Van Tekstil Kente Yenilenebilir Enerji Sistemi

Van’da hayata geçirilecek olan bölgenin tek tekstil kentine yenilenebilir enerji sistemi kurulacağı belirtildi.Van Ticaret ve...

Van’da hayata geçirilecek olan bölgenin tek tekstil kentine yenilenebilir enerji sistemi kurulacağı belirtildi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu’nun uğraşları sonucu geçtiğimiz cuma günü ihalesi yapılan Van Tekstil Kenti’nin yenilenebilir enerji ile aydınlatılması için proje hazırlandı. Yaklaşık 5 bin kişiye iş imkanı sağlayacak olan Tekstil Kent’te yatırım yapacak olan iş adamlarına ücretsiz enerjiyi vermeyi hedefleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile İl Özel İdaresi, TRB 2 Bölgesi olan Van Hakkari, Bitlis ve Muş’u kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın ‘Mali Destek Programı’ kapsamında kabulü yapılan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımının Özendirilmesi Mali Destek Programı’na başvurdu. VATSO ve İl Özel İdaresi’nin ortaklaşa hazırladığı projenin ilk toplantısı VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu Başkanlığı’nda yapıldı. VATSO’da yapılan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, VATSO Genel Sekreteri Ayhan Çekiç, VATSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mahmut Köroğlu, AB Proje Danışmanı Mete Günal, ABİGEM Van Direktörü Olcay Barlas’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda kurulacak olan proje için görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda üretilecek olan elektriğinin güç dağılımının nasıl dağıtılacağı, üretilmesi planlanan 500 KW’lık enerjinin dağıtılması için bölgede bulunan altyapının yeterli olup olmadığı ele alındı.

Reklam
Reklam

Yenilenebilir enerji projesinin DAKA tarafından kabul edilmesiyle çok kısa bir sürede hayata geçirileceği vurgulanan toplantıda, geçtiğimiz cuma günü ihalesi yapılan ve yapım süresi 12 ay olan Tekstil Kentin hayata geçirilene kadar elde edilecek olan enerjinin ise İl Özel İdaresi’nce kullanılacağı kaydedildi.

Hazırlanan projeye güneş anlamına gelen ‘Tuşba’ adının da verildiği kaydedildiği toplantıda bir açıklama yapan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, amaçlarının Van’da kurulacak olan Tekstil Kent’te yatırım yapacak olan işadamlarına ücretsiz enerji vermek olduğunu ifade etti. Nadiroğlu, “Bu görüşümüzü Valimiz Münir Karaloğlu ile paylaştık. Onun da destekleriyle İl Özel İdaremiz ile birlikte böyle bir proje hazırladık. Bu projemiz için AB Proje Danışmanı Mete Günal’ı Van’a davet ettik. Biz burada 500 KW’lık yenilenebilir bir enerji üretmeyi planlıyoruz. Bunu öncelikle Tekstil Kentin çevre ve sosyal mekanlarının aydınlatılması ile atık suyunun bertaraf edilmesinde kullanacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Tekstil Kentin faaliyete geçtiği gün çalıştırılacak olan elemanlarının eğitimlerinin tamamlanmasını hedeflediklerini söyleyen Nadiroğlu, şimdiden çeşitli projeler hazırladıklarını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: