Van'da DoWn Sendromlu bebek sayısı artıyor

VAN (İHA) - 'Down Sendromlu' bebek sayında artış gözlendiği bildirildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Ünitesi Başkanı Doç. Dr. Ercan Kırımi, geçen yıl kendilerine sadece 'Down Sendromlu' 5 bebeğin ailesinin başvurduğunu bildirerek, "Ancak bu yılın ilk yarısında bu sayı 6'ya yükseldi" dedi.

Bu sayının Van için yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Kırımi, bu hastalığın 35 yaş üstü ve sık doğum yapan kadınların bebeklerinde daha çok görüldüğünü belirterek, "Anne adayları en az 3 yıl arayla doğum yapmalı. 35 yaş üzerindeki anneler ile 50 yaş üzerindeki babalar çocuk sahibi olmamalı" uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Hastalığın belirtilerini "Basık yüz, çekik gözler, büyük dil, gevşek vücut yapısı ve avuç içi çizgisinin tek oluşu" şeklinde tanımlayan Doç. Dr. Kırımi, "Down Sendromlu bebeklerin bir kısmı yeni doğum döneminde ölüyor. Yarıdan fazlası da ileri yaşlarda zeka geriliği problemi yaşıyor. Bölgemizde 35 yaş üzeri doğum yapan kadın sayısı fazla. Anneler en az 3 yıl arayla doğum yapmalıdır. 35 yaşındaki anne ve 50'nin üzerindeki baba çocuk sahibi olmamalıdır" diye konuştu.

"DOWN SENDROMLU BEBEKLERİN ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK" Down Sendromlu bebeklerin anne karnında da teşhisinin yapılabildiğini bildiren Doç. Dr. Kırımi, hamile kadınların ilk 3 ayda bazı testlerden geçmelerinin yararlı olduğunu söyledi. Doç. Kırımi, "Böylece Down Sendromlu bebekler anne karnında teşhis edilmekte ve topluma yük olmaları önlenebilmektedir. Ama Down Sendromlu çocuk ailesi için dünyanın sonu değildir. Elbette böyle çocuklarada gereken ilgi gösterilmeli, ihtiyaçları karşılanmalı ve basit işler yapabilecek bir birey olarak topluma kazandırılmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam