Van Yyü’nün Ahlat Taşı Araştırması

Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, yaptıkları araştırmalara göre Ahlat taşında kansere neden olan minerallere rastlanılmadığını belirttiler.Van...

Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, yaptıkları araştırmalara göre Ahlat taşında kansere neden olan minerallere rastlanılmadığını belirttiler.

Van YYÜ Basın ve Halklar İlişkiler Birimi’nden yapılan yazılı açıklamada, YYÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Vural Oyan, Dr. Yavuz Özdemir, Yrd.Doç.Dr. Ali Özvan, Maden Mühendisliği Bölümü’nden Yrd.Doç. Dr. Mutluhan Akın ile İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Yrd.Doç. Dr. Mücip Tapan’dan oluşan ekibin 2009 yılından bugüne bölgedeki deprem riskleri, beton kalitesi, beton ve çimento maliyetlerini düşürmeye yönelik çalışmalar ve Ahlat taşının tüm fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri ile atmosferik etkiler karşısındaki bozunma performansını ortaya çıkaran çalışmalara imza attığı kaydedildi. YYÜ Mühendislik Fakültesi bünyesinde oluşturulan ekibin ‘Güçlü üniversite güçlü bölge’ ilkesi çerçevesinde bilimi bölge halkının faydasına sunduğu ifade edildiği açıklamada, “Mayıs ayı içerisinde Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinin Erionit isimli kansere neden olan minerale rastlandığı şekildeki haberlerin ardından ekibimiz bölgede bu gibi zararlı minerallerin varlığı konusunda çalışmalarda bulunmuştur. Bu haberden sonra özellikle bize bu taş ile ilgili birçok soru geldi ve bölge insanının bu taş ile ilgili olumsuz düşünceleri olduğu ortaya çıktı. Nevşehir'deki jeolojik oluşum ile Nemrut ve Süphan Dağı'ndaki oluşumlar birbirine benzemektedir. Bu nedenle bölgede bugüne kadar yapılmayanı yapmak adına bölgenin en büyük üniversitesi olarak hem bölge insanını rahatlatmak, hem de önemli bir ekonomik değere sahip olan Ahlat taşının tüm özelliklerini ortaya çıkarmak adına yola çıktık. Nevşehir’deki kaya türleri, Nemrut ve Süphan gibi volkanik aktivite sonucu oluşmuştur. Bu haberden sonra bölgede bu konudaki kaygıları ve endişeleri gidermek adına bilimsel etik ve üsluptan taviz vermeden çalışan ekibimiz, yapmış olduğu ön çalışmalarda bölgeden alınan örnek Ahlat taşlarında bu minerale rastlamadığını fakat bölge genelinde geniş bir alanda bulunan bu kaya türünün bölgenin tamamını temsil edecek şekilde örneklendirilmesinin yapılması gerektiğini duyurmuştuk. Böylece bilimi bölge halkının yararına çalıştırarak araştırma sonuçlarını 6 ay ile 1 yıl içerisinde tamamlayacağız” denildi.

Reklam
Reklam

Ekibin geçen hafta içerisinde Nemrut ve Süphan dağları çevresinde örnekleme çalışmalarında bulunduğu da ifade edilen açıklamada, “Alınan ignimbirit, pomza ve perlit örnekleri Jeoloji Mühendisi Onur Erdoğan ve Jeoloji Mühendisi Mesut Bor tarafından YYÜ laboratuarlarında öğütülerek gerekli analizler için hazırlanmıştır. Bu örneklerin, Maden Tetkik Arama gibi akredite olmuş ulusal ve uluslararası laboratuarlarda analizlerinin yapılması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. 5 Haziran 2012 tarihli “Ahlat Taşı’nda Kanser Araştırması” başlıklı haber siteleri tarafından duyurulan açıklamalarımızda da görüleceği üzere, yapılan bu çalışmanın şu an için bir araştırmadan ibaret olduğu ve araştırmanın kesin sonuçlarının 6 ay ile 1 yıl içerisinde tamamlanacağını halkımıza duyurmuştuk. Fakat bölgeden gelen yanlış ve haksız tepkiler karşısında bu çalışmalara geniş bir ekip ile hız vermiş bulunmaktayız ve analizler için gerekli mali desteği beklemeden öz kaynaklarımızı kullanarak bu çalışmayı 1-2 aylık bir süre zarfında tamamlayarak sonuçlarını değerli bölge halkı ile paylaşacağız” ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Amaçları Ahlât taşında kansere neden olan mineralin bulunup bulunmadığını bilim ışığında ortaya koymak ve bölgede bu işi yapanlara ve yaşayanlara yardımcı olmak olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi.

“Bizim ön sonuçlarımızda bu minerale rastlamadığımız zaten belirtilmiştir. Biz çalışma alanını genişletiyoruz ve bölge insanını rahatlatacak asıl çalışmayı hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Biz üniversite olarak taşın tüm özelliklerini çalışıyoruz. Bölgede faaliyet gösteren birçok işletmeden de bu konuda malzeme ve lojistik destek aldık. Biz bilim insanlığının bizlere yüklemiş olduğu sorumluluk ile çalışmalarımızı insanlık adına sunmak zorundayız. Çalışmanın sonuçları yayınlandığında umarım insanlık ve bölge adına vermiş olduğumuz emeğin teşekkürünü alırız. Ahlât taşının bizim için bölge ekonomisine sunduğu katkı bölge insanının sağlığı ile kıyas edilemez derecede önemsizdir. Bu konuda ileride ortaya çıkması muhtemel olumsuz bir durumda sessiz kalmanın sorumluluğunu bilim insanları olarak taşıyamayız. Umarız yürüttüğümüz bu anlamlı ve değerli çalışmaya Ahlât’ı seven tüm bölge insanı destek verir”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: