Van'da arkeolojik kazı çalışması

VAN (İHA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Avrasya Arkeoloji Enstitüsü tarafından Van'ın Yoncatepe Kalesi'nde 1998 yılından beri sürdürülen kazılarda, Urartular'a ait yiyecek deposu ortaya çıktı. Depoda 100'e yakın yiyecek küpü ve çok sayıda çanak-çömlek bulundu.

Van'ın Erek Dağı eteklerindeki Yukarı Bakraçlı Köyü yakınlarındaki Urartular dönemine ait Yoncatepe Kalesi'nde, İÜ Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli başkanlığında 1998 yılında başlayan kazı çalışmaları bu yıl da devam ediyor. İÜ Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi İsmail Ayman, yaklaşık 7 yıl önce başlattıkları kazılarda, kalede her sene yepyeni mekanlar ortaya çıkardıklarını söyledi. Kazı sonucu ortaya çıkardıkları odaların farklı işlevlere sahip olduğuna ve içindeki buluntuların da farklılığına değinen Ayman, bu yıl ise kalede günümüzden 2700 yıl öncesine ait yiyecek deposu bulduklarını kaydetti.
Ayman, depoda 100'e yakın yiyecek küpü ve çok sayıda çanak çömlek elde ettiklerini de belirterek, "Bu sene kalenin kuzey ve güneyinde ağırlıklı olarak çalıştık. Kale çok şiddetli bir yangın geçirdiği için, bu mekanda yer alan çanak-çömlek ve küpler çok büyük zarar görmüş. Bu yerleşme o döneme ait çok önemli bilgi veriyor. Kazılarda bulduğumuz büyük küplerin boyları 1-1.5 metre arasında, gövde çapları ise 50-60 santimetre civarındadır. Büyük küpler yıkılma ve yangından dolayı parçalanmış durumda. İçi açılan bazı küplerde ise besin kalıntılarına rastladık. Küplerde buğday, arpa ve mercimek gibi yiyecekleri yanmış vaziyette çıkardık" dedi. İsmail Ayman, yapılan kazılarda elde edilen bulguların kendileri için çok önemli olduğunu sözlerine ekleyerek, "Yoncatepe Kalesi'ndeki en büyük çabamız, eserleri kazıp çıkarmak değil. Bu eserleri ortaya çıkarırken o dönemin kültürünü, ekonomisini ve toplumsal yapısını da tespit etmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan, kaledeki depo odasında yapılan kazı çalışmalarında, parçalanmış orta büyüklükte bir çömlek içinde besin maddesi çıktı. Yanmadan dolayı tanımlanamayan besin maddesinin muhafaza altına alınıp, uzmanlar tarafından laboratuar ortamında incelenerek ne tür besin olduğunun tespit edildiği kaydedildi.