Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) tarafından Van'da deprem çalıştayı düzenlendi. İki gün sürecek çalıştayın açılışında Van'ın yerel yönetimleri birlikte çalışma mesajı verdi. Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, tartışmaların bir kenara bırakılıp kentin dinamiklerinin birlikte olması gerektiğini söyledi. Van Valisi Münir Karaloğlu ise "İnşallah çalıştay eksiklerimizi görme açısından uyarıcı olur." dedi.
'Van Deprem Çalıştayı'nda çeşitli üniversitelerden bilim adamları 3 oturum yapacak. Çalıştayda ortaya çıkacak sonuçlarla depremden sonra yapılacaklar konusunda bir yol haritası hazırlanacak. Çalıştaya, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Belediye Başkanı BDP'li Bekir Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir çeşitli üniversitelerden bilim adamları ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.
Çalıştayda konuşan Vali Münir Karaloğlu, depreme hazırlıksız yakalandıklarını ve bu depremin ülke için son hazırlıksız yakalanan deprem olması temennisinde bulundu.
Sağlık ve arama kurtarma çalışmalarında iyi olduklarını ancak hasar tespiti konusunda hazır kıta ekiplerin mutlaka kurulması gerektiğini söyleyen Karaloğlu, "Van Gerçekten ciddi bir felaketle karşılaştı. Ancak unutulmamalıdır ki kriz içinde fırsatı da barındırır. Bunu iyi değerlendirdiğimizde bu fırsata döner. Bunu fırsata çevirmek için aynı hedefe kilitlenmek, el ve akıl birliği yapmak gerekir. Bu çalıştay çok önemli. Van'ın 1'inci derece deprem bölgesi olduğunu şimdi öğrendik. Bunda bilim adamlarımızın da eksiği olduğunu düşünüyorum. Geçmişten kısmen ders aldığımızı düşünüyorum." diye konuştu.
Arama kurtarma, İlk yardım ve sağlık konusunda ciddi sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Karaloğlu, "Hiç ders almadığımız bir konu ise toplum olara kamu kurumlarının yerel yönetimleri olarak hiç deprem olmayacak ve doğal afet olmayacak gibi yaşıyoruz. İnşallah bu hazırlıksız yakalandığımız son afet olur. Dünyada önemli deprem ülkesiyiz. Hasarların tespiti konusunda hazır değildik. Her mühendisi çağırdığımızda gelip tespit yapacağını düşündük. Ancak bu eksiklik hazır kıta olarak hasar tespit ekiplerinin bekletilmesiyle giderilecek. Bir afet olduğu zaman ilk olarak onlar gidecek. Böyle olursa ne bu kadar insanımızı kaybederiz neden bu kadar maddi hasar olur. İnşallah bu çalıştay eksiklerimizi görme açısından uyarıcı olur." şeklinde konuştu.
BAYDEMİR: DEPREM KONUSUNDA ORTAK AKIL ÜZERİNDE ÇALIŞMALIYIZ
Diyarbakır Büyükşehir Belediye ve GABB Başkanı Osman Baydemir ise insanların doğayı kendisine uyarlamaya çalıştığını söyledi.
Ortak bir akıl üzerinde çalışmak gerektiğini belirten Baydemir, "Valilikle birlikte çalışacağız. Van büyük bir felaket yaşadı. Bu ortamda ortak akıl aktivitesine büyük ihtiyaç var. El ele vermiş, Valilik, belediye ve STK'ların dayanışmasına ihtiyaç var. GABB olarak depremden sonra Van halkını yanındaydık. Yaraları sarmak içi elimizden gelen gayreti ortaya koyuyoruz. Sizinle birlikte olacağız. Esas olan Van'ın kendi dinamiklerini harekete geçirmesidir. Türkiye'nin çeşitli ilerinden gelen gönüllüler aynı yerde yatıp kalkıp Van için çalışıyorlar. Biz de bunu yapıp pratik ve bilimsel bakış açısını birlikte çalıştırmalıyız." ifadelerini kullandı.
"Şehrin planlama master planı o kentin anayasası gibidir. Öncelikli olarak temel ilkeler ve prensipleri oluşturmak lazım." diyen Baydemir, "81 il depreme hazır değil. Bu ülke sorunudur. İstanbul 7 büyüklüğündeki bir depreme hazır değil. Bizim vebalimiz çok büyüktür. Öyle bir planlama yapmalıyız ki kentin geleceğini yaşamını yetiştirmeye, kent toplumunu yaratmak zorundayız. Doğayı kendimize uyarlamaktan vazgeçmeliyiz. Kendimizi doğaya göre şekillendirmek zorundayız. Birlikte başarabileceğimiz çok şey var. Bu birlikteliği gördüğüm için çok mutluyum. Hiçbir darlık daimi değil." şeklinde konuştu.
KAYA: ZAMANINDA ÖNLEM ALSAYDIK BU KADAR ACI YAŞAMAZDIK
Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ise özellikle tartışmaların bir kenara bırakılıp kentin dinamiklerinin birlikte olması gerektiğini söyledi.
"Van'da yurttaşlarımızı kaybettik. 100 binlerce vatandaş kenti terk etti." diyen Kaya, şöyle devam etti: "Ülke, halk ve yöneticiler olarak geçmişten ders çıkarmayan bir toplumuz. Marmara, Afyon, Muradiye'yi çok çabuk unuttuk. Hiç bir önlem almadık. Alsaydık kentimiz bu kadar acı yaşamayacaktı. Bu kadar zarar olmayacaktı. Bu çalıştay sonrası çıkacak yol haritasına biz de uyacağız. Konuklarımızın yol haritası bize yol gösterecektir. Bir belediyenin tek başına şehri yapılandırması imkânsızdır. Büyük bir dayanışma şart. Tartışmalar unutulmalıdır. Kentin tüm dinamikleri dayanışma içinde olmalıdır."
Çalıştayın ilk gününde Van Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından ‘Van kentinin mevcut durumu üzerine sunum ve değerlendirmeler’ yapıldı.
Birinci oturumunda ‘Afet yönetimi ve Şehir Planlamaları ilkeleri’ başlığı altında İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi'nden Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pelin Pınar Özden, Mimar Yavuz Önen birer sunum yaptı. İkinci oturumda ise Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zeki Kutuğ, Bayburt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yakup Basmacı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Ali Yüzer ‘Şehir planlamaları ve yol haritası’ üzerine birer sunum yaptı.
Çalıştay yarın yapılacak 3. oturumla sona erecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz