dikkat edilmesi konusunda şunları buyurmuş: Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.'
Oruç tutma süreci nasıl daha rahat olabilir?
Hz. Muhammed’in bununla da ilgili bazı detaylı bilgiler verdiği rivayet edilir. Özellikle iftarın su ve hurma ile açılmasının kesinlikle oruç tutulmasının daha rahatlaştırdığını söylemiş.
İftarı su ile açması
-Sahuru terk etmemesi
-Öğle istirahatını terk etmemesi
-Güzel koku kullanması.
Bazı islami inanışlara göre, İftardan da sonra dua etmek sevaptır. Ramazan’ı bize öğreten büyüklerimiz, iftar sonrası dua için şu duayı öğretmişti:
Allahümme leke sumtü ve bikeamentü ve aleyke tevekkeltü e alâ rizkike eftartü. Ve savmel'gadi min şehr-iRamazane neveytü fagfirli mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.
Manası:
Allah'ım, senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim, senin rızkınla orucumu açıyorum. Ramazân-ıŞerifin yarınki günü orucuna da niyyet ettim. benim geçmiş ve gelecekgünahlarımı yarlığa (bağışla) demektir.