VAN (İHA) - Van'ın Kalecik Köyü'nde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında bir parça tarihi eser bulmak için günde 9 metreküp toprağı eleyen, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi öğrenci ve öğretim üyeleri 12 günde 100 metrekare toprağı 2 defa elediler.
Van Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nda ve YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun sorumluluğunda Kalecik Köyü'nün yakınlarında sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları tamamlandı. Urartu dönemine ait olan ve soylular ile astronomiyle ilgilenen kişilere ait olduğu tahmin edilen kaya oda mezarlarda yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında; çok sayıda insan iskeleti, çanak, çömlek, askeri malzeme, boncuk ve süs eşyası çıkarıldığı belirtildi. Definecilerin tahrip ettiği 18 kaya mezarlarında 12 gün boyunca yapılan kurtarma kazı çalışmalarında çıkarılan toprağın çalışmaya katılan öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından kova ile çıkarıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Çavuşoğlu, günde ortalama 9 metrekare toprak çıkardıklarını söyledi. 12 gün boyunca çıkarılan yaklaşık 100 metrekare toprağı 2 defa elediklerini belirten Çavuşoğlu, bütün çalışmaları bir parça tarihi eserin gün yüzüne çıkması için olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, kazı çalışmaları ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Buradan her gün ortalama 9 metrekare toprak çıkarıyoruz. Bütün bu toprakları mezarlıklarda kovalarla çıkardıktan sonra el arabaları ile büyük elek dediğimiz kum eleğine götürüp, eleniyoruz. Bu safhada mezarlarda çanak, çömlek parçaları ile askeri silah ile iri demir parçalarının olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bu eleme işlemleri bittikten sonra eleğin altında kalan toprağı tekrar başka bir bölgeye götürerek burada el elekleri ile tekrar eliyoruz. Daha sonraki aşamada ise Urartular, ölülerini takıları ile birlikte gömdükleri için yüzük, boncuk ve küpe gibi değerli süs eşyalarının olup olmadığını araştırıyoruz. Bu çalışma çok zor olmasına rağmen severek yapıyoruz. Bizim burada tek gayemiz bir parça tarihi eseri gün yüzüne çıkarmaktır."