Van’da Eğitim, Depremden Sonra Biraz Sıkıntılı Başladı

Türkiye’de olduğu gibi Van’da da öğrenciler ve veliler, yeni eğitim yılının başlamasının heyecanını yaşadı. 7,2...

Türkiye’de olduğu gibi Van’da da öğrenciler ve veliler, yeni eğitim yılının başlamasının heyecanını yaşadı. 7,2 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından yıkılan okulların yapımı ve güçlendirilen binaların yetişmemesinden dolayı, okullarına gidemeyen 27 bin öğrenci, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından temin edilen bin 500 araçla başka okullara taşınıyor. Yapımı devam eden ve 15 gün içinde teslim alınması beklenen okulların devreye alınmasıyla birlikte sıkıntıların giderileceği açıklandı.

Meydana gelen depremlerde 64 okulun kullanılmaz hale geldiği Van’da, okulların tamamlanamamasından dolayı bir çok okul birleştirildi. Bu nedenle kendi okuluna gidemeyen öğrenciler, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başka okullara taşındı. İlköğretim Haftası'nın açılışı nedeniyle Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu’nda tören düzenlendi. Okulda, Van depreminde hayatını kaybeden öğretmenlerin isimlerinin yer aldığı afiş asıldı.

Reklam
Reklam

Törene katılan Van İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, “Depremin ardından Van’da bin 15 derslik tahrip oldu. Bu dersliklerin yerine 2 bin 31 derslik yapılıyor. Bunların bir kısmını teslim aldık. Bir kısmının da yapımı bir hafta içinde tamamlanacak. Okulu tamamlanmayan ya da güçlendirilen okulların öğrencileri de taşımalı sistemle başka okullara gönderiliyor. Şu anda dışarda kalan tek bir öğrencimiz bile yok. 27 bin öğrenci bin 500 araçla taşınıyor. İnşallah kısa zamanda tüm öğrenciler kendi okullarında eğitimlerine devam edecek. Her günümüz bir önceki günden daha iyi olacak.” dedi.

Vali Münir Karaloğlu ise Van’da 2012-2013 eğitim öğretim yılına 350 bin öğrenci 13 bin öğretmen ile başladıklarını belirtti. Vali Karaloğlu, “Geçen yıl Van’da yaşadığımız iki büyük felaketten sonra toplum olarak her birimiz aynı sıkıntıları yaşadık. Ama bu sıkıntıları fedakarlık yaparak aştık. Yaz tatilinde bizim işimiz daha ağır hale geldi. 17 Eylül tarihine kadar şehirdeki eğitim binalarını hazır hale getirmemiz gerekiyordu. Bunun için çalışma arkadaşlarımız, bir gün bile tatil yapmayarak gece gündüz fedakarlık yaparak bugüne hazırlandılar. Depremin ardından, 64 okulumuz bin 15 dersliğimiz kullanılmaz hale geldi. Ama devletimizin imkanları, hayırsever insanların destekleri ile 700 dersliği teslim aldık. Kalan dersliklerin büyük bir kısmını da bir ay içinde teslim alacağız en geç." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Yapılan okulların son derece kaliteli olduğunu aktaran Karaloğlu, şöyle devam etti: "Özel okullarda bile olmayan binalar yapılarak bize teslim edildi. TOKİ tarafından yaptırılan 30 okulu teslim alıyoruz. Bu okulların her biri 32 derslikli. Yaklaşık 800 dersliğimizi teslim aldık, diğerlerini de kısım kısım teslim alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl bize aktarılması gereken 73 milyon TL ödenek, geçtiğimiz yıl bize aktarıldı. Biz de bu kaynakla bir çok okulumuzun ihalesini gerçekleştirdik. Depremde kaybımız bin 15 derslikte ama biz şimdi 2 bin 31 derslik inşa ediyoruz. Kısa zaman içinde tamamlanacak. Van’da 5 ay boyunca inşaat yapılabilirdi. Diğer zamanlarda inşaatlarda çalışma olmazdı. Ama biz çok kısa zamanda çok başarılı işler yaptık. Bu, bir dünya rekorudur. Şu anda hiçbir çocuğumuz dışarda kalmadı. Çocuklarımızın tamamı devletin imkanları ile başka okullara taşınıyor. Van’ın eğitim durumu deprem öncesinden çok daha iyi durumda olacak. Son derece modern okullar yapılıyor. Depremin ardından öğretmen açığı da giderildi ve son atamalarda Van’a bin 400 öğretmen gönderildi.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Depremde ağır hasar aldığı için güçlendirme kararı alınan ve çalışmalar tamamlanmadığı için bahçesinde kurulu çadır ve konteyner sınıflarda eğitime başlayan Münci İnci Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, arkadaşlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Okul Müdürü Abdulaziz Öztürkçü, yaptığı açıklamada, okuldaki güçlendirmenin 45 gün içinde tamamlanacağını vurguladı. Öztürkçü, bu süre zarfında eğitimde aksaklık yaşanmaması için çadırda eğitime devam edeceklerini ve havalar soğumadan öğrencilerin okula kavuşacağını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: